Številke
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 24 glasov Ocenite to novico!
debelost
Več kot polovica ljudi je vsaj enkrat v življenju hujšala. Foto: EPA
Tina Sentočnik
Tina Sentočnik je bila med prvimi v Sloveniji, ki se je poglobljeno začela delovati na področju debelosti. Foto: Medico
Connor McCreaddie
Britansko javnost se je leta 2007 razpisala o primeru Connor McCreaddie. Šlo je za osemletnega dečka, ki je tehtal več kot 90 kilogramov. Socialna služba je materi zagrozila, da ji bo odvzela sina zaradi nezdravega prehranjevanja, a do tega ukrepa ni prišlo. So pa v ZDA štiri leta pozneje neki družini odvzeli osemletnika, ki je tehtal 98 kilogramov. Foto: EPA
       Debelost prinese spremljajoče bolezni. Tiste, ki najbolj ovirajo vsakodnevno življenje, so bolezni, ki prizadenejo lokomotorni aparat - zgodnje obrabe sklepov, predvsem tistih, ki nosijo težo. To so kolena, gležnji, kolki. Ljudje težko hodijo in se težko gibljejo. Pojavi se začaran krog, težje se giblješ, več hrane zaužiješ, manj trošiš (ker se ne giblješ) in teža še narašča. Drugo pa so kronične spremljajoče bolezni, zaradi katerih je stroka pokazala na alarm. Po eni strani so se povečale bolezni, ki jih je drago staviti, na drugi strani pa jih nismo poznali pri otrocih. Danes imajo že mladostniki lahko sladkorno bolezen tipa 2, povišan krvni tlak, povečana količina maščobja v krvi ...       
 O nevarnostih debelosti.
Hrana
Prvi korak k (zdravemu) hujšanju je uravnotežena prehrana ... Foto: AP
telovadba
... drugi pa gibanje. Foto: Medico
       V dveh letih po koncu zmanjševanja teže se ljudje učijo regulirati potrebo po hrani s pomočjo znanja. Uživati morajo odmerjene porcije zdrave hrane. To je obdobje, ko potrebujejo veliko podpore in zunanje pomoči. Če ljudje samo shujšajo, do ponovitve debelosti pride v kar 98 odstotkih. Če ljudje niso v fazi, ko morajo vzdrževati težo, podvrženi nadzoru in pomoči, se bodo zredili nazaj.       
 O vzdrževanju znižane teže.

Dolgotrajna skrajna debelost lahko življenje skrajša do 20 let

Podkast Številke (71)
23. september 2016 ob 06:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Številne ljudi muči debelost, izhod iz tega stanja se skriva v zdravem hujšanju; to pa ni sestavljeno zgolj z izgubo telesne teže, ampak tudi z dolgoročnim ohranjevanjem zmanjšane teže.

Ta teden na podkastu Številke govorimo o debelosti. Predstavili smo že nekaj ključnih številk, ki so prikazale razmah debelosti v Sloveniji. Na pogovor pa smo povabili zdravnico Tino Sentočnik, ki se v svojem centru Medico že četrt stoletja ukvarja z zdravljenjem debelosti.


Indeks, višji od 30, pomeni debelost
Pri obravnavi telesne teže je bolj kot sama teža pomemben indeks telesne mase (ITM), ki upošteva tudi višino. Opredeljen je kot količnik mase in kvadrata višine. Ko ta indeks presega 25, govorimo o povišani telesni teži, ko pa presega 30, to opredelimo kot debelost. V spodnji aplikaciji preverite svoj ITM!

Izračunajte svoj ITM (indeks telesne mase)


KG cm let

(c) www.BMI-Rechner.net/en/

SZO leta 1997 debelost opredelila kot bolezen
Tina Sentočnik pravi, da medicina debelost obravnava kot bolezen: "Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je leta 1997 debelost opredelila kot samostojno bolezen. Takrat je odstotek čezmerno prehranjenih v svetovni populaciji presegel 5 odstotkov. SZO je takrat debelost opredelila tudi kot javnozdravstveni problem. To je bilo prav, saj je od takrat začela epidemija debelosti strmo naraščati - tako v razvitem kot nerazvitem svetu. Ko se v stroki neka bolezen prepozna kot samostojna, se tudi začne intenzivno prizadevati za strategije, kako to preprečevati in zdraviti."

Problem v agresivnem trženju hrane
V srednjem veku so debelost imenovali bolezen bogatih. Ali lahko razmah debelosti povezujemo tudi s (povprečnim) bogatenjem človeštva in je to na neki način kazalnik družbenega stanja? "Absolutno," se strinja zdravnica in obrazloži: "Živimo v času, ko je hrana predvsem v razvitem delu sveta v izobilju. To spada med okoljske razloge debelosti. Največji problem je zelo agresivno trženje hrane. Zelo neetično je poseganje v prehranske navade predvsem v manj razvitih državah. Nekatere države v Južni Ameriki so imele pred kratkim nizek odstotek čezmerno debelega prebivalstva. Z agresivnim trženjem in prihodom trgovskih centrov, ki prodajajo hrano, pa se je ta odstotek povečal, tako da so zdaj med vodilnimi na tej lestvici."

Ljudje se gensko razlikujemo, a ...
Poleg okoljskih vzrokov za debelost je treba omeniti tudi genetske. Človek v daljni preteklosti ni imel veliko možnosti za prehranjevanje, zato se je hranil na "zalogo", ta ohranitveni gen pa očitno ni najbolj dobrohoten do naših teles v današnjem času, ko lahko hrano dobimo skorajda povsod. "To je teorija t. i. varčevalnega gena. Pri ljudeh so odkrili več genov, ki vplivajo na to, kakšno ima človek telesno maso. Letos je bil odkrit gen, ki naj bi pogojeval vitkost. Ljudje se gensko razlikujemo, a bistveni delež k porastu teže ima okolje," je pojasnila Sentočnikova.

Se res pozna vsak košček (čokolade)?
Nekateri ljudje tožijo, da se jim vsak košček čokolade pozna na teži, spet drugi pravijo, da lahko 'pojedo vola', a se jim to ne pozna. So to izgovori ali je kaj res na tem? "Gotovo se ljudje razlikujemo v tem, koliko energije (kalorij) potrebujemo za vzdrževanje telesne mase. V sebi imamo različne motorje. Dva človeka, ki delujeta v enakih pogojih (prehranjevanje in aktivnost), se bosta razlikovala v odvisnosti od svojega motorja, a ne v tako ekstremnih razlikah. Te razlike so majhne. Ljudje, ki imajo težave s težo, so nagnjeni k podcenjevanju energijskega vnosa. Veliko hrane lahko pojedo kar mimogrede ali nezavedno, nagnjeni pa so tudi k precenjevanju porabe - nerealno ocenjujejo količino porabljene energije s telesno dejavnostjo," je pojasnila sogovornica.

Najprej trpijo sklepi
Debelost ne vpliva le na nižjo kakovost življenja, ki je povezana z drugimi boleznimi, ampak tudi skrajšuje samo dolžino življenja. Človek, ki večji del življenja skrajno debel (to pomeni, da njegov ITM presega 40), lahko svoje življenje skrajša "celo za 20 let, kar je res alarmantno. Debelost prinese spremljajoče bolezni. Tiste, ki najbolj ovirajo vsakodnevno življenje, so bolezni, ki prizadenejo lokomotorni aparat - zgodnje obrabe sklepov, predvsem tistih, ki nosijo težo. To so kolena, gležnji, kolki. Ljudje težko hodijo in se težko gibljejo. Pojavi se začaran krog, težje se giblješ, več hrane zaužiješ, manj trošiš (ker se ne giblješ) in teža še narašča. Drugo pa so kronične spremljajoče bolezni, zaradi katerih je stroka pokazala na alarm. Po eni strani so se povečale bolezni, ki jih je drago zdraviti, na drugi strani pa jih nismo poznali pri otrocih. Danes imajo že mladostniki lahko sladkorno bolezen tipa 2, povišan krvni tlak, povečana količina maščobja v krvi ... Te bolezni močno vplivajo na kakovost življenja," opozarja Tina Sentočnik.

