Na jugovzhodu Bavarske je Anamarija Lampič v tretji predaji štafete s šestimi popravami morala vseeno dvakrat v kazenski krog. Foto: Reuters
Na jugovzhodu Bavarske je Anamarija Lampič v tretji predaji štafete s šestimi popravami morala vseeno dvakrat v kazenski krog. Foto: Reuters

Slovenska četverica je ob ponesrečenem nastopu zlasti zadnjih dveh biatlonk, ki sta morali obe po dvakrat v kazenski krog, na koncu prehitela le Japonsko in Romunijo, ki je bila kot edina izločena zaradi kroga zaostanka.

Kot prva Slovenka je nastopila Živa Klemenčič, ki je začela iz šeste startne vrste. Leže je popravljala enkrat, stoje dvakrat in štafeto predala na 16. mestu. Lena Repinc je zadržala to mesto, čeprav je dodala samo še eno popravo leže, medtem ko je stoje streljala brezhibno.

Po dva dodatna kroga za Lampič in Zorc

Kot tretja je za Slovenijo nastopila najhitrejša med biatlonkami Anamarija Lampič, ki pa z dvema kazenskima krogoma in šestimi popravami ni zmogla napredovati ter je prav tako predala kot 16. Kot zadnja je tekmovala Kaja Zorc, ki je eni popravi leže nato dodala kar dva kazenska kroga na zadnjem strelskem postanku stoje.

Slovenke so od starta do cilja štafetne tekme v Ruhpoldingu tekle in streljale v ozadju. Foto: AP
Slovenke so od starta do cilja štafetne tekme v Ruhpoldingu tekle in streljale v ozadju. Foto: AP

Na prvi štafetni tekmi Slovenke niso nastopile, zato pa so bile v Avstriji kar osme, kar je bil najboljši izid štafete v svetovnem pokalu v zadnjih 12 letih.

Slavje Norvežank pred Nemkami in Italijankami

Po polovici tretje štafetne tekme (od petih v sezoni 2022/23) za svetovni pokal je prepričljivo vodila Francija, ki pa je nato zašla v hude težave na strelišču. Vodstvo je prek odlične Marte Olsbu Roeiseland prevzela Norveška, ki je obstala v ospredju vse do konca. Norvežanke so za 15 sekund prehitele gostiteljice Nemke, na zmagovalni oder so se uvrstile še Italijanke. Zmagovalka Hochfilzna Francija je bila peta, zmagovalna štafeta Kontiolahtija Švedska pa sedma.

Umrl prvi olimpijski prvak v biatlonu

Mednarodna biatlonska zveza je objavila, da je pri 91 letih umrl prvi olimpijski prvak v biatlonu Šved Klas Lestander. Kot je zapisala Ibu, je Lestander umrl v petek. Lestander je kariero začel kot smučarski tekač, bil pa je tudi izkušen lovec, kar ga je vodilo v biatlon. Leta 1960 je na igrah v Squaw Valleyju v ZDA postal prvi dobitnik zlate biatlonske kolajne. Takrat je bil biatlon prvič del olimpijskega programa, tekmovalci pa so tekmovali le na 20-kilometrski preizkušnji. Lestander je prav tako osvojil ekipni bron na svetovnem prvenstvu 1961 v Umei na Švedskem. Istega leta je tudi končal kariero.


SVETOVNI POKAL – RUHPOLDING

Štafeta, 4 x 6 km (Ž):

                                   *   
 1. NORVEŠKA           1:08:17,3 (0+6) 
 2. NEMČIJA                +15,3 (0+10)
 3. ITALIJA                 33,5 (0+4) 
 4. ŠVICA                   36,3 (0+10)
 5. ČEŠKA                   57,6 (0+7) 
 6. FRANCIJA              1:20,1 (2+9) 
...                                    
17. SLOVENIJA             5:27,9 (4+14)
   (Ž. Klemenčič, Repinc, Lampič, Zorc)
                                       
    * - kazenski krogi + poprave       
                                       

V nedeljo bosta v Ruhpoldingu še tekmi s skupinskim startom. Na moški bo ob 12.30 od Slovencev nastopil Jakov Fak, na ženski ob 14.45 Slovenk med 30 najboljšimi ne bo.