Šport
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 43 glasov Ocenite to novico!
Darja Kapš
Darja Kapš je postala prva Slovenka z nazivom 'ženske velemojstrice'. Kasneje sta ji sledili še Jana Krivec in Ana Srebrnič. Na svetu ima sicer le 33 žensk naziv velemojstra, med temi (še) ni Slovenk. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Darja Kapš
Za šah jo je navdušil dedek. Ko ga je prvič premagala, ji je dejal, da z njo ne bo več igral, ampak bo zanjo le še navijal. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       V šahu je prišlo do izjemnega napredka. Ne bom delala krivice starim mojstrom, od katerih smo se vsi učili, vsi ti velikani so sami prišli do zaključkov. Nepredstavljivo je, koliko ur samostojnega dela stoji za tem. Danes je razlika samo v tem, da si to lahko vse serviramo z računalnikom ali pa vrhunskimi trenerji. Napredek je vsekakor ogromen. Današnji računalniški šahisti so se sposobni priučiti neverjetnega števila otvoritev, pozicij, zdi pa se mi, da jim malo manjka umetniškega pridiha, kot so ga imeli veliki mojstri.       
 O napredku v šahovski igri
Boris Spaski in Bobby Fischer
Velik del svetovne javnosti je leta 1972 navdušeno spremljal obračun za naslov svetovnega prvaka med branilcem Borisom Spaskim in izzivalcem Bobbyjem Fischerjem. Šlo je za simbolni obračun hladne vojne. Rus je obračun začel bolje, saj je povedel z 2:0 (Fischer sploh ni prišel na drugo partijo in jo je s tem predal), končalo pa se je z izidom 12,5:8,5 za Američana. Foto: AP
Anatolij Karpov in Garij Kasparov
Fischer tri leta pozneje naslova ni želel braniti, tega je tako podedoval Anatolij Karpov. Ta je skupaj z Garijem Kasparovom svetovnemu šahu vladal od leta 1975 do leta 2000. Foto: EPA
       Vsaka šahovska partija, ki jo izgubiš, te veliko nauči. Dobro je, da se znaš naučiti prenašati poraze, saj se iz njih lahko naučiš več kot iz zmag. Če preveč zmaguješ, potem kar malce zaspiš, postaneš ležeren, mogoče ti zrastejo krila in si rečeš, da si najboljši in ti ni treba več delati na sebi. Porazi pa te prisilijo, da se analiziraš in postajaš boljši.       
 Kaj prinaša poraz?
Darja Kapš William Lombardy
William Lombardy je sploh edini svetovni mladinski prvak, ki je bil na poti do zmage brez poraza v prav vseh dvobojih (11 dvobojev in 11 zmag). Foto: Darja Kapš
Darja Kapš
Darja Kapš je trikratna državna prvakinja. Zdaj je njen fokus vzgoja novih šahovskih rodov: 'Šah mi je veliko dal, zdaj mu želim to vrniti.' Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Darja Kapš
Kliknite na sliko za ogled asociacij v višji ločljivosti. Foto: MMC RTV SLO

Darja Kapš: Vsakdo lahko postane vrhunski velemojster

Podkast Številke (81)
9. december 2016 ob 06:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Rokovanje pred partijo šaha in po njej ima močno simbolično vrednost, saj ne glede na razplet obračuna pomeni, da sta šahista (spet) lahko prijatelja.

Prejšnji teden je Norvežan Magnus Carlsen ubranil naslov svetovnega prvaka, tako ta teden na podkastu Številke govorimo o tej plemeniti igri. Na pogovor smo povabili prvo slovensko velemojstrico Darjo Kapš. Vabljeni k branju povzetka, celotnemu pogovoru pa prisluhnite na spodnji povezavi.


Na kakšen način se pri šahu povezujeta statistika in intuicija?

V šahu gre za harmonijo računanja, natančnega izračuna posameznih različic, po drugi strani pa tudi izključevanje različic. Po že nekaj potezah se odprejo milijoni možnosti, seveda niso vse poteze smiselne, jih sploh ne računamo. Tam je pomembna intuicija. Veš, katere poteze pridejo v ožji izbor, da jih lahko premisliš in se na koncu za pravo odločiš.

