Zimski športi
Peter Prevc je bil na 12. mestu najboljši Slovenec, a je bil oddaljen od želenih mest. Foto: Reuters
       Sem kar zadovoljen, saj sem naredil napredek iz kvalifikacij in treningov. To sem si želel. Bilo je zahtevno. Pihalo je, bilo je zelo mrzlo.       
 Tilen Bartol
VIDEO
Izjave iz slovenskega ska...
VIDEO
Petra Prevca dolgo držali...
VIDEO
Prevc: Koncentracijo je t...

Dodaj v

Po ponesrečenem uvodu olimpijskega trojčka skakalci jezni in razočarani

Finalni skok Prevca nekakšna tolažba
10. februar 2018 ob 19:53
Pjongčang - MMC RTV SLO

Besede Jerneja Damjana, da želi čim prej pozabiti srednjo napravo v Pjongčangu in ničesar prinesti na veliko, veljajo za vse slovenske skakalce. Svetla točka je bil le finalni skok Petra Prevca.

Slovenci se z manjšo olimpijsko napravo v Južni Koreji niso spoprijateljili. Imeli so težave tako rekoč na vseh treningih, tudi v kvalifikacijah so skakali povprečno. Predstavam primerno je Goran Janus po kvalifikacijski seriji postavil povprečne cilje – štiri finaliste, med katerimi eden v deseterici. Vendar tudi teh – glede na predstave skakalcev v zadnjih sezonah skromnih – lestvic niso presegli. Že vso letošnjo zimo je podobno povprečno z redkimi prebliski.

Na tekmi so se v zahtevnih razmerah, ko je na skakalnici močno pihalo in bilo zares zelo zelo mraz, hkrati pa se je preizkušnja, ki se je začela v soboto ob 21.30 po krajevnem času, zavlekla v nedeljo, Janusovi varovanci znova mučili in v prvem delu trilogije najpomembnejših tekem sezone razočarali. Na koncu je bil na 12. mestu najboljši Peter Prevc, 16. mesto je zasedel Tilen Bartol, Jernej Damjan je bil 28., Timi Zajc pa brez finala 33. V Korejo so prišli po kolajno, vsaj tako so napovedali na začetku sezone, a se zdijo precej oddaljeni od nje. Imajo še dve možnosti, na nedvomno slovenskim skakalcem ljubši večji napravi, toda s takimi skoki bodo tudi tam že dajali izjave premraženim medijem, ko se bo razpletal boj za medalje.

Namesto razočaranja jeza
"Nisem razočaran, bolj sem jezen. To so olimpijske igre, kjer se mora vse iziti. Ko se je hodilo z rampe, smo zahtevali predskakalce, a ga enostavno niso dali. Moral si čakati, da si imel po njihovem mnenju ugoden veter, da si dobil zeleno luč. Sem pa vendarle vesel finalnega skoka Petra, s čimer je dokazal, da 'ima v nogah', kar je bistveno za veliko skakalnico. Pohvalil bi še Tilna. Predvsem njegov prvi skok je bil lep. Jernej je skakal slabo, Timi pa je hotel preveč. Škoda, moral bi priti v finale,"
je po tekmi povedal glavni slovenski trener, ki je priznal, da ga do zdaj na trenerskem stolpu še ni tako zeblo kot tokrat.

Peter Prevc, ki je branil srebro iz Sočija, je moral kar nekajkrat zapustiti startno rampo. Dolgo je čakal na svoj nastop v prvi seriji, ki pa se mu ni posrečil. Pristal je pri 98,5 m, kar je zadostovalo le za 24. mesto. Boj za odmeven izid je bil izgubljen. V finalu je izkoristil ugodne razmere, a hkrati naredil tudi zares dober skok in s 113,0 m je napredoval na 12. mesto. Za kaj več je bil zaostanek po polovici preizkušnje prevelik: "V prvi skok so se prikradle napake, v drugem se je poklopil veter, pa še dobro sem skočil."

Finalni skok nekakšna tolažba
"Dokler nisem prišel z mize, si nisem mislil, da me je čakanje tako zmedlo. Kot kaže, mi je tako padla koncentracija. Telo se je ohladilo, zaradi manjše koncentracije pa so se prikradle napake. Bo treba iti še na kakšne olimpijske igre, da bom lahko kljub temu, da dolgo čakaš na start, skočil, kot je Ammann. Zebe te na vrhu, saj ni veliko prostora, da bi malce migal in se ogrel. Hkrati tudi dresi niso narejeni za tak veter. Sem vmes rekel, da se po navadi na tekmah, četudi so temperature okoli ničle, oznojim. Tokrat pa sem ves zamrznjen,"
je tekmo pokomentiral Prevc.

