Klemen Bauer je svoje delo opravil odlično. Foto: EPA
Klemen Bauer je svoje delo opravil odlično. Foto: EPA

Zelo sem vesel, da nam je uspel odličen rezultat kot ekipi. To je po olimpijskih igrah v Sočiju, ko smo bili šesti, eden boljših rezultatov v štafeti v zadnjih letih. Mislim, da smo lahko vsi zadovoljni, da smo vsi oddelali dobro in nismo delali napak, ki se nam dogajajo pogosto. Čeprav nimamo konstantno dobrih uvrstitev v štafetnih preizkušnjah, smo pokazali, da lahko posežemo zelo visoko in da čez kakšno leto ali dve morda lahko razmišljamo tudi o kakšni medalji.

Jakov Fak

Slovenski biatlonci so bili celo v igri za kolajno. Potem ko sta svoje delo odlično opravila Fak in Bauer, so s 17. mesta po prvi predaji napredovali na peto, za tretjim so zaostajali dobrih 20 sekund. Tršan jo je za nekaj časa pripeljal do četrtega mesta, kljub brezhibnemu streljanju pa več ni zmogel, na koncu ga je prehitel še Čeh.

Zlato kolajno je osvojila Norveška na čelu z Johanesom Thingnesom Boejem, ki je osvojil še četrto zlato in peto kolajno na svetovnem prvenstvu, druga je bila Nemčija, tretja pa Rusija.

Uvod v tekmovanje je pripadel Dovžanu, ki je na prvem strelskem postanku leže moral popravljati dvakrat in pridelal 25 sekund zaostanka. Dovžan je tudi na streljanju stoje enkrat popravljal, na menjavo pa prišel kot 17. z zaostankom 52 sekund za tedaj vodilno štafeto iz Rusije.

Štafetno palico je nato prevzel Fak. Kljub ne najboljšemu izhodišču je svoj nastop opravil odlično in prehiteval tekmovalce pred seboj. Brezhibno je opravil strelski nastop leže in se povzpel na 14. mesto, zaostanek pa je ostal skoraj identičen (+55,9).

Brez kakršnega koli dvoma lahko rečemo, da je to danes izjemen rezultat. Celotno sezono smo se trudili pokazati neko kakovost, imeli smo ogromno težav z vsemi stvarmi. Na koncu pa je pomembno to, da tak rezultat lahko naredi ekipa. Kajti če imaš enega posameznika, si lahko rečeš, imamo enega, zdaj pa lahko rečemo, da imamo štiri fante, ki so sposobni, in to poudarjamo že nekaj časa. Končno se je to tudi poklopilo na tekmi, imeli smo odlične smuči, fantje so streljali odlično, bili sproščeni in jim lahko samo čestitam.

Uroš Velepec

Tudi stoje si Fak ni privoščil nobene napake, kar je dobra napoved tudi za nedeljsko tekmo s skupinskim startom, in napredoval še za eno mesto. V zadnjem tekaškem krogu je pokazal, da se tudi v smučini počuti vse bolje. Prehitel je še tri tekmovalce in Bauerja v boj poslal z 10. mesta.

Bauer je po strelskem nastopu leže slovensko reprezentanco pripeljal že vse do sedmega mesta. Napredovanje pa se ni končalo. Kljub dvema popravama na streljanju leže je Bauer pridobil še dve mesti in se v svoj zadnji krog podal s petega mesta, nato pa v zadnjem krogu Slovenijo pripeljal povsem ob bok četrti štafeti iz Švedske.

Tudi Tršan je začel silovito. Brezhiben strelski nastop mu je uspel tako leže kot tudi stoje in pred zadnjim krogom je bil Tršan na četrtem mestu. Zaostanek za tretjim je pred vstopom v zadnji krog znašal sedem sekund, najbližji zasledovalci pa tudi niso bili daleč stran.

Čeh je za Slovencem zaostajal osem sekund. Tršan ni ujel ruskega predstavnika, je pa uspelo Čehu ujeti Tršana. V tesnem dvoboju je Čeh imel malenkost več moči.

Biatlonci v Östersundu v igri za medalje
Štafeta (M):                       *   
  1. NORVEŠKA          1:12:03,7 (0+6) 
  Birkeland/Christiansen/R. Boe/J. T.  
  Boe)                                 
  2. NEMČIJA               +38,1 (0+8) 
  Lesser/Rees/Peiffer/Doll             
                                       
  3. RUSIJA               1:04,1 (0+7) 
  Elisejev/Poršnev/Mališko/Loginov     
                                       
  4. ČEŠKA                1:20,7 (0+6) 
  5. SLOVENIJA            1:22,4 (0+5) 
     Dovžan/Fak/Bauer/Tršan            
  6. FRANCIJA             1:37,2 (3+11)
                                       
      * - kazenski krogi+poprave       

Slovenke zadnje
Tudi v ženski štafeti (4x 6 km) je zmaga pripadla Norveški. Slovenska štafeta v postavi Urška Poje, Polona Klemenčič, Lea Einfalt in Nina Zadravec je osvojila zadnje, 22. mesto.

Slovenska štafeta je nastopila slabo. Četverica biatlonk si je nabrala kar štiri kazenske kroge in 14 poprav, do konca pa ni prišla, ker je tretjo članico štafete Einfaltovo za en krog prehitela vodilna, tako da Nina Zadravec sploh ni nastopila.

Norvežanke so na Švedskem dosegle sladko zmago na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters
Norvežanke so na Švedskem dosegle sladko zmago na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Norvežanke so za 24,3 sekunde prehitele Švedinje in za 35,1 sekunde Ukrajinke. Norvežanke so na strelišču pridelale en kazenski krog in imele osem poprav, Švedinje so se kazenskemu krogu izognile s šestimi popravami, a so bile v smučini prepočasne, da bi ogrozile favorizirane sosede.

Ukrajinke so se dodatnemu krogu prav tako izognile, imele so pet poprav, a na koncu bi kmalu izgubile medaljo, saj so jih ujele Nemke. A v finišu je Valj Semeranko uspelo za pol sekunde prehiteti Lauro Dahlmeier.

Štafeta (Ž):                       *   
  1. NORVEŠKA          1:12:00,1 (1+8) 
  Solemdal/Tandrevold/Eckhoff/Roeisland
                                       
  2. ŠVEDSKA               +24,3 (0+6) 
  Persson/Brorsson/Magnusson/Oeberg    
                                       
  3. UKRAJINA               35,1 (0+5) 
  Merkušina/Semerenko/Džima/Semerenko  
                                       
  4. NEMČIJA                30,5 (1+14)
  5. RUSIJA                 41,5 (0+12)
  6. SLOVAŠKA               52,7 (0+9) 
 ...                                   
 22. SLOVENIJA            1 krog (4+13)
     Poje/Klemenčič/Einfalt/Zadravec   
      * - kazenski krogi+poprave