Zlato lisico bodo letos izpeljali v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlato lisico bodo letos izpeljali v Kranjski Gori. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pohorje, Maribor, snežni stadion
Lani je vztrajne prireditelje narava že premagala, a na zelo bridek način: odpovedana sta bila tako veleslalom kot slalom. Foto: EPA
Tina Maze
Foto: EPA
Organizatorji o selitvi Zlate lisice v Kranjsko Goro
Kranjska Gora pripravljena na "lisičke"
"Zlata lisica" se seli v Kranjsko Goro

Novico o selitvi Zlate lisice je danes na svoji spletni strani potrdila tudi Mednarodna smučarska zveza.

Mariborski prireditelji so morali priznati premoč narave. Štajerci so se morali tako sprijazniti z rezervnim scenarijem - s selitvijo v Kranjsko Goro, kar bo obremenilo 1,2 milijona evrov visok proračun Zlate lisice.

V Kranjski Gori te dni naravnega snega prav tako skorajda ni, vendar je dovolj umetnega, zato izvedba ženskega veleslaloma in slaloma za svetovni pokal ni vprašljiva.

Poučna lanska lekcija
"Kot ste danes najbrž že izvedeli s strani Mednarodne smučarske zveze, smo bili primorani tekmovanje prestaviti v Kranjsko Goro. Morda bi kdo rekel, da bi bilo lažje vse skupaj odpovedati, ampak se ne predajamo. Želeli smo narediti nekaj dobrega za 'smučarijo', še posebej potem, ko smo lani vložili toliko truda, a potem morali vseeno tekmovanje odpovedati. To je pustilo velik minus pri organizatorjih in nadaljnjih odpovedi si ne želimo in ne smemo več privoščiti. Dejali smo, da gremo 100-odstotno v organizacijo in to je ta trenutek možno le v Kranjski Gori," je še pod snežnim stadionom v Mariboru povedal Srečko Vilar, direktor športnega centra Pohorje in generalni sekretar Zlate lisice. Organizatorji imajo sicer s Fisom pogodbe o izvedbi tekmovanja Zlate lisice podpisane vse do leta 2016.

Veliki uspehi na preseljenih tekmah
"Zlata lisica" se bo tako selila prvič po petih letih in petič v svoji skoraj polstoletni zgodovini. Vsakokrat je bilo tekmovanje preseljeno v Kranjsko Goro, kar je prineslo kar nekaj uspeha slovenskim smučarkam. Leta 1988 je Mateja Svet dobila obe tekmi, tri leta pozneje pa je bila Nataša Bokal druga v veleslalomu, nato pa je zmagala na prvem slalomu. Tretje mesto na obeh slalomskih tekmah je pripadlo Veroniki Šarec.

Srečko Medven, generalni sekretar pokala Vitranc in zdaj desna roka mariborskih organizatorjev, je potrdil, da je proga v Kranjski Gori že pripravljena in da je precej reprezentanc, takoj ko se je začelo govoriti o selitvi tekme na Gorenjsko, na progi že treniralo. "Organizatorjem je nedvomno težko, ko so morali preseliti tekmovanje, a selitev ne bo dosti spremenila. Tekma ostaja v koledarju Fis, proga pa je skoraj povsem nared. Snega je dovolj, progo je treba le še utrditi. Drugi teden pričakujemo še ohladitev, tako da bomo naredili vse za kakovostno izpeljavo tekme," je dejal Medven.

Nespremenjen spored v Podkorenu
V soboto, 21. januarja, bo na sporedu veleslalom s prvo vožnjo ob 10. uri in drugo ob 13.15, nedeljski slalom 22. januarja se bo začel ob 9.15, druga vožnja bo sledila ob 12.30. Veleslalomska proga bo nekoliko krajša kot moška, medtem ko slalom ostaja nespremenjen in bo takšen kot na pokalu Vitranc.

Organizatorji o selitvi Zlate lisice v Kranjsko Goro
Kranjska Gora pripravljena na "lisičke"
"Zlata lisica" se seli v Kranjsko Goro