Verjame, da je finalni skok tisti, na katerem lahko gradi za naprej, ko bo preizkušnja na večji napravi: "Ta skok je predvsem nekakšna pomiritev, obliž, tolažba … Tolažba, da bolj optimistično gledaš naprej. Morda je bil malce iz ihte, takrat, ko se ti prvi ponesreči, več upaš in tvegaš. Sem zadovoljen s tem in zagotovo se da graditi za naprej. Ga bo treba pogledati, kako se je odvil, in ga v glavi analizirati, kako je psihično potekal. Potem bi ga bilo pa treba zapakirati in prenesti na večjo napravo."

"Po prvi seriji sem bil žalosten in jezen. Vseeno, vsaj ni najslabši rezultat na olimpijskih igrah," je zaključil Prevc, ki ima že dve olimpijski kolajni. Najslabši izid pa je dosegel v Vancouvru, kjer je bil star šele 17 let. Tedaj je bil sedmi na srednji in 16. na veliki napravi. Skakalce, ki so le opazovali boj za olimpijsko krono med Nemci, Norvežani in Poljaki, ki so na koncu po dvojnem vodstvu po prvi seriji ostali razočarani brez kolajne, čaka prosta nedelja. V ponedeljek nadaljuje s kondicijskimi pripravami do srede, ko bodo preizkusili veliko napravo, kjer bo v soboto posamezna preizkušnja, na kateri bo Prevc branil bron, v ponedeljek pa še ekipna tekma.

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Slovan65
# 10.02.2018 ob 20:10
Zimske olimpijske igre v Koreji - katastrofa.
Korejcev skoki in smučanje na zanimajo niti nimajo pojma o tem športu, stadion je bil prazen. Tako bo tudi v alpskih disciplinah.
Vreme je tipično azijsko, nestabilno.
Komaj so izpeljali skoke na majhni skakalnici, kaj bo šele na veliki ?
Da ne govorimo o smuku.
Edini, ki nas smučanje zanima smo Evropejci, a so tekme ob dveh ali treh zjutraj.
Vse skupaj za pozabo.
Heisenberg
# 10.02.2018 ob 20:05
V nasprotju z nekaterimi, našim skakalcem nič ne očitam. Lahko sedaj polemiziramo o predskakalcih, vetru, naletih, vendar bo ostalo dejstvo, da naši danes enostavno niso bili dovolj dobri. Imamo še eno tekmo, naj gre krivulja navzgor!
študent88
# 10.02.2018 ob 20:06
Jaz pa mislim, da razmere niso imele vpliva na razdelitev medalj. Mislim, da Prevc ne more pričakovat, da bo na stopničkah. Kdaj pa je bil na zadnje? Jaz razumem naše, da so razočarani. Samo ne prosim vedno krivit razmer. Prvi trije so zasluženo. Ne rečem, da bi mogoče lahko bil Prevc med 10, samo to so OI in se čez čas ne bo nihče spomnijal ali si bil 9 ali 12. Fantje gremo naprej, treba je gledat naprej in upam, da se mogoče tudi nam kdaj nasmehne sreča.

Gremo naši
ajvard
# 10.02.2018 ob 21:19
Mislim, da Prevc ne more pričakovat, da bo na stopničkah. Kdaj pa je bil na zadnje?

pred 13 (trinajstimi) dnevi!
Putkaka
# 10.02.2018 ob 20:29
Saj je Peter sam rekel, da če si v formi, ni važno, kdaj skačeš in pod kakšnimi pogoji skačeš. Simon Amman je tudi preživljal pekel pred drugim skokom, pa ga je super spravil skupaj. Razumem, da so naši jezni, ampak vseeno se mi zdi, da je tole 12. mesto zrcalna slika trenutne forme. Sicer pa bravo za Tilna, super je skakal!
Cebaka
# 10.02.2018 ob 20:09
Jaz nisem razočaran saj se zavedam kam sodijo naši skakalci. Sivo povprečje in tako jih tretirajo tudi stavnice..
mihajloo
# 10.02.2018 ob 22:01
Minil je prvi dan OI. Če je stanje duha tega foruma zrcalo vseh Slovencev...