Kako hitro trenerji v otroku prepoznajo potencial, ki se lahko razvije do velemojstra?
Potencial, da postane vrhunski velemojster, se skriva v vsakem. Prav vsak ima ta potencial. Morda se razlikuje le, kako dober si potem na vrhunski ravni. Tam na najvišji ravni res odloča talent, da si rojen za neko disciplino. Kolikor sem govorila s trenerji, se najbolj obrestuje trdo delo, torej koliko si pripravljen vložiti, da boš postal dober. Mislim, da tako kar 90 odstotkov uspeha prispevata trud in znoj. Da se spoznavaš, napreduješ in izboljšuješ, potem odločajo le še nianse.

To me spomni na primer psihologa Laszla Polgarja, ki je želel dokazati, da se genij ne rodi, ampak naredi. Tako je vse tri hčerke usmeril v šah, vse so bile uspešne, Judit in Susan sta bili celo najboljši na svetu.
To je odličen primer, kako se nekaj da narediti z voljo. Tako o uspehu ni odločal le talent, ampak trdo delo. Gospodu Polgarju so velikokrat očitali, da je preveč pritiskal na svoje hčere, da to ni bila prava vzgoja. Zahteval je red in disciplino. Danes vse sestre dokazujejo, da je oče potegnil pravilno potezo, ko jih je usmeril v šah. Vse dobro živijo od šaha in so danes očetu hvaležne za spodbudo. Gotovo obstajajo tudi zgodbe, ki so se končale drugače, s slabšimi izkušnjami. A ta zgodba potrjuje tudi odnos staršev do svojih otrok, da jih znajo pravilno usmerjati na pot.

Primer Polgar ni edini, saj poznamo primere celih narodov. Nekdanja Sovjetska zvezda in danes Rusija ima ogromno velemojstrov, a težko govorimo, da so intelektualno močnejši, ampak je šlo za težnjo države, ki je vlagala v to igro in s tem želela pokazati svojo premoč.
Natančno to. Šah je (bil) v Sovjetski zvezi vtkan v njihove pore razmišljanja, v njihovo identiteto - in politiko. V času, ko se je z revolucijo začela vzpostavljati Sovjetska zveza, so imeli na najvišjem političnem položaju gospoda, ki je imel velik vpliv na politično oblast in je lahko izkoristil, da je šah preplavil celotno državo. V vsaki šoli se je šahiralo in nagrajevalo najboljše šahiste, ki so takrat lahko dobro živeli. V ozadju pa je bila seveda politična propaganda, ker so želeli skozi šah prikazati premoč socialističnih vrednot. Šah jim ni prav nič škodil. Tudi v Sloveniji obstajajo rusko govoreče družine, ki vpisujejo svoje otroke v šahovske krožke. Ko jih vprašam, zakaj jih ne vpisujejo v nogomet ali plavanje, pravijo, da je za njih najbolj pomembno, da se otrok najprej mentalno začne razvijati, potem pa mu dodajo neki drug šport. Logika je ravno obrnjena - najprej zdrav duh, potem pride tudi zdravo telo.

Pri šahu je edini medsebojni stik igralcev rokovanje pred partijo in po njej. A včasih se zdi, da so rane po porazu hujše kot pri boksu. Ko gledam svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, se mi zdi, da svoje tekmece celo sovraži. Je morda to tisto, kar loči vrhunske šahiste od popolnoma najboljših?
Mogoče moram biti pri odgovoru malce taktična, da ne bomo šahisti izpadli kot mazohisti (smeh). V šahu moraš biti najprej tekmovalen, s tem ni nič narobe. Pomembno je, da se šahisti zavedamo, da ko se partija konča, spet postaneš človek v smislu, da ne sovražiš tekmeca in si z njim prijatelj. To simbolično rokovanje ima večjo vrednost, kot bi si kdo mislil. Ravno zato je pomembno, da si pred začetkom sežemo v roke. To pomeni 'bila sva prijatelja, zdaj sva tekmeca'. Vsi najboljši šahisti morajo preiti v stanje, da svojega nasprotnika 'sovražijo', sicer se ne moraš dovolj motivirati. Biti moraš v stanju, da boš nekoga premagal. To se ne dela miroljubno. Posledice znajo biti neprijetne, sploh če partijo izgubiš po neumnosti.

