Kultura
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 50 glasov Ocenite to novico!
Ana Klašnja
Ana Klašnja v SNG Opera in balet pleše od leta 2001. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Balerina in Viktor
Ples je precej priljubljen pri otrocih, kar ima svoj odmev tudi v risankah in animiranih filmih. V slovenskih kinodvoranah se tako še vedno vrti animirani film Balerina in Viktor, ki pripoveduje o mladem dekletu, ki želi postati ... balerina. Foto: Kolosej
       V času intenzivne vadbe baletne copate zamenjam vsakih 14 dni, sicer imam lahko en par tudi en mesec, morda dva.       
Ana Klašnja
Pred kratkim se je na oder vrnila po dveletnem premoru. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ana Klašnja
Številne je navdušila s predstavo v Romeu in Juliji. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Prej sem vedno prisegala na klasični balet, piruete, čim višje skoke ... Bila sem mlada in zagnana. Zdaj mi je všeč plesati neoklasike. Gib gre bolj iz notranjosti, bolj iz telesa, ni tako strogo, ni toliko gimnastike. Tu je več svobode. Običajno imaš več možnosti dati več sebe, lahko greš bolj iz okvirov, tako telesno kot duhovno. Bolj se lahko sprostiš in dejansko zaplešeš.       
Ana Klašnja
Za ogled asociacij v višji ločljivosti kliknite na sliko. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Ana Klašnja: Čevelj je bil krvav, a tega sploh nisem čutila

Podkast Številke (87)
27. januar 2017 ob 06:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

(Domišljijsko) vesolje predšolskih deklic lahko med drugim sestavljajo tudi vile, princese, samorogi, ples in balet.

Ta teden na podkastu Številke predstavljamo balet. Predstavili smo nekaj številk, na pogovor smo povabili Ano Klašnjo, sila uspešno in večkrat nagrajeno članico SNG Opera in balet Ljubljana. Vabljeni k branju povzetka, celotnemu pogovoru pa prisluhnite na spodnji povezavi.


Balet sodi tako v šport kot umetnost

Še preden je prvič obula baletne čevlje, se je ukvarjala z ritmično gimnastiko: "To se zgodi pri veliko dekletih, najprej začnejo z ritmično gimnastiko. Tam je 'rok trajanja' še krajši kot pri baletu. Balet je za telo morda manj agresiven." Ritmična gimnastika je že dolgo olimpijski šport, Ana Klašnja je prepričana, da bi se moral balet uvrščati tako v šport kot umetnost: "Mi moramo biti fizično popolnoma pripravljeni, poleg tega pa moramo graditi vlogo, izražati svoja čustva tako s telesom kot obrazom. To moramo delati kot igralci, kar nam je teže, saj ne moremo uporabljati glasu. Laže je povedati 'ljubim te', kot pa to pokazati z očmi."

Vse bolj so ji všeč neoklasike
Klasične predstave lahko trajajo tudi po štiri ure, a današnji balet omogoča križanje različnih slogov plesa in glasbene spremljave. "Prej sem vedno prisegala na klasični balet, piruete, čim višje skoke ... Bila sem mlada in zagnana. Zdaj mi je všeč plesati neoklasike. Gib gre bolj iz notranjosti, bolj iz telesa, ni tako strogo, ni toliko gimnastike. Tu je več svobode," razmišlja o svojih preferencah in dodaja: "Običajno imaš več možnosti dati več sebe, lahko greš bolj iz okvirov, tako telesno kot duhovno. Bolj se lahko sprostiš in dejansko zaplešeš."

Za špičke mora biti telo dovolj razvito
Eden najprepoznavnejših baletnih trenutkov se zgodi, ko balerina stopi na prste. Kdaj je primeren čas za to? "Obstajajo razlike, odvisno od razvoja in starosti začetka vadbe. Predvsem mora imeti [plesalka] dovolj čvrsto telo, dovolj stabilne gležnje, razvito stopalo in ostale mišice, da je sposobna kontrolirati ravnotežje v copatih. Če deklica tega še ni sposobna, bi si lahko v kratkem času trajno poškodovala stopalo," opozarja članica ljubljanskega orkestra. Da se izognejo poškodbam, je veliko odvisno od učitelja, ki mora pravilno organizirati vaje.

Običajni človek bi pri foutteju izgubil zavest
Čevlji nas lahko otiščijo, povzročajo lahko tudi hudo boleča stopala. Številne raziskave kažejo, da imajo balerine trikrat višji bolečinski prag, s čimer se strinja tudi gostja: "Gledala sem dokumentarni film, v katerem so pokazali, kako balerina naredi fouette v baletnih copatih in se dvigne na prste. Če bi to naredil normalni človek, bi lahko od bolečin izgubil zavest. Mi pa te bolečine ne čutimo. Trenutno imam dva žulja na prstih. Včeraj sem po vajah sezula čevelj in odstranila obliž, vse je bilo krvavo. A tega dejansko nisem čutila."