Zdravo hujšanje vsebuje dve fazi
Izhod iz debelosti je hujšanje. A, kot je pojasnila zdravnica, je treba ločevati med izrazoma hujšanje in zdravo hujšanje: "Hujšanje je modni trend, več kot polovica ljudi je vsaj enkrat v življenju hujšala. To so lahko lastni poskusi, kratkotrajne diete, nadomeščanje hrane z raznimi izdelki ... To je nezdravo hujšanje. Zdravo hujšanje je prva faza obravnava debelosti. Če ima kdo povečano telesno težo, je obravnava sestavljena iz dveh faz. Prva je zniževanje telesne teže, druga pa ohranjanje znižane teže. Zdravo hujšanje pomeni, da nekomu izdelamo uravnotežen jedilnik. Pri tem hujšanju izgubljamo maščobno maso, in ne mišične."

Priporočeno gibanje: 6-krat tedensko
Ob prehrani je izjemno pomembno tudi gibanje, ki tudi vpliva na uspeh vzdrževanja končne teže. Vodja centra Medico tako izpostavlja: "Teže ne vzdržujejo tisti, ki se enkrat tedensko ali mesečno ukvarjajo s telovadbo, ampak se redno, 5-, 6-krat tedensko gibljejo. Priporočljivo je, da so 6-krat tedensko aktivni vsaj eno uro, 2-krat na teden pa še izvajajo vaje za mišično moč."

Treba je ponotranjiti nov način življenja
Ključ do ohranitve končne teže pa je tudi v tem, da človek ponotranji nov način življenja in ga ne razume le kot začasni korak. "Faza vzdrževanja teže je pomembna, ker je treba ponotranjiti motivacijo za dolgoročno spremembo. Človek se mora navaditi, da faza redukcije teže ni bil neki specifičen čas, ko se bomo držali nekega posebnega jedilnika, ampak da je ta jedilnik osnova zdravega prehranjevanja za celotno življenja. Prvi dve leti pa je težko vzdrževati končno težo tudi zato, ker smo poskrbeli za destabilizacijo prejšnjega ravnovesja. Prej je bilo telo navajeno na razmerje med mišično in maščobno maso, potem pride do pomembne spremembe, maščobna masa se zmanjša. Da se vzpostavi novo ravnovesje, da telo verjame, da bo nov položaj trajen, je potreben čas. V teh dveh letih mora posameznik regulirati vnos hrane s pomočjo znanja in volje."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Tina Sentočnik razmišlja še o hrani, zdravi prehrani, njeni ceni, dolžini hujšanja, ..., odgovorila pa je tudi na vaša vprašanja. Celotni pogovor aktivirate s klikom na spodnjo sliko.

VIDEO
Pri uspešnem hujšanju je treba spremeniti način življenja

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
gogi3
# 23.09.2016 ob 08:12
Vsa skrivnost hujšanja je v tem, da porabite več kot pojeste. Za to spoznanje ne rabite nobenih dohtarjev in filozofov.

Največja laž na svetu! 100 kalorij iz sladkorja, ni enako 100 kalorij iz beljakovin. Telo sladkor začne takoj shranjevati v maščobnih oblogah.
Potrebno je jesti kvalitetno hrano, zelenjavo, sadje, pusto meso in zdrave maščobe. Sploh ne rabiš biti lačen in shujšaš. Samo z gibanjem ne bo nič. Govorim iz lastnih izkušenj :)
A resno mislite, da je telo tako preprosto, kot nekakšna peč, kjer za enako količino goriva, dobimo enako energije?
tyhobrahe
# 23.09.2016 ob 07:17
Bela moka, bel sladkor, jajčne testenine, bel riž,...... Kar je najceneje redi. Pa tudi statistika v tem primeru ne laže. Debelost že dolgo ni sinonim za obilje.
Skippy
# 23.09.2016 ob 08:07
Cele dneve poslušamo, kako naj "adrenalinski" športniki plačujemo sami, kako naj pohodniki plačujejo sami, kako naj tisti, ki pijejo ali kadijo plačujejo sami (pa ti oboji celo bistveno preplačajo), samo debelim se ne upa reči, naj že nekaj prispevajo. Kot ponavadi moramo za njih plačati vse, in tudi rešitve bodo šle v tej smeri, da bomo na koncu za njih plačevali vsi.
nikoli
# 23.09.2016 ob 07:53
Vsa skrivnost hujšanja je v tem, da porabite več kot pojeste. Za to spoznanje ne rabite nobenih dohtarjev in filozofov.
rende2009
# 23.09.2016 ob 07:26
Je treba velik muvat pol pa se pa lahko burgerje je, telo je stroj, če ne dela in je rit lena je pa treba štet kalorije. Precej simpl je vse skupi.
Jurgen1888
# 23.09.2016 ob 08:34
nikoli: To je točno to, kar ti coca cola in podobna podjetja probajo z veliko denarnega vložga vcepit v glavo, to enostavno ne štima.

Primer: Kaj je bolje ob enaki kalorični vrednosti, pest oreščkov ali xy dcl kokakole? Enako brokoli vs kečap?

Kalorija je enaka kaloriji ni važno kakšen je izvor je največji nateg, kar ga zdaj prakticira prehrambena industrija, da ti pove, da je odločitev za debelost vedno na tvoji duši kar ni. cukr je mamilo in v trgovini je samo še za vzorec hrane brez cukra, pri nas je to še znosno v USA pa nikakor ne.

Pa tudi kar se tiče izgube telesne teže je vadba popolna bedarija. Vadba pride potem avtomatsko in služi dobremo počutju pa tudi telo, ko se prehrana normaliza se telo samo želi premikat, ko si pa "na" cukru, pa telo NOČE gibanja, ker misli da že itak strada.

Prehrana 80%, vadba 20%. Hujšanje na dolgi rok brez spremembe prehrane enostavno ne gre, ker se zelo hitro podre kak intenziven trening. Poškodbe so tudi možne pri forsiranju raznih bebavih tekov ob povišani telesni teži.