Carlsen je pred dnevi ubranil naslov svetovnega prvaka. Nekaj časa ste bili na licu mesta. Kakšen vtis ste dobili?
Zame je bil že sam New York veličasten. Bila pa sem razočarana, da igralci nismo doživeli tega, kar smo pričakovali. Samo 15 minut smo si lahko ogledali prizorišče "zločina", kjer sta šahirala. Bila sta v stekleni komori. S tem so preprečili morebitne afere. Bila je zanimiva izkušnja, upam, da bodo v prihodnje znali upoštevati tudi dejstvo, da gledalci lahko to spremljamo ves čas partije.

Svoje vtise ste popisali tudi na naši spletni strani. Zelo zanimiva je zgodba Williama Lombardyja, nekdanjega trenerja Bobbyja Fischerja, ki je končal kot brezdomec. Kako sta se spoznala?
Imela sem neverjetno priložnost, da sem ga lahko spoznala. Zašla sem v šahovski klub, kjer se zbirajo šahisti, ki pridejo v mesto kot turisti. Pogovarjala sem se o šahovski kulturi v New Yorku. Beseda je nanesla na gospoda Lombardyja. Zelo dobro poznam zgodbe o Fischerju in Lombardyju, saj pišem magistrsko temo o šahu med Sovjeti in Američani. Rekli so mi, da ga lahko najdem v Union Square Parku. Našla sem ga šele tretji dan. Bil je vesel pozornosti, vsi ga namreč ne prepoznajo. Šla sva na kavo, povedal mi je svojo žalostno zgodbo. Resnično se me je dotaknilo, da takšna legenda lahko konča na tak način. Prebival je v podzemni železnici. Govorila sem z nekaj ljudmi, ki bi mu lahko pomagali. V enem tednu ga je neki gospod iz Chicaga 'posvojil', zdaj ima topel dom. Tipična ameriška zgodba o tem, kako si legenda, pristaneš na dnu, nato pa se vse srečno konča.

Ni pa se srečno končalo za njegovega varovanca Fischerja. Legendaren je njegov obračun s Spaskim. Prej ste dejali, da sta igralca v New Yorku šahirala v komori, takrat leta 1972 je bilo drugače, Fischerja je zmotil vsak hrup. Je to res tako moteče? Ali je bil Fischer res tako drugačen?
To je odvisno od šahista do šahista. Obstajajo igralci, ki jih zmoti vsaka malenkost. Obstajajo pa tudi taki, kot je Karpov, ki pravi, da ni razumel Fischerja. Karpov je pripravljen igrati med trobentami in strašnim truščem. Lahko se tako skoncentrira, da odklopi vsak hrup. Fischer pa je bil prepričan, da je šah igra misli. Če želiš doseči najvišjo raven, za to potrebuješ ustrezne razmere. Veliko ljudi Fischerja označuje za norega človeka. Jaz pa mislim, da smo mu lahko vsi šahisti hvaležni, ker je postavil visoke standarde, da se šah igra na vrhunski ravni in da ni distraktorjev. Da so vsi pogoji za kakovostne partije in dober denar.

Takratni kronisti so Fischerjeve igre označili za genialne. Kako bi ga pa ocenili danes? Preprost primer, vsak laik na oko opazi, da je današnje alpsko smučanje precej bolj kakovostno, kot je bilo pred 50 leti. Lahko o podobnem napredku govorimo tudi v šahu?
Šah se pri tem ne razlikuje od preostalih športov. V šahu je prišlo do izjemnega napredka. Ne bom delala krivice starim mojstrom, od katerih smo se vsi učili, vsi ti velikani so sami prišli do zaključkov. Nepredstavljivo je, koliko ur samostojnega dela stoji za tem. Danes je razlika samo v tem, da si to lahko vse serviramo z računalnikom ali pa vrhunskimi trenerji. Napredek je vsekakor ogromen. Današnji računalniški šahisti so se sposobni priučiti neverjetnega števila otvoritev, pozicij, zdi pa se mi, da jim malo manjka umetniškega pridiha, kot so ga imeli veliki mojstri. So seveda razlike, Carlsenu je težko očitati, da nima vsega. Trenutno je popoln, saj obvlada vse segmente igre in je univerzalni igralec. A ne pozabimo, naučen je na starem znanju. Veliki mojstri starega časa bi dandanes z Magnusom Carlsenom ali pa Kasparovom težko zmagovali.

