Planica - smučarski poleti
Zima je minila v znamenju poljskega skakalnega velemojstra Kamila Stocha. Foto: BoBo
VIDEO
Planica: Zadnji štirje po...
VIDEO
Poleta Prevca in Stocha v...
VIDEO
247,5 metra dolg polet Ka...
VIDEO
Nastopi zadnjih petih v f...
VIDEO
Poleta Stocha in Johansso...

Dodaj v

Kamil Stoch zgled tudi za Petra Prevca

Planica pika na i izvrstni zimi
26. marec 2018 ob 10:09
Planica - MMC RTV SLO

Tudi sklepni del svetovnega pokala v Planici je zaznamoval trenutno najboljši na svetu Kamil Stoch, ki je z izvrstnimi poleti poskrbel, da so gledalci pod Poncami uživali v skakalnem mojstrstvu.

"Za mano je res neverjetna sezona. Zahvalil bi se rad vsakemu članu naše ekipe posebej. Brez njih ne bi bil zdaj tu. Zahvalil bi se tudi ženi in staršem ter seveda navijačem, ki so izjemni. Imamo najboljše navijače na svetu, ki nas spremljajo povsod," so bile prve besede, potem ko je drugič v karieri 30-letni poljski as prejel veliki kristalni globus. Štiri leta oziroma natanko ena olimpijada je minila od prvega slavja Stocha s kristalom v njemu tako ljubi Planici. Tedaj je končno zmago v svetovnem pokalu slavil še na Bloudkovi velikanki, saj so letalnico bratov Gorišek prenavljali.

Pred sedmimi leti je v Planici prvič zmagal, tedaj še na stari letalnici. To je bila njegova tretja zmaga v karieri, zdaj jih ima 31 in je s tem že šesti najuspešnejši skakalec v zgodovini. Tudi sicer po lovorikah spada med največje. Je pravi naslednik Adama Malysza, ki je poskrbel za poljsko skakalno evforijo. Ta se s Kamilovimi uspehi le še nadaljuje. Malysz je kar štirikrat osvojil veliki kristalni globus. Od mlajšega rojaka je uspešnejši še po številu kolajn s svetovnih prvenstev.

"Vse skupaj ni samo Kamilov uspeh, ampak k temu pripomorejo tudi drugi fantje, ki sestavljajo ekipo. Kamil jih potegne naprej in jim daje motivacijo za nadaljnje delo. Pomembno je, da ima ekipa vodjo, kakršen je Kamil. Letos gledamo njegovo najboljšo različico. Izkušeni tekmovalci težko napredujejo, a Kamil napreduje ves čas. Letošnja zima je najuspešnejša do zdaj. Je toliko izkušen, da ve, kaj je potrebno za uspeh. Seveda je pod pritiskom, ampak ostaja miren. Dolgo časa ga že nisem videl tako osredotočenega, kot je bil v zadnjem času. Tako mirni ostajajo le največji mojstri," je o svojem nasledniku povedal Malysz, ki Kamila spremlja na vsakem koraku kot športni direktor reprezentance.

Stochov nasvet za Petra Prevca
S svojimi nastopi je Stoch navdušil tudi konkurenco, ki šampionu iz Zakopan priznava velemojstrstvo. Kot pravijo njegovi največji tekmeci, jih preseneča s svojo konstantnostjo, da ves čas skače na tako visoki ravni. Letošnja zima je spomnila na predstave Petra Prevca pred dvema letoma, ko je podobno oziroma še bolj dominiral kot Kamil letos: "Zdaj, ko je šla krivulja rezultatov kar precej navzdol, sem o tem govoril tudi s Kamilom, ki je imel podobno zgodbo. Rekel je, da vse delaš enako, pa pač ne gre, potem pa se mu je brez večjih sprememb znova odprlo. Moraš verjeti vase in delati vsak dan, da boš znova odličen. Kamil nam je vsem, ki kdaj izgubimo voljo, zgled. Zgled, da se lahko vrneš. Prvič je zmagal v Planici, ko je Malysz končeval, potem pa je potreboval nekje štiri leta, da je prišel povsem na vrh, pa ga dve leti ni bilo nikjer, zdaj pa je dve leti znova izvrsten. Povsod so vzponi in padci."