Sicer pa ITM res topshit stvar. Sixpack pa si po ITM takoj debel. :)
pingo33
# 23.09.2016 ob 08:44
Ta BMI je res za lase privlečen ... Potemtakem je večina športnikov, kot so npr. olimpijski dvigovalci uteži v kategorijah do 105 kilogramov, ki so zares izklesani, predebelih?! Ali pa igralci rugbyja in še bi se lahko naštevalo ... Pa da opišem še svoj primer - glede na zgornjo razpredelnico bi bil moj BMI 26,1 oz. bi bil absolutno predebel. K sreči vem, da je treba za natančno določanje odstotka telesnih maščob uporabiti pripomoček za merjenje debeline kožne gube oz. podkožnih maščob, ki jih je treba za natančen rezultat izmeriti na 6 ali 9 mestih na telesu, poleg tega pa upoštevati še višino, težo, spol in starost, obstajajo pa še druge natančnejše metode, ki jih opravljajo v specialnih komorah - in tisti rezultati so po navadi še za pol odstotka do odstotek nižji, kot zgoraj opisana metoda z merjenjem kožne gube. Skratka moj odstotek telesnih maščob se giblje - odvisno od tega koliko časa imam za šport, pa nisem body builder, okrog 10, kar je očitna razlika z zgornjo razpredelnico!
Daedalus
# 23.09.2016 ob 07:26
1. slika - tista ženska je noseča. ;)
soci
# 23.09.2016 ob 08:47
Kakšno licemerje! Smo kot noji z glavo v pesku. Čeprav je precej resnice v ugotovitvah vzrokov pa ni NIČ o konkretnih ukrepih. Ko gledam osnovnošolce, srednješolce, ki v pavzah navalijo na razne burgerje, Ccole in podoben shit, me zgrabi jeza in vprašanje: kaj res nismo zmožni za vsaj resnejše informiranje če že ne obvezno poučevanje v tem obdobju, da se vsaj mladi zavestno odrečejo tem glavnim povzročiteljem debelih trebuhov, riti in zamaščenosti. Ne govorim o estetiki temveč izključno o zdravstvenem vidiku problema. Pa vsi vemo rešitev, ki je zelo enostavna: vržimo proč Ccolo in ostali pocukrani in pobarvani shit, hitro hrano in malo več fizične aktivnosti pa bo večina rešenih... Toda!: kdo si hoče ali upa javno govoriti o tem??
Jurgen1888
# 23.09.2016 ob 08:55
soci: Problematika je tako velika, da ne gre po takih metodah. Edina možna je, da večja entiteta kot je en prehrambeni velikan zahteva postopno nižanje vsebnost sladkorja v izdelkih in tistih najbolj poceni najbolj nezdravih rastlinskih maščob. V kakšnem primeru pa celo dodajanje maščob, ker tako se lahko zniža vsebnost sladkorja in ohrani okus.

Polnomastni jogurt bo potreboval veliko manj sladkorja za enak dober okus. Odstranjevanje naravnih maščob in nadomeščanje s sladkorjem je kriminal.

Kdo ali kaj je ta entiteta, ki bi globalno prisilila največje prehrambene mogotce k temu? Žal menim da ne obstaja več, mogoče kaka res pozitivno zmešana EU komisarka, ki bi dobesedno tvegala svoje življenje za to. Sicer pa so ti konglomerati presegli npr. ameriško politiko in imajo vse v žepu. Ko je v USA šolah pica z malce kečapa klasivicirana kot zelenjavna jed, potem veš, da je prepozno za to... mogoče v EU še ne.
Machete
# 23.09.2016 ob 07:51
@fago
Kot da so ti povedali kaj novega. Pohodne palce v roke pa gasa.
soleti
# 23.09.2016 ob 09:34
Debelost je po večini razlog negibanja in prekomernega prehranjevanja. Ter vse delati po liniji najmanšega odpora.
Na rekreativnih prireditvah ni debelih. V službi pa tudi vemo kdo se ne zna zadržati pri sladkarijah in ostalih dobrotah, ki jih včasih kdo prinese za rojstni dan.
Ni tu neke filozofije.
Skippy
# 23.09.2016 ob 08:02
Vsak ima sam pravico do odločitve, kaj bo stlačil v usta in predvsem koliko na dan.

Ampak to pravico jim dajejo samo pri hrani. Kaj pa druge razvade? V debelost seveda ne upajo poseči, ker je takšnih večina volivcev, čeprav nas debelost stane veliko več kot alkohol in cigareti skupaj. Potem pa je še tu država, ki se na vse načine trudi, da bi ljudi že od malih let zaprli v prostor pred računalnik in telefon, kjer bi se debelili (le čemu pa mislite, da služi milijon prepovedi mladim, zdaj pa še po novem čelade za npr. 17 letniku na biciklu?).
fago
# 23.09.2016 ob 07:36
Po eni strani so se povečale bolezni, ki jih je drago staviti, na drugi strani pa jih nismo poznali pri otrocih.
Verjetno je mišljeno drago zdraviti in ne drago staviti.

Drugače pa je vsako takšno pisanje dobrodošlo osveščanje nas, ki nosimo preveč kil. Hvala.
SamoRes
# 23.09.2016 ob 09:58
Samo dvakrat na teden bolj intenzivne vadbe, voda namesto sladkih pijač, kak košček manj kruha in se ni treba odpovedati nobeni hrani. Preverjeno.
Kdor sedi in tarna o debelosti naj začne s sprehodom vsak dan, potem pa sčasoma malo bolj gibat, kdor dvakrat na teden ne najde pol urce laže.
Plavix
# 23.09.2016 ob 09:51
Lenoba, poceni hrana iz Hoferja (prežeta s sladkorjem) in imaš debelost!


Ne boj se maščobe, boj se sladkorja!!


Maščobo telo porabi in daje energijo (dolgotrajno sitost - poješ manj). Sladkor se v telesu spravlja in nalaga - v obliki maščobnih oblog!
Janx
# 23.09.2016 ob 09:43
Pravo vprašanje ni KAKO temveč ZAKAJ?
Že vrabčki čivkajo o moki, hamburgerjih, sladkorju, toda to kar je res bistveno in česar medicinska sfera ne more dojeti je, da dokler bodo ekonomsko socialne razmere take bo samo hujše. Od izobrazbe naprej...
DonRos
# 23.09.2016 ob 08:59
Shujšati ni težko. Mastno in sladko hrano nadomestimo z veliko zelenjave, sadja in veliko proteini. Oreščki ipd. Alkohol in sladke pijače pa s čajem. Je pa takšna hrana veliko dražja in vzame veliko časa za pripravo.

Jaz sem tako izgubil 30 kilogramov. Vprašanje je, zakaj sem se sprva tako zredil. Pri meni so bili razlog zdravstvene težave. Ne smem jesti glutena, mlečnih proteinov kravjega izvora in nekaterih oreščkov. Zaradi tega je telesu stalno primanjkovalo hranil, kar je povzročalo stalno lakoto. Naravno je, da si zato želimo veliko kalorične hrane, ki nam da bolj kalorije, kot hranila.

Dobro je, da vemo, če nam kakšna hrane res škodi. Res je velik izziv in ogromen strošek, časovni in finančni, da si uredimo takšno prehrano. Teh problemov pri nas nihče ne jemlje resno. Še medicinska stroka ne. Raje zdravi vse mogoče zaplete in pridružene bolezni, gleda propadajoče ljudi in jih ukalupi v svojo predstavo, kot da bi se celostno lotili problema. Še danes v bolnicah ne znajo ali zmorejo (ali hočejo) urediti brezglutenske prehrane. Kar je vsaj velika malomarnost, če ne kar kriminalno dejanje. Stroški so res ogromni, tako na finančni kot na človeški strani. Problem pa ni tako velik, da nebi bil rešljiv. Če zmorejo najzahtevnejše operacije v svetovnem merilu, to nebi smel biti problem.