Razlike so tudi med moškimi in ženskami. Nekdanji prvak Garij Kasparov je dejal, da ženske niso izjemne šahiste, ker niso borke. Na seznamu Fide je sicer 1.508 velemojstrov in 33 velemojstric.
Šah je igra intelekta. Dejstvo je, da je šahistk na najbolj kakovostni ravni manj in imajo slabše rezultate. A če so moški rezultatsko boljši, še ne pomeni, da so bolj pametni. Prehitro lahko pridemo do stereotipov. Moški imajo boljše rezultate, A zavedati se moramo, zakaj. Ženske so kasneje dobile možnost sploh priti za šahovnico. Potem je tu tudi materinska vloga. Ženske bistveno teže ustvarjajo šahovsko kariero. Tudi v vsakodnevnem življenju vidimo, da so tudi v nekaterih družbenih segmentih v ozadju. Prepričana sem, da se bo to v prihodnosti spremenilo. To bo takrat, ko bomo imeli vsi popolnoma enake razmere. Za trenutno stanje je krivo družbeno okolje, v katerem živimo. Je pa res, da ženske igramo drugačen šah.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (aktivirate ga s klikom na spodnjo sliko), v katerem Darja Kapš razloži, kako je spoznala šah, koliko potez vidi vnaprej, ali sposobnost tega videnja vnaprej lahko prenese v življenje, kako danes privabiti mlade k šahu ... Ob koncu pogovora pa lahko prisluhnete tudi hitropoteznemu obračunu med velemojstrico in novinarjem. Dvoboj je trajal 19 potez ...

VIDEO
Številke: Šah je miniatura življenja

Glasbeni izbor Darje Kapš: Andraž Hribar - Kaj mi delaš

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/stevilkeMMC">@stevilkeMMC</a>
Prijavi napako
Komentarji
MrzlaJuha
# 09.12.2016 ob 07:31
Ne, draga Darja. Večina ljudi na tem svetu nikoli ne more postati šahovski velemojster, kot tudi ne more postati prva violina v simfoničnem orkestru ali pa doktor fizike. Zaradi takega razmišljanja in zaradi ambicij staršev je na svetu polno nesrečnih otrok.
DišečaKava
# 09.12.2016 ob 08:04
@MrzlaJuha: če bi dejansko prebral intervju, bi lahko videl, da je poudarek na lahko, ampak so zraven še drugi dejavniki.

Ampak razumem. Naslov mora biti bombastičen. Če bi pisalo Darja Kapš: portret šahovske velemojstrice, bi se vam samo zazehalo in bi zavili pod rubriko Zabava.
Janezski
# 09.12.2016 ob 08:33
Rokovanje pred partijo šaha in po njej ima močno simbolično vrednost, saj ne glede na razplet obračuna pomeni, da sta šahista (spet) lahko prijatelja.

Potemtakem ima še večjo simbolično vrednost v marsikaterem športu rokovanje, trepljanje in "objemanje" pred in po tekmi, četudi se med tekmo malo "zravsata".
fcbayern
# 09.12.2016 ob 08:04
Tukaj si ga pa močno brcnila v temo Darja in to kar v naslovu.
Ni variante da vsakdo lahko postane vrhunski velemojster.

Sem v šahu že 15 let, poznam ljudi ki se izredno trudijo, trenirajo po več ur na dan in ne pridejo dlje niti od FIDE mojstra, kje je šele vrhunskega velemojstra.
Janček
# 09.12.2016 ob 09:21
Vsak ne more biti dober v vsem, lahko pa si dober vsaj v eni stvari, če si v življenju za določen čas pripravljen zapustiti cono udobja. Izjema so naši profesionalni kavčarji, ki so strokovnjaki za vse in nesebično delijo z nami svoje modrosti ;) Hvala vam, res.
Balaš Junior
# 09.12.2016 ob 11:08
Da pojasnim zelo enostaven koncept: Vsakdo ne more postati velemojster PO DEFINICIJI, tako kot ne more vsakdo zadeti loterije. Velemojster namrec ne postanes zaradi dosezenega objektivnega nivoja sahovskega znanja, velemojster postanes glede na to, kako dober si v primerjavi z ostalimi sahisti!

V sahu sodeluje x udelezencev, in na podlagi medsebojnih dvobojev se doloca njihov rating. Samo zmage na turnirjih z zelo visokimi ratingi udelezencev vam lahko prinesejo naslov velemojstra (GM) - ce bi VSI postali boljsi, bi se vedno zgolj najboljsi med VSEMI TEMI postali velemojstri - zvisali bi se pogoji za velemojstra.

