29-letna Marte Olsbu Roeiseland iz Arendala je prvič osvojila posamično zlato medaljo na svetovnem prvenstvu. V Antholzu je bila sicer že zlata v mešani štafeti. Foto: EPA
29-letna Marte Olsbu Roeiseland iz Arendala je prvič osvojila posamično zlato medaljo na svetovnem prvenstvu. V Antholzu je bila sicer že zlata v mešani štafeti. Foto: EPA

29-letna Roeiselandova je kljub zgrešenemu strelu za 6,8 sekunde premagala Američanko Susan Dunklee, medtem ko je bila tretja Čehinja Lucie Charvatova (+21,3). Roeiselandova je v zadnjem krogu nadoknadila 13 sekund zaostanka za Dunkleejevo.

Težko je bilo v cilju spremljati tekmo
"Že lani sem vedela, da imam priložnost za kolajno, a sem preveč razmišljala o kolajni in premalo o svojem nastopu. Danes pa je bilo drugače. Tukaj sem se odločila, da opravim svoje delo in se nato veselim. Je pa bilo težko v cilju, saj sem nastopila s številko 16 in težko je bilo potem spremljati tekmo in gledati, kako nastopa konkurenca. Res sem bila nervozna v cilju,"
je po tekmi povedala 29-letna zmagovalka, ki je že v četrtek stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra po tekmi mešanih štafet.

Lea Einfalt 29., Nika Vindišar 46. in Nina Zadravec 78.
Nastopile so tudi tri slovenske tekmovalke, a se v skladu s pričakovanji niso vmešale v boj za najvišja mesta. Najboljša je bila Lea Einfalt, ki je z enim zgrešenim strelom in zaostankom 1:20,7 osvojila 29. mesto. Nika Vindišar (+ 1:46,3) je bila 46., Nina Zadravec (+ 3:07,6) pa 78.

Einfaltova vesela, da se ji je izšlo
Einfaltova je tako poskrbela za sploh prve slovenske ženske točke v letošnji sezoni svetovnega pokala. Zgrešila je en strel v ležečem položaju. "V resnici sem seveda vesela, da se mi je izšlo. Fizično in psihično sem bila dobro pripravljena ter tako v smučini kot na strelišču dokazala, da znam dobro opraviti svojo nalogo. Malo sem se končno prilagodila na višino, malce bolj pa sem nastopila tudi taktično in pred streljanjem malce bolj popustila. Res je tudi, da mi je po štafeti padlo nekakšno breme z ramen in psihično sem se umirila ter osredotočila na nastop."

Če se osredotočiš nase, potem pride tudi izid
Tekmovalka je prav tako priznala, da sezona zanjo ni bila lahka, saj je točke pričakovala že na začetku sezone, a v decembru in januarju ji ni uspelo, zato je že postajala neučakana. "Pričakovanja sem danes skušala pustiti čim bolj pri miru. Nekako sem sledila navodilom trenerke in psihologinje, da se osredotočiš sam nase in potem pride tudi izid. To je šele moja druga biatlonska sezona, konkurenca pa tukaj nastopa že po 10, 15 let. Tako moram zdaj nastopati naprej. Osredotočila se bom na streljanje in tek. Na druge zadeve vpliva nimam, želja pa imam seveda velike."

V soboto moški šprint na 10 kilometrov
Slovenski navijači, teh je ob promociji SP-ja Pokljuka 2021 v Italiji kar nekaj, pa že čakajo soboto. Takrat bo na sporedu moški sprint na 10 km, tudi z Jakovom Fakom, ki ob dobrem streljanju in materialu nedvomno sodi v širši krog tekmovalcev, ki se lahko potegujejo za najvišja mesta. Poleg Faka bodo nastopili še Klemen Bauer, Rok Tršan in Miha Dovžan.

Lea Einfalt po 14 mesecih poskrbela za prve točke
Šprint, 7,5 km (Ž):                  * 
 1. M.-O. ROEISELAND  NOR   21:13,1 (1)
 2. S. DUNKLEE        ZDA      +6,8 (0)
 3. L. CHARVATOVA     ČEŠ      21,3 (1)
 4. O. PIDRUŠNA       UKR      25,6 (1)
 5. D. HERRMANN       NEM      30,5 (3)
 6. L. VITOZZI        ITA      37,6 (2)
 7. D. WIERER         ITA      39,0 (2)
 8. F. PREUSS         NEM      40,8 (0)
 9. I. FIALKOVA       SLK      44,2 (0)
10. A. GASPARIN       ŠVI      44,4 (0)
...                                    
29. L. EINFALT        SLO    1:20,7 (1)
46. N. VINDIŠAR       SLO    1:46,6 (2)
78. N. ZADRAVEC       SLO    3:07,6 (3)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi   
SKUPNI VRSTNI RED                    
                                     
Ženske (14/24):                      
 1. D. WIERER         ITA         545
 2. T. ECKHOFF        NOR         524
 3. H. ÖBERG          ŠVE         479
 4. D. HERRMANN       NEM         459
 5. M. O. ROEISELAND  NOR         441
 6. J. BRAISAZ        FRA         389
78. L. EINFALT        SLO          12