V Harrachovu so bili pogoji znova nemogoči. Foto: Reuters
V Harrachovu so bili pogoji znova nemogoči. Foto: Reuters
Robert Kranjec
Robert Kranjec je v letošnji sezoni prehodil trnovo pot. Bo nagrada sledila v Planici? Foto: EPA
Vreme krojilo SP v poletih
V Harrachovu pogoji za lete nemogoči

Žirija tekmovanja je zaradi izjemno močnega vetra, ki je ob hudem nalivu pihal v močnih sunkih, nevarnih za letalce, najprej odpovedala poskusno serijo letalcev, nato pa tudi samo tekmo. Pogoji so bili za skoke pač prenevarni. Za Slovenijo naj bi danes nastopili Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan.

Organizatorji so morali v soboto zaradi premočnega vetra že odpovedati tretjo in četrto serijo na posamični tekmi. Prvak je tako postal Nemec Severin Freund, Prevc je bil bronast.

Kranjec se spominja podobnega scenarija leta 2002
"Še dobro se spominjam, kako je bilo na svetovnem prvenstvu, ki je bilo prav tako na tej letalnici Čertak leta 2002 in je naslov osvojil Sven Hannawald - podoben scenarij kot letos. A teh odpovedi smo že vajeni, z leti jih je vedno več," je po razpletu današnjega dne povedal Kranjec in dodal: "Res ne vem, zakaj prvenstva vlačijo v marec, saj imam občutek, da je januarja in februarja vreme precej stabilnejše."

Kranjec: Imam še dovolj motivacije za naprej
Ob tem je 32-letni Kranjčan še razkril, da si nima česa očitati: "Vse od poškodbe sem trdo garal in ogromno truda vložil v to, da sem lahko vsaj nastopil na prvenstvu. Nisem bil dobro pripravljen, saj sem bil predolgo zunaj pogona, a sem upal, da se mi morda na letalnici vse poklopi, pa se ni. A nimam si česa očitati." Zdaj skakalce do konca dolge sezone čaka le še finale v Planici, kjer bodo na Bloudkovi velikanki na sporedu tri tekme. Kranjec je kljub težavam s sezono lahko zadovoljen, saj je bil večji del časa med najboljšo deseterico skakalcev sveta, čeprav je izpustil kar sedem tekem svetovnega pokala: "Imam še dovolj motivacije za naprej. Ena izmed motivacij je zame tudi to, da se bom lahko preizkusil tudi na novi letalnici pod Poncami."

Janus: Šle so mi kar kocine pokonci
Glavni trener reprezentance Goran Janus je bil zadovoljen z razpletom prvenstva, saj je Prevc osvojil še peto zaporedno kolajno na velikih tekmovanjih, moštveno preizkušnjo pa je na letalnici Čertak odpihnil premočan veter, tako da so organizatorji podelili le en komplet odličij. "Ko sem gledal Petra na odru za zmagovalce, so mi šle kar kocine pokonci. In to je največji užitek," je pojasnil Janus in se uzrl proti Planici.

Janus upa, da bo pod Ponce prišlo čim več navijačev
"V Pokalu narodov bomo zasedli tretje mesto. To zagotovo, saj imamo pred Poljaki veliko prednost. Edino odprto vprašanje do konca sezone je še, ali bo Peter zadržal drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala ali bo tretji. Vodilni, Poljak Kamil Stoch, ima namreč skorajda neulovljivo prednost, zato pa Petru za vrat diha novopečeni svetovni prvak v poletih, Nemec Severin Freund, ki je ob koncu sezone v odlični formi. Odgovor na vse to bomo dobili že prihodnji teden v Planici. Pričakujem, da bo gledalci pod Ponce prišli v čim večjem številu in nam pomagali še na zadnjih tekmah."

"V tej sezoni sem zelo užival"
"Moram povedati, da sem v tej sezoni, ki sicer še ni povsem končana, zelo užival. Čez poletje smo opravili zelo dobre priprave in to je tisto, kar ti omogoči uspešno zimsko sezono. Resda pozimi nismo veliko zmagovali, a na vsaki tekmi smo bili konstantno med deseterico in dvajseterico, kakšen tekmovalec je malo potegnil, tako da smo bili iz konca tedna v konec tedna lahko zadovoljni in smo na tem gradili naprej,"
je sklenil glavni trener slovenske reprezentance.

V Falunu odpadli tudi tekmi deklet ...
Zaradi premočnega vetra pa so bili po polovici prve serije odpovedani tudi ženski smučarski skoki za svetovni pokal v Falunu na Švedskem. Po nastopih 32 tekmovalk je bila Špela Rogelj druga, Urša Bogataj, druga Slovenka, pa tretja. Ženska sezona svetovnega pokala se bo tako kot za moške končala v Planici, kjer bo ženska finalna tekma 22. marca.

... in nordijskih kombinatorcev
Tudi nordijski kombinatorci so zaradi premočnega vetra v Falunu ostali brez sklepne moštvene tekme. Zadnja tekma v letošnji sezoni svetovnega pokala je bila tako sobotna posamična preizkušnja. Zmagovalec skupnega seštevka je Nemec Eric Frenzel (1.031 točk), najboljši Slovenec je Marjan Jelenko na 27. mestu (130), Mitja Oranič (29) je zasedel 49., Gašper Berlot (25) pa 54. mesto.

Pokal narodov je osvojila Nemčija (4.123 točk), Norveška (4.025) je bila druga, Avstrija (2.707) tretja. Slovenija je na devetem mestu, zbrala je 564 točk.

Vreme krojilo SP v poletih
V Harrachovu pogoji za lete nemogoči