Biti velemojster ni isto kot denimo koncati srednjo solo ali diplomirati - pri izobrazevalnih nazivih morate doseci dolocen nivo, ki je v naprej postavljen. Velemojster pa ni nivo znanja, ampak je tekmovalna moc - tako kot ne morejo VSI tenisaci postati zmagovalci ATP turnirja - ker je turnirjev malo, tenisacev pa veliko. Ce nisi dovolj talentiran, se lahko trudis in delas in ucis celo zivljenje, pa ne bo nic. Na svetu je dovolj talentiranih, ki se pravtako trudijo in ucijo, in so boljsi od netalentiranih.

Seveda je velemojstrov vedno vec na svetu - ker vedno vec ljudi sodeluje v sistemu kjer so ratingirani, jih ima vedno vec visoke ratinge, ratinski pogoji za velemojstra pa se ze dolgo niso dvignili. Hkrati pa je DELEZ (odstotek) sahistov, ki so prisli do tega naslova MANJSI, kot je bil pred desetletji.

Sah ni socialisticna igra, tako kot denimo slovenske diplome.
kiliboy
# 09.12.2016 ob 09:20
Šah je cool, Darja pa tudi...
Krimsky
# 09.12.2016 ob 08:27
Ideologija najbolj prepričljivo deluje tako, da jo razširjajo ljudje:

• ki niso poklicni ideologi
• ki niso niti hudobni, niti žleht
• ki imajo povsem dober namen
• ki so iskreno prepričani v svoje stališče ...
~
Govorimo o ideologiji "uspe lahko vsak, kdor le hoče", ki skuša zamaskirati empirično dejstvo, da se ne piše vsak ata Polgar, in da se nekateri rodijo z zlato žlico in drugi brez kakršnekoli žlice, in nekateri celo brez česarkoli kar bi lahko jedli z rokami ...
Ideologiji težko ugovarjamo, ker celo loterijska "na lotu lahko vsakdo obogati" v nekem smislu drži: res lahko obogati vsakdo. A loterija obogati zanesljivo (tako kot FED ali ECB), posameznik pa v tem življenju mogoče ne bo prišel na vrsto za sedmico, in igralci v celoti zanesljivo izgubijo npr. 60%.
~
Ker pa radi sanjamo (Američani sploh ne skrivajo, da gre za 'dream'), imamo radi tako ideologijo kot loterijo ...
Sklonjen
# 09.12.2016 ob 10:18
Naravnost smešna izjava, še posebej ob dejstvu, da so teorijo preizkusili, a jo tudi ovrgli! Dejstvo ostaja, da so v šahu moški superiornejši, številke oz. rezultati pa to tudi neizpodbitno dokazujejo on potrjujejo.
Janezski
# 09.12.2016 ob 09:35
"Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidirala na listi SD."

Zakaj se udejstvovati in ukvarjati s politiko?
MrzlaJuha
# 09.12.2016 ob 14:47
Na vseh resnih faksih polovici ali več študentov po prvem letniku na nek način povedo, da niso ta pravi za izbran študij. Fantje in punce so polnoletni in morajo to, hočeš nočeš, sprejeti. Če Darja vodi kakšen šahovski krožek za otroke ali kaj podobnega, potem bi morala tudi po enem letu prepoznati talente, iz katerih bo še nekaj ratalo. Za ostale je pa jasno, da se lahko pretegnejo, pa jim ne bo ratalo, ker nimajo ta pravih možganov za šah. Različni smo si med seboj, talenti so porazdeljeni neenakomerno, otroci bodo že našli vsak svojo pot in bodo lahko zelo uspešni vsak na svojem področju, če jih starši ne bodo preveč omejevali ali posiljevali z nečim, kar jim ni všeč ali jim ne gre.
Velikokrat kakšna dejavnost postane modna muha zaradi trenutnih uspehov naših športnikov, svoje dodajo mediji, trgovci, ki prodajajo rekvizite, in kar naenkrat bi vsi radi postali Prevci, Ronaldoti itd. V času, ko sem bil jaz pionirček, sta Spaski in Fisher igrala svoj znameniti dvoboj, o šahu se je govorilo na vsakem koraku, žal tudi zaradi politike, in seveda se nas je nekaj našlo, ki smo se vpisali v krožek in po cele zime igrali šah (Rusi so mogoče tako dobri, ker imajo dolge zime :)). Poleti smo seveda počeli kaj drugega in po koncu osnovne šole šli vsak po svoji poti, danes mogoče še tu pa tam kdo odigra kakšno partijo v živo z znanci, s svojimi otroci ali pa kar po internetu. Kar nekaj kolegov imam, ki jim je internetni šah neke vrste hobi.
Predvsem me pa veseli, da se taki članki, kot je ta, sploh pojavljajo. Čim več tega! Šah je lepa igra, največ se je naučiš, če igraš z za odtenek boljšimi od sebe. Od šaha gotovo ne bo nihče poneumljen kot se to dogaja ob uporabi mobitelov, plystation-ov itd.
Janček
# 09.12.2016 ob 12:51
Za vse komentatorje, ki članka sploh niste prebrali ali vas je zavedel naslov, bi blo fajn da vsaj enkrat temeljito preberete celoten Darjin odgovor na novinarjevo vprašanje. Naslov članka je kot rečeno namenoma pompozen in žal tudi zavajujoč ter ne povzema bistva Darjine izjave.