.. potem nam Slovencem ni pomoči. Sramota.
ajvard
# 10.02.2018 ob 23:55
In ja, lahko smo vsi prepričani, da bi en Šuster iz Petra naredil več, kot so naredili naši, z Janusom in Grilcem na čelu.

nismo vsi prepričani. mi pa razloži, kaj je tisto toliko več, kar Janus ni uspel kot Petrov trener?

Prevc je "pod Janusom" dosegel:

- dve drugi mesti v skupnem seštevku svetovnega pokala;
- osvojil svetovni pokal;
- postal svetovni prvak v poletih ( + bron posamično, + srebro ekipno);
- zmagal svetovni pokal v poletih (3x);
- osvojil bron in srebo na svetovnem prvenstvu (+ bron ekipno);
- osvojil novoletno turnejo;
- dobil dve olimpijski medalji;
- 52 stopničk v svetovnem pokalu, 22 zmag..

............

zdaj mi ti razloži to , v kar "smo vsi" prepričani, da bi ob Šusterju dosegel več.
primos
# 10.02.2018 ob 22:16
A so mislili da bodo odnesli prva štiri mesta ali kaj :)
Ples
# 10.02.2018 ob 22:21
@mihajloo
Če je stanje duha tega foruma zrcalo vseh Slovencev...

Jaz verjamem, da ni. No, hočem verjeti, da ni.
liliputput
# 10.02.2018 ob 20:58
Glede na prikazano, od moštvene tekme, ki bo v ponedeljek, ne pričakujem visoke uvrstitve
Ples
# 11.02.2018 ob 00:11
@veza
Saj res, a ti Korejci sploh delajo snežake?

Delajo, take visoko tehnološke ;)
DrKošarke
# 10.02.2018 ob 22:45
slišim da je naše zeblo. :/
urosh444
# 10.02.2018 ob 20:49
upam pa da niso preseneceni. presenecenje bi bilo ce bi dosegli bistveno boljsi rezultat. to je realnost te sezone
Ples
# 11.02.2018 ob 01:38
Pa Janus je imel neko razcufano zastavico, tega še nihče ni omenil, pa je enostavno grozno! ;o)
Ples
# 11.02.2018 ob 00:17
Mimogrede, tale modra pasica zgoraj v teh člankih OI me vedno spomni na Tinin dres ...
veza
# 10.02.2018 ob 23:52
Kubajaši in Kubacki se nista uvrstila niti v finale, taka je bila ta tekma, upajmo na več sreče prihodnjič in Peter je priznal, da je mogoče končno odkril prave občutke, da bo drugi skok skrbno preanaliziral in ga zapakiral in delal enako naprej.
Gremo, naši, ne jokat, ne jamrat, ne iskat sovražnikov in zarotnikov za vsakim grmom oziroma za vsakim snežakom tam v Pjongčangu.
Saj res, a ti Korejci sploh delajo snežake?
Ples
# 10.02.2018 ob 21:16
Bo treba iti še na kakšne olimpijske igre, da bom lahko kljub temu, da dolgo čakaš na start, skočil, kot je Ammann.

;)
Ampak tudi Ammann je rekel, da ni bil prepričan, kako je z njegovimi nogami, če jih bo sploh čutil, se lahko odrinil ... No, očitno je bolje opravil s tem, ampak teh razmer si dejansko nihče od nas ne zna predstavljat. Tisti tanki dresi, v katerih se še premikat ne smeš ... brrr
Ples
# 11.02.2018 ob 01:10
Hvala za info o smuku. Pametna odločitev.
Sicer za naše smukače to pomeni, da se še ne bodo mogli sprostit, ampak, that's life ;)
Djedi
# 10.02.2018 ob 22:53
Jaz sem bil presenečen, sploh drugi skok Prevca. Pričakoval sem da bo vse še šlabše.
Leut
# 10.02.2018 ob 21:25
Menda ja kdo ni pričakoval kaj drugega, glede na letošnje rezultate?
rtvjevc
# 10.02.2018 ob 23:23
Ne sekirajte se! Če ne bodo prinesli medalj, bodo prinesli pa vsaj olimpijske kondome.
ajvard
# 10.02.2018 ob 23:18
, in če je smuk lahko ob za tekmovalce normalni uri,

smuk je bo tej uri zaradi vidljivosti. če bi smuk vozili pod reflektorji, bi potekal zvečer po južnokorejskem času, kar bi bilo ravno ob goveji juhci pri nas.

smuk pač morajo imeti ob tej uri, ob ustrezni dnevni svetlobi.
Vitez
# 10.02.2018 ob 23:14
Kar s enaših tiče, je očitno neregularna cela sezona.
veza
# 11.02.2018 ob 10:55
ali računalnik
grapar
# 11.02.2018 ob 08:35
Šport je zame osebno zabava in rekreacija. Za te fante je zabava, napor, poklic in posledično zaslužek. Fajn je videti kašnega domačega, ki se veseli uspeha, prav nič pa me ne prizadene t.i. neuspeh, tako kot verjetno tudi Petra in Co. ne skrbijo moji službeni neuspehi ali uspehi.