Pred štirimi leti je bil Prevc glavni tekmec Kamila Stocha v boju za veliki globus. V tistem letu sta dvakrat stala tudi na odru za zmagovalce na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je Poljak osvojil dve zlati kolajni. Sledila je poškodba gležnja, ki ga je oddaljila od svetovnega vrha. V Petrovi sezoni je bil šele 22. skakalec svetovnega pokala, po spremembi na mestu glavnega trenerja, ko je pred tem zelo uspešnega Lukasza Kruczeka zamenjal Avstrijec Stefan Horngacher, pa je sledil meteorski vzpon. Že lani se je boril za globus, a je moral priznati premoč Stefanu Kraftu. Je pa prispeval glavni delež točk k poljski zmagi v pokalu narodov in na ekipni tekmi nordijskega svetovnega prvenstva v Lahtiju.

Dobro je že odprl letošnjo sezono, zmagoviti pohod pa začel v Oberstdorfu na prvi postaji novoletne turneje. V velikem slogu je ubranil zlatega orla in bil drugi po Svenu Hannawaldu, ki je zmagal na vseh štirih napravah prestižne turneje. Nadaljeval je v takem ritmu in si vmes priboril srebro na svetovnem prvenstvu v poletih, od koder je prinesel še bron z ekipne tekme. Tudi olimpijske igre, kamor je odšel z odlično popotnico kot zmagovalec nove nagrade Willingen5, so se končale uspešno. Na srednji napravi je za 0,4 točke ostal brez medalje, je pa olimpijsko krono ubranil na veliki skakalnici, z ekipo pa se okitil z bronom. Po vrnitvi iz Pjongčanga je blestel še na norveški turneji Raw Air, za konec pa je osvojil še četrti seštevek sezone, novo nagrado Planica7.

Planica pika na i izvrstni zimi
Od olimpijskih iger je dobil pet od sedmih tekem, tudi obe pod Poncami, kar je bila pika na i sijajni sezoni. Da Stoch ni pobral vseh možnih lovorik, sta poskrbela le Norvežana Daniel Andre Tande z naslovom svetovnega prvaka v poletih in Andreas Stjernen, ki je osvojil mali kristalni globus za seštevek poletov, pa še v tej razvrstitvi je bil Kamil zelo blizu, a ga je drago stal slabši nastop na kulmski velikanki, kjer je bil nekoliko "izpraznjen" po slavju na avstrijsko-nemški turneji ob novem letu.

"Ni enostavno opisati vseh čustev, ki so me spremljala v tej sezoni, in tega, kar se je zgodilo v Planici. Najbolj sem zadovoljen, da sem ohranil visoko raven skokov celo zimo. Vedno je lahko še kaj, kar se da narediti bolje. Še vedno lahko dosežem kaj, kar mi še ni uspelo. Imam občutek, da še lahko napredujem, da so skoki lahko še daljši in lepši, zato bom tudi naprej delal tako vztrajno in trdo. Motivacija je še vedno velika," je povedal Stoch.

Kot je dejal, je v Planico, kjer ga je spremljalo več kot 3.000 poljskih navijačev, prišel brez pritiska in je želel samo uživati v čim daljših poletih. To mu je ves čas uspevalo, ko se je med drugim z 248,5 m tudi približal rekordu letalnice bratov Gorišek, ki ga je postavil lani (251,5 m). Slovensko velikanko je tudi letos večkrat označil za svojo najljubšo. Zanj je skakalni biser v Zgornjesavski dolini srečen kraj, saj je pod Poncami spoznal svojo ženo Ewo in se v Kranjski Gori z njo tudi zaročil. Za konec planiškega konca tedna je na novinarski konferenci zmagovito dejal le: "Hvala, Planica."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
caree
# 26.03.2018 ob 10:43
Torej ni problem v Janusu.
smrkc
# 26.03.2018 ob 11:13
janusu bi se lohk vsi zahvalil v planici
revolution
# 26.03.2018 ob 10:55
Torej ni problem v Janusu.

Mislim, da naslednji stavek pove vse.

V Petrovi sezoni je bil šele 22. skakalec svetovnega pokala, po spremembi na mestu glavnega trenerja, ko je sicer pred tem zelo uspešnega Lukasza Kruczeka zamenjal Avstrijec Stefan Horngacher, pa je sledil meteorski vzpon.
caree
# 26.03.2018 ob 11:43
Če že vsi dajate izseke iz članka, bom pa še jaz.

Rekel je, da vse isto delaš, pa pač ne gre, potem pa se mu je brez večjih sprememb znova odprlo.
Pri Petru ni problem v Janusu, ampak je pri samemu njemu.
Churchill W.
# 26.03.2018 ob 11:21
V Petrovi sezoni je bil šele 22. skakalec svetovnega pokala, po spremembi na mestu glavnega trenerja, ko je sicer pred tem zelo uspešnega Lukasza Kruczeka zamenjal Avstrijec Stefan Horngacher, pa je sledil meteorski vzpon. Že lani se je boril za globus, a je moral priznati premoč Stefanu Kraftu. Je pa prispeval glavni delež točk k poljski zmagi v pokalu narodov in na ekipni tekmi nordijskega svetovnega prvenstva v Lahtiju.