Kako hitro trenerji v otroku prepoznajo potencial, ki se lahko razvije do velemojstra?
Potencial, da postane vrhunski velemojster, se skriva v vsakem. Prav vsak ima ta potencial. Morda se razlikuje le, kako dober si potem na vrhunski ravni. Tam na najvišji ravni res odloča talent, da si rojen za neko disciplino. Kolikor sem govorila s trenerji, se najbolj obrestuje trdo delo, torej koliko si pripravljen vložiti, da boš postal dober. Mislim, da tako kar 90 odstotkov uspeha prispevata trud in znoj. Da se spoznavaš, napreduješ in izboljšuješ, potem odločajo le še nianse.


Še to, meni osebno deluje Darja za svoja leta dovolj prizemljena, njena izjava da ima vsakdo potencial za velemojstra, a da 90 odstotkov uspeha prispevata trud in znoj, pa kaže na zrelost in tudi skromnost. Tako da komentatorji moji dragi, ni spet treba vsega uničit, kar je lepšega... in pametnejšega od vas ;)
Janezski
# 09.12.2016 ob 11:09
Palpatine

Darja Kapš: Vsakdo lahko postane vrhunski velemojster

...ne more pa vsak postati vrhunski Nogometaš.


Nogometnih selektorjev pa imamo v Sloveniji že za izvoz.
Balaš Junior
# 09.12.2016 ob 10:11
Darja je zivi dokaz, da si lahko odlicen sahist ceprav niti priblizno ne razumes, kako deluje svet okoli tebe.

Se boljsi dokaz za to je Fischer - neskoncno genialni sahist, za razumevanje okolice pa se bolj prismuknjen od Darje.

Sah te lahko pozre, ce se mu dovolj predas.
syd_barrett
# 09.12.2016 ob 23:52
Darja ni rekla, da bi bili vsi velemojstri, če bi se potrudili, ampak je govora o potencialu, ki ga imajo ljudje. "Vsakdo" lahko postane velemojster = da so bolj pomembni ostali pogoji (finančni, družina, trenerji, ipd.) - in JA, ti pogoji potem delajo razliko med boljšimi in slabšimi šahisti. Jaz ne vem kako lahko še na bolj jasen način povem.

In talent ni nekaj kar ali "maš ali pa nimaš". Oziroma dva igralca ne bosta enako (ne)talentirana. Carlsen je najbrž večji naravni talent kot Karjakin, pa to ne pomeni, da Karjakin ni talentiran.