V vsem skupaj je ogromno medijskega pretiravanja in je precej drugače od tistih časov, ko so športniki tekmovali in trenirali po šihtu in tisto je bila res prava stvar in si tako lahko videl kdo je as; in to na podlagi zaske in kruha.
el kondor prevc
# 11.02.2018 ob 00:10
gre samo za dilemo, ali bi lahko Petra v prvi seriji takoj spustili dol, ko so začeli čakati je bilo vedno slabše in slabše.

Glede Prevca in Kubackega res, generalno gledano pa vsi močan/pošten vzgon.

A menda računalnik določi koridor, je to res ali se odločijo žiranti?

Koridor (faktor vetra in naleta) izračuna žirija. Računalnik pa avtomatsko blokira če je veter premočan (rdeča luč). Kadar je veter znotraj dovoljenega koridorja lahko Borat pritisne zeleno.
ajvard
# 10.02.2018 ob 23:34
Vitez

Letos:

svetovni pokal:
2 zmagi
1 tretje mesto

svetovno prvenstvo v poletih:
medalja ekipno (srebro).

........

jaz se spomnim tudi sezone ala 2000/2001, ko je bil naš najvišje uvrščeni na koncu (19). Jure Radelj,če se ne motim, je bil njegov najboljši rezultat sedmo mesto. in je to bil za njega največji uspeh v karieri. in je bil s tem naš najboljši skakalec v sezoni.

............

omenjam za tiste s pičlim spominom. lahko pa rečemo še kako o Avstrijcih.
Ples
# 10.02.2018 ob 23:23
Ja, logično to za smuk. Ampak tudi pri skokih so pomembne okoliščine, če ne toliko svetloba, pa veter - ne vem sicer, kako je na tej skakalnici sicer ... no, pa saj, določili so termine kot so pač jih, tudi biatloncem so namenili dodatne minus stopinje
Ples
# 10.02.2018 ob 22:58
Meni je bila zanimiva tekma in tudi se mi ni zdela neregularna, sploh pa se ne strinjam, da so koga blazno preferirali.

Imam pa dva pomisleka. Prvič, zakaj tak termin - ok, razumem, zaradi tv gledalcev ... ampak, vikend je, in če je smuk lahko ob za tekmovalce normalni uri, bi lahko bili tudi skoki. Druga stvar pa, predskakalci. A ni celo eno pravilo glede tega? Tu, v tem mrazu in vetru pa nič od tega. Ja, dlje bi trajalo, ampak saj bi bila lahko samo ena serija.
No, ne vem, samo razmišljam.
cairns
# 10.02.2018 ob 22:30
Tekma je bila neregularna. Preveč vetra in preveč posrano vodstvo tekmovanja da bi preložili tekmo na kakšen drug dan.
anze82
# 10.02.2018 ob 20:26
Cilji pred zacetkom sezone so bili kaksni ze?povsem fer razplet za nase vrabcke
Owl
# 11.02.2018 ob 09:58
Siromaki, iščejo krivca drugje in nikoli se jim ne poklopi ... ali je pa kriv veter ali pa zalet ali pa delegat
veza
# 10.02.2018 ob 23:55
el kondor prevc
# 10.02.2018 ob 23:49

gre samo za dilemo, ali bi lahko Petra v prvi seriji takoj spustili dol, ko so začeli čakati je bilo vedno slabše in slabše.
A menda računalnik določi koridor, je to res ali se odločijo žiranti?
el kondor prevc
# 10.02.2018 ob 23:49
Kar se vetra/pogojev tiče, ne moremo govoriti o neregularni tekmi:

v prvi seriji je imelo:
- 25 tekmovalcev veternega odbitka od -14 do -18
- 16 tekmovalcev odbitka več kot -10
- 9 tekmovalcev odbitka med -5 in -10