Meni so stalno govorili, znajdi se. Pa ni tako enostavno. Verjetno nekaj tisoč ljudi v Sloveniji umre zaradi teh problemov. Da ne govorimo o desetletjih agonije in trpljenja za te ljudi in njihovo okolico. Jaz sem bil, in sem še, povsem neuporaben, nezaželjen povsod, breme vsem okoli sebe, zaradi takšne, povsem rešljive, "malenkosti". Rabil bi le malo spodbude, jasna navodila in urejeno dieto. Pa je bilo vse opravljeno, na pol. Kvaliteta življenja je življenski projekt generacij, mi pa po pravilu, to postavimo v nek čuden, ideološki, kontekst druge svetovne vojne. To je prevelik problem, da bi ga prepustili zgolj lastni iniciativi. Vsaj kar se šol in zdravstva tiče. To ni neka modna muha, sprenevedanje, ali zmišljevanje. Potem naj se pa opravičujem, ker mi neka hrana škodi in si to upam povedati na glas. Naslednjemu, ki se bo nekaj spakoval bom lepo slekel hlače in rekel_ "naj mi kar sam potisne prst v rit, če ga moje zdravstveno stanje tako moti". Ker je odnos do tega problema, kakšnih 10 stopenj, pod tem nivojem. Dobesedno.
Emsho
# 23.09.2016 ob 14:33
Zdravniki in ljudstvo v zadnjih 10 letih čedalje bolj odkrivamo, da smo bili zavajani s strani prehrambene industrije in precej podobna borba se bije kot proti tobačni industriji. Tako smo (vključno z mano) vrsto let razlagali nekaj, kar je bilo v osnovi napačna predpostavka s strani industrije plačanih ljudi. Danes je seveda drugače in se neko priporočilo izvede na podlagi primerjave številnih študij.Tisto kar so prinesle nove (predvsem neodvisne) študije so:

- osnovna predpostavka, ki je bila narejena po letu 70 v ZDA, da so za kardivaskularne bolezni oz. povišan LDL krive nasičene maščobe, je bila osnovana na napačno interpretirani (sicer veliki) študiji z velikansko metodološko napako - nekaj avtorjev je to ponovilo in vsakič je bil edini zares dokazljiv vzrok zgolj sladkor (pa čeprav je avtor selektivno izbral države z zelo majhno porabo sladkorja).

- z leti je bilo ovrženo, da bi na vrednost holesterola v krvi imela vpliv jajca (narava ga je v jajcu zapakirala z blokatorji absorbcije)

- V 2013 je bila objavljena serija člankov, da tudi nasičene maščobe med sabo niso enake in da je umrljivost ljudi z nasičenimi maščobami v mesu nekaj večja, medtem ko so nasičene maščobe v mlečnih izdelkih pravzaprav zniževale umrljivost. Tu potekajo nove raziskave.

- poročilo na osnovi 40 let trajajoče študije, kjer imajo države z največjo porabo nasičenih maščob najnižjo umrljivost, države z najmanj, pa najvišjo (pozor, to je samo korelacija, to ni pokazatelj vzročne povezave!)

- debelost danes večinom posledica bolezni oz. t.i. metabolnega sindroma ni pa bilo vedno tako. Debelost je v osnovi način shranjevanja zalog in je v pradavnini služila tvorjenju zalog v času obilnih pridelkov. Danes je seveda precej drugače, hrana je ves čas na voljo. Tudi izgovora, jaz tvorim zaloge ne sme biti, ker smo telesno aktivni ves čas in če ne drugega z maso poškodujemo mišičnoskeletni sistem.

- 80% predebelih ima metabolni sindrom (sladkorna, pritisk...), 20% je povsem zdravih! IN POZOR 40% normalno prehranjenih ima metabolni sindrom - to so TOFI-ji, ki jih je omenil en komentator (thin on the outside, fat on the inside) in ki jih zdravniki opažamo na preventivnih pregledih s podrtimi metabolizmi maščob (holesterola) Če pogledamo absolutne številke, je v ZDA obolelih z metabolnim sindromom več suhih, kot debelih ( 67 milijonov (suhih in z metablnim sindr.) vs 57 milijonov (predebelih in bolnih))

- enačba - kar pojem moram skurit je NEUMNOST - kalorije med sabo niso enake, telo je čudovit stroj, ki različne snovi presnavlja različno - čeprav v usta stlačimo enako količino kalorij (to ni peč, kamor bi metali kurivo). V naravi prisotni sladkorji so vedno zapakirani z vlakninami, ki preprečujejo njihovo absorbcijo, če npr, pomaranče ožamemo in pijemo sok imamo 11x večjo verjetnost, da zbolimo, kot če pojemo pomarančo. Nasploh je pomanjkanje topnih in netopnih vlaknin v prehrani glavni zaščitni znak procesirane hrane, vlaknine pa precej dobro regulirajo absorbcijo iz črevesja in tako varujejo jetra pred overloadom, ki povzroči, da vse kar je viška pretvorijo v maščobo.

- imamo dobre in slabe beljakovine, dobre in slabe maščobe in dobre in slabe ogljikove hidrate. Dietetiki vsem dodelijo enako količino kalorij, a kalorije med sabo niso enake (prehrambena industrijase jih trudi prikazati, da so) in nasploh so kalorije še najmanjši problem - glavnina težav izvira iz kemične strukture - telo zanje nima ustreznih presnovnih poti in večinoma podrejo metabolizem jeter - zato pa imamo pri alkoholu pivski trebuh in ri kokakoli ali energijskih pijačah "soda belly". V laboratoriju smo več let opažali povišane vrednosti jetrnih encimov pri kokakoli, red bulu in ostalih "kvalitetnih" živilih, pa si jih nismo znali razlagati.

- logika debeli so leni in se zredijo je po večini napačna - v bistvu je v večini primerov obratno, ker postanejo debeli, se spremeni obnašanje in postanejo leni. Če so debelim pomagali z zdravili znižati nivo inzulina, se je spremenilo tudi vedenje. Dobro, su tudi kakšni lenuhi vmes, a v osnovi je obnašanje posledica kemičnih sprememb, verjetno zaradi toksinov v prehrani.

- vzrok debelosti in prenažiranja je kot kaže Leptinska rezistenca (leptin je hormon, ki ga izločajo maščobe in je kot termostat, ki možganom sporoča stanje zalog), ki jo kot kaže povzročajo nenormalno visoke vrednosti inzulina v zadnjih 20 letih (blokirajo delovanje leptina na možgane in ljudje ne čutijo sitosti, poleg tega možgani metabolno poganjajo metabolizem tvorjenja zalog) Kaj točno povzroča te visoke vrednosti inzulina ne vemo čisto zagotovo,a čedalje več študij namiguje na fruktozno spremenjena jetra, ki z novo tvorbo maščob in blokado inzulinskega receptorja dvigujejo sekrecijo inzulina iz pankreasa v nebo.

- vse kaže na to, da je eden od krivcev fruktoza, ki je sestavni del sladkorja (1 glukoza+1 fruktoza), ki jo ne uporablja noben kemični proces v telesu, pravzaprav je to toksin, z enakim metabolizmom kot alkohol, posledice so kronične, akutnih ne poznamo. Pomislite - bi otroku dali za zajtrk šilce žganja? S pomarančnim sokom ste naredili enako...Pa to ni štos - imamo dokaze za to, pri otrocih imamo tudi nealkoholno jetrno zamaščenost, ki se lahko razvije v cirozo. Tudi potencial odvisnosti je podoben.

- telesna aktivnost je v sklopu debelosti in metabolnega sindroma izemno pomembna za izboljšanje metabolnih poti, zniževanje stresa (manj nažiranja), jetrom pomaga skuriti del udarnega vala, ki jih zadane po sladkem obroku npr. iz sladki pijač - skratka zelo dobro popravlja napake, ki jih povzroča naša prehrana. Različni tipi aktivnosti pomagajo različno, a bottom line je, da je kot samostojna metoda hujšanja in edini ključ do rešitve, nesmiselen ukrep (za en piškot bi morali teči 20 minut :-)) Je pomemben vzporedni vzrok (in ukrep) in če je ne prakticiramo, se težave prej pojavijo, a glavni problem danes je okolje v katerem živimo.