Kakorkoli, jaz sem povedal, da se ne strinjam ravno z besedo "vsakdo", mislim pa, da ne rabiš imeti ne vem kakšnih Einstein genov, da imaš sploh predpogoj, da postaneš velemojster. Manjko talenta se v dosti primerih da nadoknadit, sploh pri šahu, kjer se da kar dosti stvari napiflat ;)
uros23
# 09.12.2016 ob 17:52
@Heldarion

Bilo je mišljeno šaljivo, ampak da, velemojster je nekaj časa bil :-). Celo v Portorožu je bil na turnirju, kjer je zbral pol točke v 9 partijah (remi z Mihaljčišinom, ki je remiziral vseh devet), "proslavil" pa se je tudi s trdnjavsko končnico proti Mohru v zadnjem kolu (zaradi te partije so tudi krepko zamujali z zaključno slovestnostjo), ki je bila čisti remi, pa jo je vseeno uspel izgubiti. Po tem fiasku se ni mogel več skrivati.
Zlobni genij
# 09.12.2016 ob 17:48
Ampak a ni precej bolje ziveti v prepricanju, da je prav vse, cemur posvetis ogromno svoje energije in ogromno svojega dragocenega casa, nemogoce, kot pa, da zivis v prepricanju, da je zate nemogoce prav vse cesar se lotis ? Nisem nek vrhunski sahist, ampak tokrat dam pa Darji prav, kajti to kar ona pravi ni nobena brca v temo, temvec drzi kot pribito.
Heldarion
# 09.12.2016 ob 17:43
@uros23

Sem pobrskal o Alexandru Crisanu in gre očitno za goljufa?
uros23
# 09.12.2016 ob 17:09
Dejansko lahko vsakdo. Malo pobrskajte o Romunu Alexandruju Crisanu. Mislim, da so mu kasneje po ovinkih nekako le odvzeli naslov.
milos-donovic
# 09.12.2016 ob 16:28
Mislmo da je Darja dobar sahist in organizator ker u bistvu ni lahko.Slovenski sah napreduje sah je postal izbirni predmet v solah.Lahko se v sahu napreduje vendar v 5 letih ne mores postati velemojster,kot v drugih sportih.Svetovni prvak se lahko postane pred 20 letom vendar na vrhu je velika konkurenca in dobro je z sahom imeti kak drugi dopolnilni sport.
stojan1111111
# 09.12.2016 ob 14:11
Pozdravljena Darja. Ti bi lahko komentirala zadnje 2 zmage Carslena v podaljšku, to je lepota šaha, da mnogi mladi in starejši ljubitelji šaha, bolje razumemo vsako potezo (dobro in slabo).
syd_barrett
# 09.12.2016 ob 12:59
@Balaš
Ok pomembna je distinkcija med tem, da "vsi" lahko postanejo velemojstri/zmagajo na ATP turnirju, in tem, da "vsakdo" lahko postane... Seveda je teoretično nemogoče, da bi to uspelo "vsem", ampak to ni point Darje. Pač pa da je bolj kot od "genov" vse to odvisno od pogojev (tudi finančnih), oz. okolja/sistema, v katerem je nek šahist (ona da za primer Sovjetsko zvezo). Ob pravih pogojih (torej po definiciji pogojih, boljših od pogojev nekega drugega šahista) bi nek vrhunski nivo lahko dosegel vsakdo.

Jaz sicer mogoče ne bi šel tako daleč, neke prirojene intelektualne sposobnosti človek vseeno mora imet, ampak moj point je, da nivo velemojstra vseeno ni tako zelo nedosegljiv, da bi ga lahko dosegli "samo" geniji in največji naravni talenti. Predvsem zato, ker je v šahu veliko nians, veliko učenja, veliko stvari, ki se jih da doseči predvsem s trdim delom.

Še tole.. Naziv velemojstra (GM) ni "začasen". Nek igralec lahko teoretično doseže ta nivo, osvoji vse tri potrebne norme, potem pa spet pade v formi na neko nižjo raven, pa bo še vedno ostal velemojster. Recimo za to, da dosežeš naziv GM, moraš izpolniti pogoj 2500 ratinških točk, ampak igralcev s takim ratingom je trenutno bistveno manj kot igralcev z nazivom GM.

Če sledim tvoji primerjavi s tenisom (pa sicer zelo nerad primerjam šah s katerim kolim športom, ker ima vsak svoje zakonitosti), bi to pomenilo, da bi naziv "velemojstra v tenisu" dosegel vsakdo, ki bi recimo vsaj enkrat v toku kariere prišel v top 1000 igralcev na svetu in obenem recimo imel dovolj dobrih uvrstitev na turnirjih, ki bi bili pogoj za ta naziv.

Bi bili tenisači, ki bi jim to uspelo, res samo takšni, ki bi recimo imeli dobre fizične predispozicije in bili zelo nadarjeni, ali bi bili med njimi tudi takšni, ki so do tega nivoja prišli predvsem s trdim delom in boljšimi pogoji od sotekmovalcev?

