Peter Prevc je v Planici zmagal lani, ko je tudi popravil rekord Bludkove velikanke. Foto: Reuters
Peter Prevc je v Planici zmagal lani, ko je tudi popravil rekord Bludkove velikanke. Foto: Reuters
13 slovenskih skakalcev v kvalifikacijah Planice
Prišlič prvi dan Planice poletel 227 m

ni globus.

Obenem se najboljša skakalca letošnje zime potegujeta tudi za mali kristalni globus v poletih, ki ga je Prevc osvojil lani. S Freundom sta se lani na Bloudkovi velikanki udarila za drugo mesto v svetovnem pokalu. Lani je globus osvojil Kamil Stoch, v finalni seriji pa je na izvrsten skok Freunda Prevc odgovoril še z boljšim in z rekordom skakalnice zmagal ter osvojil drugo mesto.

Pritiska je zdaj že navajen
Letos je Nemec v kar konkretni prednosti, toda tudi 94 točk se v dveh tekmah da nadomestiti: "Že na skandinavsko turnejo sem šel tako, da se s skupnim seštevkom nisem obremenjeval. Skušal sem biti osredotočen samo na skoke, in to mi je tudi uspelo. Uspelo mi je narediti dobre skoke, mi pa nekateri niso najbolje uspeli. Freund si je tako tudi priboril to prednost, kajti praktično je vso turnejo skakal brez napak oziroma so bile tako majhne. Z isto filozofijo bom šel, kot sem šel v Trondheimu in v Oslu, potem pa bomo videli, kakšen bo izid."

22-letni skakalec iz Dolenje vasi se drugo leto zapored poteguje za veliki kristalni globus, lani je bil Poljak Stoch močnejši, letos pa je glavni tekmec Freund, ki je tudi Prevca navdušil s stabilnostjo vrhunskih izidov. "Pritiska sem navajen, sem ga sprejel in se znam spopasti z njim. Pritisk je že del mene in je že normalen. Bi bilo že čudno, če ga ne bi bilo. Vsi pričakujete, da bom vsako tekmo na stopničkah. Zavedam se tudi, da sem sposoben biti vsako tekmo na stopničkah, če jo dobro odskačem. Napake pa se vsakemu dogajajo," je pred planiškim koncem tedna povedal Prevc.

V spominu tako kot Sepp Bradl
Najboljšega slovenskega skakalca napake oziroma slabi skoki jezijo, kajti zaveda se, koliko metrov je na primer pustil nasprotnikom. Zdaj prostora za napake ni, zaostanek je torej kar velik, a nadomestljiv. Še posebej v športu, kjer lahko forma tako hitro pride in tudi gre: "Glede na to, da sem bil v Kuopiu 17., čez dva dni v Trondheimu pa drugi, se lahko hitro spremeni. Lahko gre iz 17 na dva, lahko pa tudi obratno."

Prevc, ki ima v svetovnem pokalu pet zmag, je letos dobil dve tekmi. Znova je bil najboljši v Saporu, zmagal pa je tudi na prvi tekmi poletov v Vikersundu. Zmago je oplemenitil s svetovnim rekordom in kot prvi poletel 250 metrov. Izid je sicer potem popravil Anders Fannemel, a vseeno je Prevc prvi, ki mu je uspel tak dosežek in se bo zapisal v zgodovino: "Ko bo konec sezone, bom videl, kaj to pomeni. To je nov mejnik. Rad se ga bom spomnil. Če se Seppa Bradla spomnimo, bom vesel, da se bodo, recimo, tudi mene. Vesel sem, da bom ostal te zgodovine."

Vsi upajo, da se bo letelo višje
Na Norveškem z letalnico številni skakalci niso bili zadovoljni. Na njej se je v nedeljo opekel tudi Prevc in najboljši letalci si le želijo, da nov objekt pod Poncami ne bo tako selektiven, kot je ta v Vikersundu: "Upam, da so bili matematiki in fiziki pravilni in bomo leteli višje. Upam, da bo predvsem bolj zanimiva tekma. Recimo v Vikersundu je bila skozi moje oči sobotna tekma zanimiva, ko sem se boril pri vrhu. Če bi bil že v soboto okoli 15. mesta, pa ne bi bilo zanimivo. Tako je bilo v nedeljo, ko je le nekaj skakalcev preskočil kalkulacijsko točko in da le peščica skakalcev uživa v tekmi, se mi zdi za polete malce nešportno."

Tako kot vsi v slovenskem taboru se tudi Prevc veseli preizkusa nove letalnice. Informacije so skakalci dobili od tistih, ki so v sredo opravili preizkus: "Malce nervoze je. O stari letalnici smo imeli vse informacije. Tudi o lanski smo vse vedeli. Na Kulmu so nam povedali slovenski predskakalci in tako je bilo tudi v Planici. Rad vidim, da imam informacijo, kakšna je skakalnica, da vem, kaj lahko pričakujem. Sicer je od posameznika odvisno, kako se mu vse skupaj odvija, ampak zagotovo pomaga, če ti pove, kakšen je nalet, miza, radius … To vse pomaga."

13 slovenskih skakalcev v kvalifikacijah Planice
Prišlič prvi dan Planice poletel 227 m