V osnovi pridemo do tega, da so multinacionalke v želji po zaslužku in trgovanju (pošiljanju v tujino) hrane s procesiranjem naredile toliko škode ljudem na svetu, da je tobačna industrija pravzaprav palček. Za fruktozo imamo z leti čedalje več podatkov, ni pa to edini grešnik v sodobni prehrani - enako ali bolj škodljive so še trans maščobne kisline, razvejane aminokisline (levcin, izolevcin, valin), pretirane vrednosti omega 6 maščobnih kislin, aditivi, emulgatorji, sol. Sladkor zapakirajo v 61 različnih imen in je v prehrani v glavnem zato, da prikrije nepravilnosti (grenčino, slanost, kislobo, zanič okus...) delno pa zaradi obstojnosti. Ker so odstranili vlaknine (da lahko živila zmrzujejo in odmrzujejo po mili volji), ves ta sladkor pride do jeter naenkrat, te fruktoze ne morejo shranjevati v obliki glikogena (kot je to pri glukozi), zato jo pretvorijo v maščobne kisline.

Kako ostati zdrav ali zgubiti težo? - jejte normalno, doma pripravljeno hrano iz sestavin, ki jih po možnosti dobite pri lokalnih pridelovalcih in se redno gibajte. Diete (atkins, paleo, vegi, low carb-high fat...)? Med njimi so pomembne razlike in nekatere so lahko bolj primerne od drugih (imamo študije tudi na to temo), a to je že "fine tuning" in pravila - ta je najboljša ni. Izbereš tisti način prehranjevanja, ki ga človek lahko vzdržuje in pozna tudi njihve slabosti.

Aja, pa še umetna sladila....so slabo regulirana, študij pa nimamo zaradi tega, ker mora industrija samo dokazati, da ne povzročajo akutne toksičnosti. Tisto kar npr. vemo je, da spremenijo črevesno floro in povzročajo glukozno intoleranco. En ugledni profesor s tega področja je dobro rekel - umetna sladila so kot metadon pri odvisnikih od opioidov. Ja, uporabiš ga kontrolirano, če ima človek težavo (npr. diabetiki), da bi ga uporabljal kot prevetivo (kar se danes dogaja v vseh "brez sladkorja" izdelkih, je pa norost, ker ima enak oz. še večji potencial povzročanja odvisnosti oz. škode).

Je pa zaradi okolja v katerem živimo, zdravo prehranjevanje težko, ker večina ljudi nima te opcije in tu bo država morala pokazati jajca in preprosto regulirati te strupe, tako kot smo to naredili na področju tobaka, alkohola in drog (na vseh področjih kjer obstaja potencial zasvojenosti (pri sladkorju je dokazan). Za začetek bi bilo dobro že to, da damo ljudem sploh možnost da vejo kaj zaužijojo - kar je pa s sednjih deklaracij nemogoče, ker so premalo natančne (z namenom). Strašljivo je to kaj otroci jedo v šolah (javni razpisi in ukinitev samostojne priprave hrane), še huje je to, da imamo 6 mesečne dojenčke, ki so predebeli (pa dajte tam pojasnit kako morajo več migat in manj jest, če lahko). Bi znali imet pa razni Aptamili prste vmes...
AtomX
# 23.09.2016 ob 10:50
Folk se premalo giblje, jaz mislim da ni nič narobe, če kdaj poješ en mastn zrezk ali pa kakšen kos torte več in greš potem mal športat. Osebno rajši to naredim, kot pa da bi bil cel življenje na eni dieti in pazim kaj jem. In tudi počutje je veliko bolje.
army2500
# 23.09.2016 ob 10:32
ITM je mal faljen...vsi fitneserji so potemtakem krepko predebeli. Mogoče je relevanten za povprečno osebo, ki se malo giblje.
DREADLORD
# 23.09.2016 ob 10:27
Se strinjam. Večina je predebela glede na ideale. Ampak,...
- naj se uredi šolstvo, ki ne bo vzgajalo jedrskih fizikov do petega razreda osnovne šole in da ne bo zahtevano od večina da visi še cele popoldneve za knjigami in zvezki
- delovni čas naj bo bolj primeren in ne da visimo v službah z vožnjami vred po 10-12 ur na dan.
- Za malico mogoče kaj več časa kot je 20-30 minut, ne pa da se moramo basati s hrano toliko za silo, da ni ravno sendvič ali pa mrzlča solata
- malo manj pritiskov in stresa in ne da je 20% populacije napol alkoholikov
- in ostale zadeve

Ne pa da se tole gleda parcialno in zahteva od ljudi, še da telovadijo. Ja saj se da, ker sam migam, ampak ljubčki moji, je treba bit pokonci do 23.00 - 0.00, da se spravi še tole noter in zelo discipliniran. Večini se to ne da.
Itak pa, za ta sistem smo ljudje potrošniki in potrošen material
Franc Pijanc
# 23.09.2016 ob 09:31
Seveda je res da je za hujšanje treba več porabiti kot pa pojesti. Sliši se enostavno in tudi je.
Vendar pa je za nekoga , ki ima 50 kil preveč, bolj primerno neko bolj strukturirano hujšanje, ker bo tako. glede na svoj trud, dosegel optimalne rezultate. Za to doseči pa potrebuješ znanje in tako je kar prav, da je dovolj informacij o tem kaj in kako.

Ključen faktor je pa kot vedno motivacija. Nekomu, ki ma 130 kil, se mora nekaj premakniti v glavi, da bo shujšal do svoje prmerne teže. Že za zrediti se, je potreboval nekaj časa, za shujšati bo pa še neprimerno več in tukaj je res treba met nek dober razlog, ki te motivira, ker drugače obupaš.
TheMentor
# 23.09.2016 ob 07:23
Ta BMI je kr neki. Kdo to sestavlja...mislim. Enak za ženske in moške. Halooo. Sem visok 173 cm in moja idealna teža je 57kg. Pa tok kil sem imel v osnovni šoli pa sem bil med bolj suhimi.

Danes jih imam 90 in kake 10 kil dol nebi škodilo :) Samo, da bi pa prišel pod 75 bi moral bit pa že profesionalni boksar.
Anzi23
# 23.09.2016 ob 11:34
Folk da se shujšat, celo življenje sm bil suh, potem sem se zredil na 100 kil in potem shujšal v pol leta na 78 z veliko telesne aktivnosti in normalno prehrano. Pojdite v fitnes in delajte pravilno. Za kardio pa priporočam hitro hojo kakšne 2 uri na dan. Uglavnem da se, ne se zanemarit, življenje je boljše na vseh področjih :). Vso srečo.
tvojfrend
# 23.09.2016 ob 10:02
Če jeste manj, boste pa živeli dlje.

Tudi zato ženske živijo dlje, ker bolj pazijo na težo.
hakija
# 23.09.2016 ob 09:06
tale telesni indeks je bedarija :) če bi hotel 1.9m visok človek imeti indeks 19 bi moral imeti 70kil.
Jurgen1888
# 23.09.2016 ob 08:49
PS. So v članku kaj omenili TOFI-je?

Kaj je TOFI? To je vedno bolj pogost pojav, ko so zdravniki pogruntali, da ITM štima, osebek lepo suhcan na videz, pomembne notranje organe ima pa zamaščene in v zelo slabem stanju.

T on the Outside Fat on the Inside
samogledam
# 23.09.2016 ob 07:25
Vsak ima sam pravico do odločitve, kaj bo stlačil v usta in predvsem koliko na dan. Zaradi mene lahko vsi debeli ljudje živijo samo 50 let. Tako so se sami odločili. Kaj to vas briga ? Kdo ste vi da o tem presojate ? Pa ne da bodo naslednje raziskave kukale državljanom v spalnico...kolikokrat in zakaj ne ? Pustite ljudi, da živijo, kakor hočejo...itak, starost sama vpraša posameznika, kaj je počela mladost ? Če je zmernost v glavi doma, ni nobena hrana škodljiva, če jo pokuriš.
Emsho
# 28.09.2016 ob 10:24
@soleti

Moj komentar je bil zaradi tega, ker se ljudi velikokrat obtoži, da so preprosto preveliki lenuhi in preveč jejo. Pa pogosto ni tako. Sploh pri otrocih...Pri njih je po mojih izkušnjah dominanntni vzrok sladkor. Ja, logično j eučinek večji, ker manj gibajo, kot so včasih, a težave se pojavijo tudi pri tistih, ki so veliko telesno aktivni.