Anoreksija prisotna med plesalkami
Balerine brez dvoma sodijo v skupino žensk z nizkim indeksom telesne mase, zato ni presenetljivo, da je med njimi anoreksija sedemkrat bolj razširjena, kot je v splošni populaciji. "Žal je to res. Enako je z manekenkami in vsemi, ki delajo v poklicih, kjer je zaželeno, da si suh. Pri baletu je to še laže, ker veliko garamo in potrošimo vse, kar pojemo. Četudi veliko ješ, si hitro lahko suh in lahko izgledaš anoreksičen," pravi Ana Klašnja, ki tudi poudari, da želja po nizki teži ne izvira iz potreb samega plesa, ampak estetskosti: "Videla sem veliko balerin, ki niso tako zelo suhe, imajo pravilno razvite mišice in jim telo bolj funkcionira, ker imajo več moči. Vse je videti bolj 'žmohtno', mačje."

Slovenskih fantov ni, zato "uvažajo" tujce
V baletnih šolah je razmerje učencev skrajno v korist deklet, to razmerje pa je precej bolj izenačeno v profesionalnih ansamblih: "Mi imamo skoraj enako razmerje. Slovenskih fantov je zelo malo, zato imamo tujce. V Sloveniji ni zanimanja za balet, iz držav, od koder prihajajo fantje, je balet veliko bolj spoštovan, tam se je vse drugače razvijalo. Imamo veliko Romunov, tam balet velja kot nekaj, kar si lahko le želiš." Zato je razumljivo, da je pri ženskah veliko večja konkurenca: "To velja za vse plese. Dekleta se morajo ves čas grebsti, konkurenca je velika. Ta sicer povzroči razvoj in napredek. Fantje so v tem pogledu privilegirani."

Sodelavci ji niso očitali nastopa v šovu
Z njenim žirantstvom v oddaji Slovenija ima talent se je povečala zavest o obstoju baleta in zanimanje za ta ples. "Veliko staršev me kontaktira, kam bi priporočila vpis otroka, ali jaz kaj učim ... Zdi se mi, da se je odprlo precej baletnih šol." Balet se povezuje z visoko umetnostjo, na drugi strani pa televizijska oddaja s popkulturo. Ana Klašnja ne opazi, da bi pri njenih kolegih odzvanjalo negativno: "Vsi so normalni in odprti. Nikoli mi tega nihče ni očital, morda si je to kdo kdaj mislil. Vedno so me podpirali, običajno tudi gledali in se dan kasneje pošalili s kakšno izjavo."

Plesati si želi še sedem, osem let
Pred dvema mesecema se je po dveletnem premoru vrnila na oder. Najprej je počivala zaradi poškodbe stopala, nato še zaradi materinstva. Kljub temu večjih težav ob vrnitvi ni imela: "Imam kar srečo, ker imam telo, ki mi dovoljuje, da hitro pridem nazaj v formi. Če bi bila še eno sezono odsotna, bi se mi zdelo preveč, zato sem začela počasi trenirati že štiri mesece po rojstvu. Vse sem delala počasi, da sem se vračala postopoma. Uspelo mi je priti v formo brez poškodb." Dolžina kariere balerin se počasi daljša, zato upa, da bo plesala še sedem, osem let. Svojo prihodnost po tem pa še vedno vidi na odru.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem Ana Klašnja razloži, kakšna je razlika med baletko in balerino, kakšen odnos ima do številke osem, zakaj se lahko plesalci poškodujejo, kako je balet prisoten v risankah, kako balet približati mladim generacijam, ali v medijih spremlja zapise o sebi, odgovorila pa je tudi na vprašanja poslušalcev.

VIDEO
Med balerinami višji bolečinski prag in več anoreksije

Glasbeni izbor Ane Klašnja: Siddharta - Ledena
(Pevec Siddharte Tomi Meglič je že gostoval v Številkah)

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
nemaramplundre
# 27.01.2017 ob 09:02
Cel dan sem v breg vlekel zajlo, normalen clovek bi od izrcpanosti padel skup, nato me je po obrazu udarila se veja zaradi cesar sem bil krvav in s poceno ustnico pa tega sploh nisem cutil..
tinko101
# 27.01.2017 ob 08:11
Sicer malo off-topic ... Ana pravi: "Dekleta se morajo ves čas grebsti, konkurenca je velika. Ta sicer povzroči razvoj in napredek. Fantje so v tem pogledu privilegirani." ... v poklicih, kjer je razmerje izrazito v korist moških in se moramo zato ves čas grebsti, pa zopet poslušamo, da so ženske zapostavljene ;)
dadinho10
# 27.01.2017 ob 07:39
Če bi to naredil normalni človek, bi lahko od bolečin izgubil zavest. Mi pa te bolečine ne čutimo. Trenutno imam dva žulja na prstih. Včeraj sem po vajah sezula čevelj in odstranila obliž, vse je bilo krvavo. A tega dejansko nisem čutila."

