Anamarija Lampič je znova dokazala, da je v sprintu sposobna poseči po najvišjih mestih. Če bi zgrešila le enkrat, bi celo zmagala. Foto: BoBo
Anamarija Lampič je znova dokazala, da je v sprintu sposobna poseči po najvišjih mestih. Če bi zgrešila le enkrat, bi celo zmagala. Foto: BoBo

Na obeh streljanjih je bila po enkrat nenatančna – leže je zgrešila petega, stoje pa prvega –, znova pa je bila daleč najhitrejša v smučini. Tako je tudi po tem, ko je opravila z drugim strelskim nastopom, pridobila še nekaj dragocenih sekund. Predtem je bila 21. po prvem streljanju, drugo pa je zapustila na desetem mestu. Še drugič po prehodu iz smučarskega teka v biatlon je 27-letna športnica iz Valburge v svetovnem pokalu sprintersko tekmo končala na petem mestu.

"Uspela mi je res ena dobra tekma. Že pred začetkom sva se z Riccom zmenila, da zadnji kilometer ali zadnjih 500 metrov pred streliščem spustim in se resnično skoncentriram na streljanje. To mislim, da mi je dobro uspelo. Škoda morda le zadnjega strela leže, kjer bi lahko naredila ničlo. Stoje sem zelo vesela, da sem zgrešila samo enkrat. To je zame že tako, kot bi zmagala. Res sem vesela, da mi je uspela še ena dobra tekma. Želim si le še naprej tako nastopati. Svoje načrte za to sezono sem že čisto presegla in resnično si želim samo uživati," je bila, kot vedno, nasmejana Lampič.

Prvič v tej sezoni, sicer pa 14. v karieri je bila najboljša Italijanka Dorothea Wierer. 32-letna biatlonka, ki prihaja iz od Antholza približno deset kilometrov oddaljenega Brunica, je pokrila vseh deset tarč in za 2,8 sekunde prehitela Francozinjo Chloe Chevalier, ki se je prvič v karieri zavihtela na oder za zmagovalke. Najboljše tri so bile vse brezhibne na strelišču. 8,7 sekunde je za zmagovalko zaostala Švedinja Elvira Öberg.

S 14,7 sekunde zaostanka je bila četrta junakinja olimpijskih iger v Pekingu Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland, ki je morala enkrat v kazenski krog. Lampič je zaostala 18,4 sekunde. V teku je bila daleč najboljša. Več kot deset sekund je bila hitrejša od Nemke Denise Herrmann-Wick, ki je bila na progi druga najboljša, sicer pa je zasedla šesto mesto. Za 20 sekund je slovenska biatlonka v teku prehitela tudi vodilno v svetovnem pokalu Francozinjo Julio Simon, za več kot 40 pa Dorotheo Wierer.

Na sobotno zasledovanje se je uvrstila tudi mlada Lena Repinc, ki je bila z desetimi zadetimi streli 48. Živa Klemenčič je bila po štirih napakah na drugem streljanju 86. "Strelsko sem zelo zadovoljna, boljše ne bi moglo biti. Na progi pa se nisem počutila najbolj optimalno, a sem zadovoljna, da mi je uspel soliden nastop in se mi je uspelo uvrstiti na zasledovanje, kar je bil moj glavni cilj,” je dejala Repinc.

"Odlična tekma za Anamarijo. Njeno streljanje je bilo 1,1, kar je dobro. Če pogledamo celotno tekmo, zgolj deset sekund od stopničk, pa tudi te bodo prišle. Dobro je nastopila tudi Lena. Streljala je brezhibno in tekla v svojem slogu. To je tudi dobra popotnica za nas za štafetno preizkušnjo,” je bil zadovoljen slovenski trener Ricco Gross.

Lampič je sicer po petem mestu v Hochfilznu izpustila zasledovalno preizkušnjo. V petek bo na Južnem Tirolskem sprint biatloncev, ki bodo imeli zasledovalno tekmo prav tako v soboto. V nedeljo sta na sporedu štafeti. Antholz je sicer zadnja postaja svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom, ki se bo 8. februarja začelo v Oberhofu.

Lampičeva navdušila s petim mestom v Antholzu
Sprint, 7,5 km (Ž):                 * 
 1. D. WIERER          ITA 20:59,6 (0)
 2. C. CHEVALIER       FRA    +2,8 (0)
 3. E. ÖBERG           ŠVE     8,7 (0)
 4. M. O. ROEISELAND   NOR    14,7 (1)
 5. A. LAMPIČ          SLO    18,4 (2)
 6. D. HERMANN-WICK    NEM    23,1 (2)
...                                   
48. L. REPINC          SLO  1:57,8 (0)
86. Ž. KLEMENČIČ       SLO  3:35,8 (4)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
Skupni vrstni red (13/21):                        
  1. J. SIMON           FRA    788 točk
  2. E. ÖBERG           ŠVE    675     
  3. D. WIERER          ITA    567     
 38. A. LAMPIČ          SLO     90     
 41. P. KLEMENČIČ       SLO     83