No, kaj ko bi rekli takole:
V Kamilovi sezoni je bil šele 15. skakalec svetovnega pokala, po spremembi na mestu glavnega trenerja, ko je zgodovinsko gledano najuspešnejšega trenerja Gorana Janusa, zamenjal _________, pa je sledil meteorski vzpon. Peter se je boril za skupni seštevek, slovenski skakalci pa so osvojili pokal narodov.

Hvala Janus za uspehe, za solze sreče in uničene glasilke.
A čas je za nov veter, ki bo mogoče prinesel premik nazaj proti vrhu. Ne samo enega posameznika, ampak celotne ekipe, ki bo dihala eden za vse in vsi za enega. Čeprav so skoki individualen šport, je ekipni duh še kako zelo pomemben.
To so nam naši skakalci pokazali v preteklih sezonah, in še enkrat več so nam pokalazali Poljaki v zadnjih dveh.
bunkelj007
# 26.03.2018 ob 12:43
Sedaj odhod Janusa sploh več ne more biti vprašanje. Tudi če dela vse prav, so razne izjave Petra, Jurija in Robija dale vedeti, da oni skupaj (več) ne morejo delati. Omenjeni trije so med glavnimi skakalci Janusove dobe in tvorci večine uspehov, tudi ekipnih, zato je že sama nezmožnost njihovega sodelovanja problem, ne glede na to, na čigavi strani tči vzrok. Če zraven prištejemo še dejstvo, da Domen po nekaj tednih z Janusom pade in je Jernej letos zablestel, ko je vletel iz B-ekipe, je odločitev na dlani.

Ali bo nekdo drug obrnil rezultatsko krivuljo? Težko je reči, a prepičan sem, da ti fantje v pravih rokah zmorejo več. To so že dokazali.
kotzi
# 26.03.2018 ob 10:51
no ja to sezono je bil razred zase..naslednjo morda ne bo...lahko bo kdo od nasih...no konkurenca je neverjetna...in ...samo lahko drzim pesti za naše da se jim uklopi...
zapravico
# 26.03.2018 ob 12:05
http://www.slovenskenovice.si/images/sli
ke/2018/03/26/o_229220_1024.jpg

In še gorenjski hamburger po 9 evrov,živel turizem
dadinho10
# 26.03.2018 ob 11:34
vidim da nekateri ne razumejo ali nocejo razumeti, ali pa pac zivijo v tem prepricanju da je vse konstatno...
goran janus je dvignil slovenske skoke na neverjetno visoko raven, ne bom se spuscal v analize ali sta bajc, zupan in kolegi pred tem imeli materiala za uspehe (peter prevec) ampak je dejstvo, da smo postali svetovna velesila...
pero je zacel s 7. mestom skupaj, nato 2x drugi za las (enkrat celo dobesedno), nato pa rekordna sezona in osvojitev velikega globusa...
lani pojava in cudezni rezultati malega prevca, domna, nato pa strm padec.
perota ni bilo, domen je od novoletne turneje dalje cisto drugi skakalec itd...rezultati so lani bili slabsi (pricakovano), vendar ne tako pricakovano, letosnji pa spet slabsi kot lanski.
ocitno je trend padanja. pa imamo v pogonu se vedno tega prevca, pa tudi domna, pa se nekatere mlade...
no, hvala lepa za vse, ampak na lovorikah se ne zivi. tako, kot je padel rezultatsko prevc, moramo gledati tudi na janusa.....ker je nas najuspesnejsi trener bi ga zdaj morali kaj? gledati se 10 let in upati, da se bo krivulja obrnila.....
kot povsod drugod, pride do nasicenja, ali pa enostavno fijakerskega pogleda na doloceno stvar. mogoce poskusamo na treningih delati eno te isto in ne pomaga.....ne vem, ocitno je da rezultati padajo in nekaj je treba narediti... kot v nogometu ne zamenjamo 11 igralcev, se pac tudi v skokih ne bomo odpovedali skakalcev ampak trenerja...
ali bo to prineslo izboljsanje, ne vemo, ce pa ne poskusimo, bomo mogoce padli se nizje....
Otman
# 26.03.2018 ob 12:24
kako tudi bi*
Otman
# 26.03.2018 ob 12:23
Znalci z MMC nikoli ne razočarajo, kako tudi ne bi, ko pa imajo pa z distance veliko jasnejši in veliko bolj celosten vpogled v situacijo.
Churchill W.
# 26.03.2018 ob 12:02
@caree
Brez večjih spremem a z drugim trenerjem.
Še vedno je eno povezano z drugim.