Če pogledaš dnevno porabo kalorij, je nekje grobo 66% tega na račun porabe v mirovanju (bazalni metabolizem), do 10-30% na račun telesne aktivnosti čez dan in nekje do 10% za prebavo tega kar damo vase. Telo je zakomplicirana mašina in če povečate telesno aktivnost, bo zaradi regulatornih mehanizmov, ki jih ima, znižal porabo v mirovanju in na koncu dneva porabite enako.

Če močno omejite kalorije, se zgodi enako. Veliko ljudi mi reče - pa saj jem samo sadje in zelenjavo in nič. Na koncu dneva vedno pokurite enako kalorij :-)
Dietetiki so vrsto let govorili, da če znižate dnevni vnos za 500kcal, boste na teden zgubili 1 kilo (ker je to 3500kcal). Kar seveda ni res, ker telo vedno poskuša obdržati ravnosvesje, s tem da zniža bazalni metablizem. Je pa izguba telesne teže nujno povezana z manjšim vnosom kalorij in telesno aktivnosjo, samo mora biti ravno prav vsega. Tu pa leži skrivnost uspeha.

Tako se s časom se vzpostavi novo ravnotežje, če smo z navadami vztrajni (veliiiika večina je sposobna navade držati zgolj kakšne 3 mesece, potem pa do enega leta vse po starem). Zato imamo do vzpostavitve tega novega stanja vedno JOJO efekt diet.

Miselnost, lahko jemo karkoli je nevarna. Strinjam se, da alkohol in sladkor v normalnih količinah nista nevarna. Jaz sem načeloma proti prohibiciji, a to ne spremeni dejstva, da imata oba uničujoč učinek na jetra in (zlasti fruktoza) kasneje na metabolizem maščob. Kot sem rekel, 20-40% povsem normalno prehranjenih oseb ima v ZDA zamaščena jetra oz. neko stopnjo metabolnega sindroma. In teh je skupno več (v absolutnih številkah), kot debelih z diabetesom.

Pa da ne bo kdo od športnikov sedaj skočil ven s komentarji glede fruktoze...športna populacija je drugačna, tam ima tudi fruktoza svojo vlogo in se jo da relativno dobro porabiti, brez tveganja za zdravje...ampak to je že druga tema.
miha171
# 23.09.2016 ob 14:53
@Emsho
Torej razni eritritoli, xilitoli lahko povzročijo glukozno intoleranco? Za to sem že sicer slišal..
Stevia tudi paše sem?
Jaz se sicer ne poslužujem umetnih sladil, sem se navadil na nesladko, samo včasih (redko) moja kaj speče, pa da malo tega, malo onega, da je užitno za ostale.
Drugače pa svaka čast, si se razpisal.
cockatoo
# 23.09.2016 ob 14:26
Pie

Ljudje... tečt, tečt, šprintat v hrib, pa še tečt pa ne bo noben debel...

Kaj, ko hriba nimamo vec ... ;-( Vse je ostalo dol, kar se tice prelepe narave, v Sloveniji. Tukaj pri nas pa je najvecji hrib kaka krtkova krtina ... :-) Poleti gremo zvecer, ko pridemo iz sihta tam po 20.30 uri malo tekat in hodit. Zdaj pa je ze temno ob 19-tih. Po fitnesih pa sami Arabezi in Turki, ki se neizmerno obcudujejo v ogledalih in sploh se obnasajo, da ni za omenjati. Mulci razumljivo.
Binder Dandet
# 23.09.2016 ob 12:06
"Število debelih se je podvojilo v primerjavi s podatki leta 1980."

Absolutno se je podvojilo. Svetovna populacija se je v istem obdobju povečala iz 4,5 mlrd na 7,5 mlrd oz. za 66%. Relativno se je povečalo za 25%.
shark77
# 23.09.2016 ob 11:51
tyhobrahe
# 23.09.2016 ob 07:17
Bela moka, bel sladkor, jajčne testenine, bel riž,...... Kar je najceneje redi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
@tyhobrahe, se pravi če bi nadomestili beli sladkor z rjavim bi rešili polovico težav? :-)
Ja delno res, če se konzumira Mascavo oz. rjavi nepredelan sladkor, ki še vedno vsebuje melaso, vendar večina ljudi jemlje navadni rjavi sladkor, ki je samo umetno obarvan in misli,da zdravo živi :-)
cockatoo
# 23.09.2016 ob 11:31
Vam povem, da shujsati ni problem, veliko vecji problem je to tezo vzdrzevati, Jap, to pa je druga pesem. Tina Sentocnik to dobro ve, ker je v skupini ki so shujsali kar precej recidivov. Sama sem tudi hujsala pri njej in moram reci, da je meni zelo pomagala. Se danes sem fajn, nisem suha, sem pa lustna. :-) Res pa je, da z menoj ni imela nikakrsnih problemov. Ko je rekla, da je pri meni potrebno le zregulirati vso prehrano sem bila sama pri sebi se bolj motivirana. Seveda jaz sem toliko delala, imela pa sem le en obrok na dan, redko dva. Moje pocutje pa je bilo hudicevo slabo. Ona je prisla kot odresitev. Se pa zelo bojim debelosti sedaj, zato se 2x na dan tehtam, da ne izgubim nadzora. Pa pecem sladice kot nora, midva ne spijeva kave brez necesa zraven. So pa to sladice, v katerih je le ena zlica sladkorja (v receptih je ponavadi napisano da gre v recept 150-200 g, na 200 g moke. Jaz vedno vzamem 200 g moke pa ni vazno kaj pecem.) in zlica mascobe (razen pri pitah, pa se tukaj zmanjsam za polovico). Vam povem krasno pecivo naredim, ko nesemo v sluzbo, fuuul papcajo. Ce se doda sadje ni potrebno nic sladkati. Strudl ne sladkamo nikoli, Ce pa ima kdo rad sladko, pa ponudim tisti Puderzuker, da si potrese po vrhu. Eko problem resen.

Je pa res, da se sedaj, ko sem v tujini zelo malo gibljem, Me je strah, da bi sla sama ven. Tukaj je sedaj toliko saj veste no, ... Zato sem vnos hrane znizala na 1600 kcal na dan. Pa tudi tezko, gres zvecer ko prides domov iz sluzbe in je zunaj tema, kamorkoli na sport. Doma sicer malo migava ampak to ni to, je pa nekaj.

Hujsanje ni hec, to je kompleksna stvar in cela znanost. Ona se posveca vsakemu individualno in ima veliko ekipo tudi drugih strokovnjakov. Dela s strastjo in ze ko to vidis, si ne upas nic gresiti, ceprav te v zacetku ima da bi pustil vse k vragu. Prava strokovnjakinja na tem podrocju. In kako dolgo se je borila, da je nase zdravstvo priznalo debelost kot bolezen. Bravo poklon zdravnici TINI SENTOCNIK ;-)
Jurgen1888
# 23.09.2016 ob 11:19
zzob: Ja problem je tam, kjer so odrezali maščobe in furali prenizke kalorične vnose. Treba je zamenjat hrano za zdravo, kar je pa tudi ogromna količina maščob iz naravnih virov (mastne ribe, kokosovo maslo, maslo, mlečni izdelki, oreščki (makadamija))...