v drugi seriji je imelo:
- 14 tekmovalcev odbitka od -16 do -18
- 14 tekmovalcev odbitka od -10 do -15
- 2 tekmovalca odbitka med -5 in -7
tolmun
# 10.02.2018 ob 22:41
Za nemce bolj regularna tekma nebi mogla biti.
nikhrast
# 11.02.2018 ob 16:41
Razočarani so bili Poljaki!!!
gino1981
# 11.02.2018 ob 11:21
krtmenedva, dej ne smesi se. Primerjaš to, da enega posljejo 4x gor in dol na rampo z onim, ki caka zraven. Ker glavno je, da jih je zeblo, koncentracija pri vsem tem nima nič. Dokazuješ, da nimaš pojma!
Kris
# 11.02.2018 ob 01:00
Če kdo misli gledat smuk, je že odpovedan (premočan veter). Nov termin še ni znan, v ponedeljek naj bi bil trening smuka za kombinacijo.
ajvard
# 11.02.2018 ob 00:36
Na olimpijskih igrah v Pjongčangu bi morali prvi komplet odličij v nedeljo zjutraj podeliti alpskim smučarjem, a so prireditelji smuk zaradi premočnega vetra prestavili. V nedeljo tekme tako zagotovo ne bo, nov termin preizkušnje pa še ni znan.
artoum
# 11.02.2018 ob 00:04
Prevca so danes zdriblal u glavo , po domače povedano. kolikokrat je šel na rampo in nazaj ? koliko časa je preždel v tistem mrazu? če mu bodo to naredil še na veliki, naj se spusti dol in naj gre s čelado razbit delegate in tisto sodrgo.
veza
# 10.02.2018 ob 23:21
Pogoji so bili enako neregularni za vse, ča bi spuščali še predskakalce, bi bili še sedaj tam, lahko bi pa končali tekmo po prvi seriji ali se na OI to ne more zgoditi?
Mnogi dobri se niti v finale niso uvrstili, tak je šport.
Ples
# 10.02.2018 ob 21:09
Skakalce, ki so le opazovali boj za olimpijsko krono med Nemci, Norvežani in Poljaki, ki so na koncu po dvojnem vodstvu po prvi seriji ostali razočarani brez kolajne, čaka prosta nedelja.

Nemci, Norvežani in Poljaki pa ne bodo imeli proste nedelje? ;)
urednik01
# 11.02.2018 ob 09:43
turisti
oldstar
# 11.02.2018 ob 07:08
Kakršni cilji takšni rezultati.90 % naših olimpijcev je kalo (roba za odpis).
artoum
# 11.02.2018 ob 00:14
el kondor prevc

torej odloča žirija / delegati .

Kadar je veter znotraj dovoljenega koridorja lahko Borat pritisne zeleno.
lahko jo pa tudi ne. in skakalec leze s klopi in nazaj , in zmrzuje vmes, da mu ni dolgčas tačas?
veza
# 10.02.2018 ob 23:43
ajvard
# 10.02.2018 ob 23:34

uspehi so odvisni od mnogih dejavnikov, tudi od sreče, recimo, ali imaš v generaciji kakšnega Petra Prevca ali imaš skupino povprečnežev.
In ja, lahko smo vsi prepričani, da bi en Šuster iz Petra naredil več, kot so naredili naši, z Janusom in Grilcem na čelu.
Seveda je vprašanje, ali imamo dovolj denarja za takšnega trenerja, a to je že druga zgodba.
sLOVEnia sport
# 10.02.2018 ob 22:34
Medalje se bomo veselili jutri okoli 13 ure, morda pa že čez nekaj ur če se pozlatijo Masijeve besede o Čatru
zmagoviti
# 10.02.2018 ob 20:24
NI problema fantje, glavo gor...Če bi imeli doma pogoje za vadbo na malih in srednjih skakalnicah bi bilo bolje.. tako vam nihče ne more ničesar očitati... sarc,,,Aja, saj jih imamo a ne.. več kot 60 naprav po celi Sloveniji (pritlično vsak skakalec v Slo ima lahko svojo) da sploh ne govorim o modernem centru v Planici in Kranju.. vrhunske razmere za malo manj vrhunski izplen.. Upam da te center vsaj tržiti znate in se vsaj finančno izplača...škoda...
levcek26
# 10.02.2018 ob 20:20
Sivo povprečje so tudi članko o vsem tu gor.....
Izbor
Zimske olimpijske igre
link
Kranjec prvi Slovenec po 22 letih v elitni sedmerici
20
2. marec 2018 ob 09:49 V zadnjih letih se z besedo doping največ povezuje Rusijo, zato ni presenetljivo, da so prav športniki iz te države zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah izgubili največ medalj.
Več novic ...
Kazalo