Mogoče je res več težav v Petrovi glavi kot z Janusom, ampak na Janusu pa je da uredi Petrovo glavo. Mar ne? Če Peter ne ve zakaj ne napreduje ampak nazaduje, potem je na Janusu, da mu pove. Mar ne? Če Janus pove Petru kje je problem in kako naj ga odpravi, potem pa je težava v Petru. Mar ne?

Tako kot skakalec potrebuje trenerja, trener potrebuje skakalca.
Če pa sta vsak na svoji strani, tako kot sta pri oceni sezone na primer:
Peter: Nisem zadovoljen, sezona je bila slaba. 15. mesto v skupnem seštevku ni uspeh.
Janus: Sezona je dobra, osvojili smo ekipno medaljo na sv. prvenstvu v poletih in na OI imeli eno uvrstitev med 10.

Jaz sem vedno na strani športnika, ki si želi sprememb zaradi napredka, kot pa tistega ki je zadovoljen s povprečjem, češ več se ne da.
rdečinavijač
# 26.03.2018 ob 11:27
A obstaja kaka All time lestvica tudi v skokih.
V alpskem smuanju je ski-db.com.
Za skakalce pa nisem zasledil.
stewie
# 26.03.2018 ob 11:08
Ubogi revček, že naslovnice v medijih, kjer se poroča o skokih, ti doživljaš kot posiljevanje. Nisi ravno nek psihično trden osebek, kaj?
Lovec
# 26.03.2018 ob 12:51
No pa smo tam kjer družbenopolitični delavci začnejo svoj ples.

Tilen povej kdo je naročnik ?
kosič
# 27.03.2018 ob 08:52
"Torej ni problem v Janusu"
Seveda ni problem v Janusu!
Očitno tudi slatnarce niso problem ! (Johanson kar lepo leti z njimi,pa Domen tudi.)
Mogoče pa je potreben kakšen psiholog,da Peter in Kranjec ne bosta toliko pametovala.
Ja Kamil jima je res lahko vzor,umirjen fant s pozitivnim razmišljanjem.
Manc
# 26.03.2018 ob 22:14
A ni mogu jajček pustit, da bi Domen stopnice lovil?
Vitez
# 26.03.2018 ob 21:18
Naši skoki so zašli v konfuzijo, celo sezono je najboljše rezultate držal že na pol upokojeni skoraj odsluženi Damijan, na ekipni in petkovi posamični tekmi pa je bil naš najboljši Kranjec, ki skoraj celo sezono ni tekmoval.
cartekmedo
# 26.03.2018 ob 16:36
portugal, Morgenstern je Janusa tu zadnje dni začel kritizirati.
caree
# 26.03.2018 ob 13:07
bunkelj007,

kaj pa še je problem v skakalcih?
zarman
# 26.03.2018 ob 12:29
...jaz tokrat delim mnenje z odborom za skoke. Fantastičnega Janusa je žal po skoraj desetletju treba zamenjati in zadevo osvežiti.
portugal
# 26.03.2018 ob 14:59
Men se pa zanimiv zdi da se morgi nč ne oglasi zanimivo je bilo brat njegove komentarje vendar je bilo vse nekaj skrivnostno in še to da je zagovarjal janusa do zadnjega sem mi zdi čudno glede na na to se spozna in da je blizu repki sedaj ko pa so najvili da ga bodo menjali pa ne duha ne sluha več zanimivo aja pa še to ni nobena provokacija če si tako za janusa potem ga podpiraj še sedaj je pa janus naredil svoje inče bi bil pameten biže pred sezono odstopil ker se je vrjetno že tedaj kuhalo vse skupaj lp
Janx
# 26.03.2018 ob 14:03
Sramoten obisk Planice letos, še bolj pa, da je imel zastavo vsak 1000. Šminkerji na tribunah pa sploh nobene. Poljaki so nam pokazali kako se to dela. Sam bi šel pa sem zbolel.
Žalostno je bilo gledati kako se režiser prenosa prav muči, kako bi čim manj kazal gledalce, saj ni bilo nič za pokazati.

Res praznik Slovencev res samo, če so dobri-
Webb
# 26.03.2018 ob 11:05
še par dni pa konec posiljevanja s skoki. juhu
super_balotelli
# 26.03.2018 ob 10:44
Kul, Planica je mimo, gremo naprej. Raj se posvetite derbiju.
Kazalo