Sicer pa... težko mi je napisat, da nekateri nimate pojma in fašem samo minuse, ampak je dejansko tako da res nekateri nimate pojma o tem kako telo fiziološko/biokemično res deluje, potem je pa tukaj še faktor individualnosti in imaš kombinacijo, ki je ne razreši noben znanstvenik/zdravnik ipd.

Najbolj učinkovit za največji % populacije je low carb in to ne bo šlo mimo kot ena verzija diet, ampak bo večno ostala. Gluten ni problem za ogromno ljudi, je pa dejstvo, da vsaj minimalne težave povzroča prav vsem. Če se gluten minimizira se črta že res velik faktor. Drugi je prevelik vnos sladkorja in predelane hrane, ki ima tudi vedno dodan sladkor.

To je najbolj učinkovit način spremebe prehrane nobene ločevalne diete po 1000 kalorij dnevno ipd. Po kakem mesecu se telo navadi in je stalno sit, ni potreben kaloričen deficit in se maščoba še vedno porablja, mišična masa pa ne tudi brez fitnesa oz. intenzivnega dodatnega gibanja. Če bi se res vsi odločili za tako spremebo prehrane bi gibanje prišlo avtomatsko. Nekaj živalskih instinktov pa človeško telo vseeno še ima in če se kalorije znižajo konkretno ali na dolgi rok, se bo telo BRANILO z vsemi sredstvi da ne ogroža preživetja na račun VIDEZA. Googlajte zakaj se iz oddaje biggest looser nazaj zredijo tudi če nekateri noro pridno sledijo vsem kar so se "naučili" v oddaji.
OneRound
# 23.09.2016 ob 10:54
Ene stvari se večina ljudi na žalost še vedno ne zaveda. Res je, da so nam lagali glede sladkorja ampak lagali so nam tudi glede maščobe. Kdor še vedno demonizira maščobe v prehrani, ima popolnoma zgrešene pojme.
stevieg8
# 23.09.2016 ob 10:30
Še slika tistega predebelega človeka z BMI 28.7
johann
# 23.09.2016 ob 09:47
Bela moka, bel sladkor, jajčne testenine, bel riž,...... Kar je najceneje redi. Pa tudi statistika v tem primeru ne laže. Debelost že dolgo ni sinonim za obilje.

Nobena od teh stvari ne redi, če jo ješ v normalnih količinah. Če pa se prenažiraš, pa ti tudi najdražja hrana ne bo pomagala....
Emsho
# 28.09.2016 ob 11:05
@slovenka.si

tudi food plate ima pomanjkljivosti, a precej manj kot piramida zagotovo. Predvsem zato, ker je današnja piramida v realnosti pravzaprav peščena ura :-)

Nasplošno je food plate kar ok, če ne zlorabljaš dela, kjer so proteini :-)
slovenka.si
# 26.09.2016 ob 13:01
Preprost in nazoren prikaz sestave krožnika, ki zagotavlja zdravje in ustrezno telesno težo, žal se v Sloveniji še prepogosto uporabljajo povsem preživele prehranske piramide in smernice.

Emsho
# 25.09.2016 ob 13:47
@Manos de Piedra

BMI je namenjen večinskemu deležu populacije in športniki so zgodba zase.

Mislim, da ni treba razlagati, da je vnos beljakovin, ki je potreben za vzdrževanje take količine mišične mase, v večini primerov zdravju škodljiv. Poglej povprečne življenjske dobe bodybuilderjev, pa ti bo vse jasno...
Emsho
# 25.09.2016 ob 13:03
@TheMentor

BMI je približek, je najboljše kar imamo in je za moje pojme še preveč radodaren .
Si se pa zakalkuliral pri izračunu. Če rečeva, da je BMI normalno prehranjenih med 18 in 25, pomeni, da za tvojo višino 173cm to pomeni karkoli med 54 in 74kg. Spodnja meja BMI je namenjena razlikovanju med anoreksijo in prirojeno suhimi ljudmi in ni želja večine populacije.

Za oceno ogroženosti je treba dodati še obseg pasu (indikator zdravja je trebušna, oz. še bolj jetrna maščoba - samo slednjo lahko določiš samo z magnetom). Ta je tista, ki lahko iz območja zdravstvene ogroženosti potegne zelo mišičaste ljudi z BMI vrednostmi malo nad 25, nikakor pa ne nad 30.Višja kot je vrednost, bolj je to pokazatelj dolgotrajno neprimernega vedenja (prehranjevanja-gibanja)
Emsho
# 25.09.2016 ob 12:51
@soleti

Glede teoretičnega znanja...jaz se kot zdravnik v praksi 10 let ukvarjam s telesno aktivnostjo in športom, napisal sem pa teoretično ozadje, ker se ljudje pogosto zapičijo v nekaj, kar nima znanstvene oz fiziološke osnove. Danes imamo en kup diet, ki ne delujejo in en kup metod hujšanja, ki ne delujejo, predvsem zaradi tega, ker ne odpravljajo osnovnih vzrokov.

Logika manj jej in več migaj, je večinoma zgrešena in na žalost v praksi pogosto ne deluje...in prednost zgornjega teoretičnega ozadja je, da nam je danes malo bolj jasno zakaj je temu tako:

1. zato ker kalorija ni kalorija - ti lahko poješ malo, a če boš jedel napačne stvari , boš na koncu meseca imel več kg (fruktoza je samo eden od problematičnih stvari v prehrani, ki v prevelikih količinah toksično okvarja metabolne poti - tu je alkohol, trans maščobne kisline...). Seveda to ne pomeni, da lahko "prave hrane" ješ kolikor ti paše - če se prenažiraš boš pridobil na teži v vsakem primeru. Ja, seveda drži, da danes pojemo preveč kalorij a v današnjem svetu je, primarno zaradi KEMIČNE SESTAVE HRANE (ne kalorij), najprej okvarjen metabolizem jeter, nato okvarjena kontrola sitosti in zavrti možganski stimulusi po telesni aktivnosti (spremeni se obnašanje), nato se to po nekaj časa vidno pokaže kot debelost IN (vporedno, ne posledica debelosti) podrt metabolizem sladkorja, povišan krvni tlak (ta ima več vzrokov, prehrana je samo eden izmed njih) ter vse ostale komponente metabolnega sindroma. Debeli ljudje imajo, v osnovi zaradi napačnega delovanja jeter, manjšo željo (in telesne pogoje) po biti aktiven, poleg tega so ves čas lačni. Kljub temu pogosto sami začnejo manj jest in migat, pa teža ne gre nikamor. In zato manj jej in več migaj (plus minus teorija) ni najbolj logična.

2. zato ker telesna aktivnost ni tam kot protiutež vnosu kalorij ampak kot regulator metabolnih poti.
V skupni dnevni bilanci pokurjenih kalorij, telesna aktivnost predstavlja manjšinski delež in v procesu hujšanja ni tam zaradi kurjenja kalorij - kot sem napisal, če greste na elipterja in gonite 30 minut, ste pokurili en slasten čokoladni piškot. TO SEVEDA NE POMENI, da telesne aktivnosti ne potrebujemo za znižanje telesne teže. Ta namreč postavi pogoje, da do znižanja teže sploh pride (dolgoročno dvig bazalnega metabolizma, zmanjšuje rezistenco na inzulin, če poenostavim vse učinke, lahko rečemo, da poveča končni volumen in učinkovitost "tovarn", ki presnavljajo hranila. Ima pa res sposobnost popravljanja naših akutnih dietnih napak, a je ta sposobnost zelo omejena. (pri otrocih je problem debelosti (zaradi prevelikega vnosa sladkorja) prišelj še bolj do izraza, zaradi izrazite telesne neaktivnosti.