ok, ni cutila ker je v tem poklicu...kosarkas, nogometas, rokometas, prejema udarce celo tekmo in jih ne cuti.....igras z zvitim gleznjom, ko pa das copate dol, pa je trikrat vecji kot drugi.....
mislim, da je to pretiravanje o normalnem cloveku......kaj zeli povedati, da ona ni normalna----?
vsaki poklic nosi neke svoje lastnosti, ki so ti potem prednost.....ampak samo ker ti to natreniras skozi leta.......ko pogledas gimnasticara, kolesarja, smucarja, kogarkoli, lahko naredijo nekaj kar mi "navadni" ne moremo.....
jaz sem v sredo prisel iz rekreacijskega nogometa, pa sem imel koleno krvavo pa nisem cutil, oz vedel....v zaru borbe se zgodi marskikaj
Pueblo Libre
# 27.01.2017 ob 09:39
cel dan sem ga pil in potem seveda mi je zvečer v gostilni padel kozarec iz roke, se odbil od tal in me porezal po žili na gležnju... kri je špricala pol metra v zrak... ma vseeno se nisem dal... pil sem ga še celo noč in do jutra sploh nisem opazil da sem do bokov krvav... popolnoma trezen sem ugotovil da je vse kar sem spil enostavno steklo skozi žilo vn...
LosAlamos
# 27.01.2017 ob 08:50
"Čevelj je bil krvav, a tega sploh nisem čutila"

To je mazohizem in mučenje.
Janček
# 27.01.2017 ob 11:13
Jaz pa sem nečaku na obisku hitel priklopiti playstation, pri tem sem s temenom treščil v vogal omarice nad televizorjem. Izgubil sem nekaj kože na lasišču, ulila se je kri in od bolečine me je vrglo po tleh. Žena, ki je medtem kuhala nekaj metrov stan in me je samo zagledala na tleh, si je mislila, da me je zadela kap. Stemnilo se ji je pred očmi, pritisk ji je grozno narasel in mogoče bi jo kmalu zadela kap.

Torej če se vam zgodi kaj takega, da se ulije kak curek krvi, probajte mirno prenesti bolečino in iz tega ne delajte drame, da ne bo zaradi šoka morda kaj hujšega zadelo vašega bližnjega.
pajcevina984
# 27.01.2017 ob 09:06
Izjemno spoštujem baletne umetnike, gre v bistvu za vrhunske športnike. Toda tale dama, ki sliši na ime Anja Klašanja pa je vsaj zame izjemno razočaranje - da ne bo pomote - ne kot balerina. Izjemno me je zmotila kot lik na neki drugi TV, kjer je bila v komisiji, kjer iščejo talente, njen nastop tam je bil porazen, da ne zapišem neprirčljiv, osoren do kandidatov..... Menim, da ji zares ne bi bilo potrebno nastopiti v taki oddaji, gospa Klašnja po mojem skromnem menju pač ne sodi v tovrstne oddaje. Baletniki so bili vedno nekaj posebnega - kje so že časi baletnih umetnic in umetnikov - Tatjane Remškar, Lidije Sotlar, Janeza Mejača, Mojmirja Lasana, Draga Jazbeca, Draga Grabnarja......,itd. Gospa Anja Klašnja naj Vam bodo našteta imena iz baletne umetnosti za zgled.
Fs
# 27.01.2017 ob 17:14
Številne raziskave kažejo, da imajo balerine trikrat višji bolečinski prag.

Zanimivo, da imamo kavčarji ravno balet za mehkužen šport.
Ko se kdo pritožuje nad grobo igro.. "Ni to balet"
Sapienti sat
# 28.01.2017 ob 19:04
Cime ni bil omenjen ? Ali cakal v trosobni garsonjeri?
FancyBoy
# 27.01.2017 ob 17:24
<3
DrMrrr
# 27.01.2017 ob 11:27
Homage Freudu. :)
slovenkaaaa
# 27.01.2017 ob 11:05
v poklicih, kjer je razmerje izrazito v korist moških in se moramo zato ves čas grebsti, pa zopet poslušamo, da so ženske zapostavljene ;)

Tinko, nisi razumel bistva. V baletu ni moških, ker ne želijo biti, pa jih ženske želijo pritegniti zraven, v drugih poklicih pa ni žensk, ker jih moški ne želijo zraven, pa čeprav bi ženske rade bile. Se ti to ne zdi relevantna razlika?
dylan_dog
# 27.01.2017 ob 11:00
Precej živahna tale Ančka drgač..., saj je prav tako ;)
Benten
# 27.01.2017 ob 09:11
Luštna, razgledana, zabavna, seksi. Imel bi jo. :)
presenečen
# 27.01.2017 ob 08:09
Dober prispevek z zelo fejst gostjo. Prijazna, dostojanstvena, resnicoljubna. Z veseljem bi Ano povabil na dobro turško kavo ;)
atal
# 27.01.2017 ob 07:38
Pisec članka je iz konteksta izvzel delček vsebine in iz tega z določenim namenom oblikoval naslov. Drugače je pa ga. Ana zelo, zelo "fejst" punca.
samy joe
# 27.01.2017 ob 09:08
Prijazna gospa.
Kazalo