In še enkrat bom ponovil. Otroci, ki trpijo zaradi preambicioznih staršev, še zdaleč niso samo tisti, ki bi imeli to smolo, da ne bi bili "dovolj nadarjeni" za tisto dejavnost, v katero jih starši potiskajo. Pomojem celo prej obratno, torej da starši zaradi nekega nivoja nadarjenosti, ki ga je otrok prikazal, potem pogosteje forsirajo nekaj, kar morda sčasoma otroku škodi.
Sklonjen
# 09.12.2016 ob 11:01
"Darja Kapš: Vsakdo lahko postane vrhunski velemojster"

Niti mojster, niti velemojster in še manj vrhunski velemojster ...
Prav grozljivo je, kako poceni so besede!
Palpatine
# 09.12.2016 ob 10:25
Darja Kapš: Vsakdo lahko postane vrhunski velemojster

...ne more pa vsak postati vrhunski Nogometaš.
dharma
# 09.12.2016 ob 08:46
http://ava.rtvslo.si/predvajaj/totalni-gambit/ava2.87989457/
Robiland
# 09.12.2016 ob 06:56
Jaz izjemno cenim sahiste. Sam nimam saha v sebi in mi je bad.
kobajagi7
# 09.12.2016 ob 14:45
bi potem ŠAH sploh še koga zanimal, če bi bil kar vsak velemojster ?
Nikolaj
# 09.12.2016 ob 14:32
Leto 1990
Trdo treniram nogomet, vsak dan 10 - 12 ur. Postal bom Pele.

Leta 2015
Še vedno trdo treniram nogomet. Postal bom Messi..

Leta 2016
Končno sem ugotovil,da nisem talent. Bom balinal.
Nikolaj
# 09.12.2016 ob 14:26
Prvi pogoj, da si vrhunski šahist ali športnik je talent.
Brez talenta/nadarjenosti je čisti brezup postati svetovni prvak.
In ko je izpolnjen pogoj talentiranosti, mora biti izpolnjen še drugi pogoj: trdo delo in znoj.
Bivši uporabnik
# 09.12.2016 ob 12:37
Krasen članek. Lepo je videti, da zidovi patriahrata se nezadržno rušijo in ženske končno imajo priložnost dokazati, da so še pametnejše od tistega kas smo mislili.
syd_barrett
# 09.12.2016 ob 10:27
Naziv velemojstra spet ne označuje ne vem kakšne super elite kamor bi spadalo samo nekaj igralcev. 1500+ igralcev ima trenutno ta naziv, sigurno niso vsi enake vrste geniji kot je npr. Carlsen. Zato ja, verjamem, da lahko marsikdo (težko rečem "vsak", ampak veliko ljudi) pride do tega nivoja, če se res angažirajo in če imajo seveda prave pogoje za to - brez pravih trenerjev, ki bi znali igralca usmeriti, bo še ne vem kakšen super talent in genij obstal na nivoju mojstrskega kandidata. Talent igra vlogo bolj v tem, da je tistim bolj nadarjenim lažje in lahko hitreje napredujejo.
Preambiciozni starši pa lahko uničijo kakršnega koli otroka - samo zato ker je njihov mali na nekem področju genij, še ne pomeni, da bo dobro prenašal pritiske, ki pridejo zraven.
neterk
# 09.12.2016 ob 09:12
ne vem, če je moja prva misel pri Darji ravno šah ;-)
Balaš Junior
# 09.12.2016 ob 23:15
Se vedno drzi kot pribito: MATEMATICNO nemogoce je, da bi vsakdo lahko postal vrhunski velemojster. Tako kot ne more "vsakdo" imeti nadpovprecne place. Matematicno nujno mora nekdo imeti podpovprecno, da bi nekdo drug lahko imel nadpovprecno.

Matematika nekaterim komentatorjem ocitno ne gre najbolje - darji pa itak bolj gre za agitacijo, kot za dejstva v tej temi. Ce bomo namesto besede "vsakdo" uporabili "marsikdo" - pa je to povsem drugace, in ima drug pomen.

Otroci, ki jim je treba postevanko vtepati v glavo do cetrtega razreda OS, pac ne morejo postati velemojstri. Zivljenje ni potica.
Kazalo