Se pa strinjam, da je stvar zelo enostavna - pravzaprav je recept sestavljen iz 4 korakov:
1. Ukinite sladkor (tudi če povsem ukinete vidni sladkor, boste verjetno presegli dnevni priporočeni vnos (6-7 čajnih žličk), ker je sladkor danes skrit v vsem). Najmanj kar je ukinite sladkanje kav in čaja (če jih pijete vsakodnevno) ter uživanje gaziranih pijač, energijskih pijač, vod z okusom, pomarančnih in drugih sokov (če npr. Fruc redčite z vodo 1:5 in spijete 1,5l mešanice dnevno, ste vnesli dnevno priporočeno količino sladkorja). Vsepovsod seveda velja pravilo - pogosteje kot je neka navada v dnevnem urniku, bolj nujna je regulacije. Če nekajkrat letno spijemo ali pojemo nekaj takšnega, to ne predstavlja večjega problema. Če se ornk napijete in če bi vam druga dan gledali vaša jetra pod mikroskopom, bi videli maščobne mehurčke v jetrnih celicah, po 3 dneh pijančevanja pa so spremembe že difuzne po celotnih jetrih. Če pretiravate z alkoholom dnevno, spremembe dolgoročno postnejo trajne. Precej podobno, z nekaj več dni uživanja, so opažali pri uživanju sladkih pijač. Enaka maščobna vakuolizacija, enaka fibroza -mikroskopsko med alkoholno in nealkoholno jetrno zamaščenostjo (in kasneje zabrazgotinjenjem (cirozo)), ni razlike.

2. jejte ta pravo hrano, ki ji pred tem niso odstranili vseh vlaknin (dnevni vnos vlaknin naj bo vsaj 30g za moške in 20g za ženske (uradno priporočilo je sicer nekaj večje). Vlaknine so tiste, ki kontrolirajo vstop hranil iz črevesja v krvni obtok (in s tem preobremenjenost jeter). To seveda pomeni, da boste morali na jedilnik dodati tudi nekatera stara živila - stročnice, ajdo, ovs (neprocesirane)...osnova pa je seveda sadje in zelenjava. Če pijete smoothije - je dodatek "ta prave" zelenjave in lupin in mesa sadja obvezen, drugače je učinek podoben kot pri vseh ostalih sladkanih pijačah. Če jeste kruh, uporabljajte moko, ki ni "ariel" bela, enako velja za riž (temnejša kot je moka, več ima ostanka ovoja zrn oz. vlaknin. Pazite, da ne kupite zgolj pobarvane moke in riža (glejte vsebnost vlaknin na deklaraciji).

3. Kolikor se da ukinite hrano, ki pride z nalepko, kjer je napisanih en kup kemičnih spojin, ki jih ne poznate.

4. Vsak dan bodite za pol ure telesno aktivni (hoja v hrib, hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje...)

Garantiram vam, da boste bistveno izboljšali vaše zdravje. In kar je najbolj pomembno - izboljšanje bo TRAJNO. Večinoma se s tem namreč popravijo lastni regulatorni mehanizmi in nimamo občutka, da stradamo oz. da nam karkoli manjka (kar je največji problem vseh diet. Ne bo pa to čez noč....rezultati se merijo najhitreje po pol leta, v resnici pa po letu dni...
soleti
# 24.09.2016 ob 16:18
Ne oporekam trditvam @Emshota za katerega se vidi, da ima veliko teroretičnega znanja okoli tega. Ampak jaz mislim, da je stvar na koncu bolj enostavna. Folk je preprosto ratal preveč razvajen. Tehnologija, višji standard veliko pripomore k temu. Poleg tega se izgovarjajo na neke globalne zarote, sladkorne zavajanje itd, Vsi radi jemo dobro, sladko itd , tega je na žalost preveč in ljudje nimajo mej. Včasih tega ni bilo, tud stres je eden izmed izgovorov za debelost.. Ne pravim tempo življenja je kao nemogoč itd. Ampak ni izjema, da danes lahko v stresu že mamica zarad svojega prvega otroka, pa čeprav ji pomagajo od spredi in od zadaj, tako zdravstevni sistem kot tudi stari starši. Včasih tega ni bilo, moja mama je imela skoraj istočasno tri male otoke (brat dvojček, sestra dve leti mlajša). pa ni bilo nikakršnega stresa, porodniški zgolj pol leta, nobenih vozičkov, starih mam. Seveda ker je odraščala v 13članski družini in so bili kot otroci utrjeni od malih nog.

Malo manj jamrat, več gibat in ne iskati raznovrstnih izgovorov in razlogov za debelost, stres itd.
Pri prehrani pa je treba imeti mejo pa nezdrava prehrana gor ali dol. Človek rabi toliko kot porabi. In človek, ki ne giba rabi zelo zelo malo.
Manos de Piedra
# 23.09.2016 ob 15:39
Ta indeks telesne mase je brezveze, po tej logiki je Mike Tyson v zlatih letih bil debeluh (34 ITM).

Ljudje imajo drugačen tip konstitucije, sam treniram vsaj 5krat na teden (boks, tek, sprinti, plavanje), sem 178cm in če načrtno ne zbijam kil z zares strogo dieto sem čez dan okoli 97, 98 kg. Pa imam bolj zdravo prehrano od 99% ljudi tudi če nisem na dieti.
Emsho
# 23.09.2016 ob 15:10
Vse oblike sladkorja so glede na študije enako toksične. Tu me čebelarji ne bodo marali a to je dejstvo. Glede na podatke, ki jih imamo ni razlike med Saharozo (rafiniral trsni sladkor), glukozno-fruktoznim sirupom, HFCS (koruznim sirupom z visoko vsebnostjo fruktoze), medom, ravim sladkorjem...res pa je, da med vsebuje nekatere zdravilne snovi. Če bi ga priporočal kot "tradiiconalni slovenski zajtrk"? Hell no. Tradicionalni slovenski zajtrk so ajdovi žganci z mlekom :-)

Na koncu je vse odvisno od doze. Malo fruktoze ne škodi, če je v naravni obliki pa sploh ne, ker je samoomejujoča (poskusi pojest 4 pomaranče :-)) A danes je problem, da zaužijemo tudi preko 40 žličk sladkorja dnevno, večinoma skritih, medtem ko se trudi ameriško združenje za srce in ožilje spraviti porabo na max 7 žličk/dan, evropa 6 (ali pa je ravno obratno, se ne spomnim). Pa še to je kompromis...
miha171
# 23.09.2016 ob 14:58
pod malo tega malo onega mislim malo navadnega in malo stevie..
DREADLORD
# 23.09.2016 ob 12:18
heh, pa še ena zanimiva okoli zahodno evropske debelosti. Zadnjič sem gledal dokumentarec v katerem so pridno razlagali, da je posledica debelosti evropske populacije tudi v genih. Naš tale neandertalec v nas je prisoten v večini prebivalcev Evrope z od 2 do 3 % in notri je zajet tudi gen za nabiranje maščob. Ne pozabit, da nekoč je bila med mrazon in kožo, neka koža mrtve živali :-). Nenadertalec je razvil ta gen skozi generacije, če ne bi svojo zgodbo tale vrsta prej končala kot pa jo je s parjenjem s homo sapiensom.
Skratka, potem dodamo še visoko kalorično hrano, ki jo zaradi tega gena kar požiramo z očmi (in dejansko) pa so razni trebuščki, obloge,....
Kazalo