Anamarija Lampič ni izpolnila pričakovanj. Foto: BoBo
Anamarija Lampič ni izpolnila pričakovanj. Foto: BoBo

23-letna Švedinja je slavila drugič v letošnji zimi in šestič v karieri. V skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda drugo mesto za Julio Simon. Francozinja je bila na Pokljuki druga, zaostala pa je 6,9 sekunde. Tretje mesto je z dobrimi 18 sekundami zaostanka zasedla Italijanka Dorothea Wierer. Vse so zadele vseh deset strelov.

3000 otrok uživalo v biatlonskih bojih na Pokljuki

"Na smučeh se nisem počutila najbolje. Morda je kriva visoka nadmorska višina tukaj na Pokljuki. Vseeno pa sem super srečna, da mi je z dobrim streljanjem uspelo sestaviti dobro tekmo. Zasledovanje bo težko, saj me bo lovila vrsta odličnih tekmovalk," je tekmo opisala zmagovalka.

Slabše so svoje delo na strelišču opravile tri Slovenke. Na 69. mestu je bila na koncu najboljša Anamarija Lampič. 27-letna tekmovalka iz Valburge, ki je v tej sezoni iz smučarskega teka prestopila v biatlon, je v tej zimi navdušila v Hochfilznu, ko je ob debiju med biatlonsko elito zasedla peto mesto.

V letošnji sezoni je Elvira Öberg že zmagala v Franciji, kjer je bila najboljša v zasledovanju. Foto: AP
V letošnji sezoni je Elvira Öberg že zmagala v Franciji, kjer je bila najboljša v zasledovanju. Foto: AP

Sicer je znova dobro odtekla, čeprav je imela med prazniki težave z zdravjem, kar je poudarila tudi po sprintu na Pokljuki. Boljši rezultat je zapravila na strelišču, saj je že na prvem postanku zgrešila dvakrat, v stoje pa je pustila nepokrite štiri tarče. Na koncu je zaostala 2:54,0. Kljub šestim kazenskim krogom je imela tretji čas teka.

“Tekaško ni bilo slabo, ampak vem tudi, kakšen je občutek, ko dejansko letiš po progi, ko gre vse samo od sebe. Danes je bilo kar težko, sem se precej mučila na progi. Med prazniki sem bila malce bolna in se vidi, da nisem prava Ana. Že prvi krog so me pekle noge, ampak ni bilo slabo. Ni bilo pa to to, kar sem sposobna,“ je po nastopu povedala Lampič.

Brez zasledovanja sta ostali tudi preostali dve Slovenki. Najboljša v skupnem seštevku, Polona Klemenčič, je bila 70. s tremi zgrešenimi streli, njena sestrična Živa Klemenčič pa je bila nenatančna dvakrat in bila 71.

Okoli 3000 otrok je obiskalo zenski sprint na Pokljuki. Foto: EPA
Okoli 3000 otrok je obiskalo zenski sprint na Pokljuki. Foto: EPA

“V letošnji sezoni in tudi danes so bila pričakovanja dosti visoka, zasledovalna tekma je bila nekako samoumevna. Danes je rezultat takšen, kakršen je in s tem se moram sprijazniti. Moram ga pozabiti in se pripraviti na naslednjo tekmo,” je dodala Polona Klemenčič.

Biatlonska javnost je pogledovala tudi proti trikratni olimpijski prvakinji in lanski zmagovalki skupnega seštevka Norvežanki Marte Olsbu Roeiseland, ki je po številnih zdravstvenih težavah nastopila prvič v sezoni in bila 16.

Program se bo na Pokljuki nadaljeval v petek z moškim sprintom. V soboto bosta obe zasledovanji, v nedeljo pa še mešani štafeti. Prenosi bodo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Slovenke razočarale v sprintu na Pokljuki in ostale brez zasledovalne tekme
Sprint, 7,5 km (Ž):                    
 1. E. ÖBERG            ŠVE 20:25,2 (0)
 2. J. SIMON            FRA    +6,9 (0)
 3. D. WIERER           ITA    18,7 (0)
 4. P. BATOVSKA FIALK.  SLK    26,5 (1)
 5. M. DAVIDOVA         ČEŠ    28,7 (1)
...                                    
69. A. LAMPIČ           SLO  2:54,0 (6)
70. P. KLEMENČIČ        SLO  2:59,8 (3)
71. Ž. KLEMENČIČ        SLO  3:07,6 (2)
Skupni vrstni red (9/21):            
  1. J. SIMON           FRA    546 točk
  2. E. ÖBERG           ŠVE    485     
  3. D. HERRMANN-WICK   NEM    396     
 33. P. KLEMENČIČ       SLO     83     
 43. A. LAMPIČ          SLO     45     

Petek ob 14.20:
Sprint (M)

Sobota ob 11.30:
Zasledovalno (Ž)
Ob 14.45:
Zasledovalno (M)

Nedelja ob 11.45/14.25:
Mešani štafeti