Številke
Ledeno kraljestvo
Najbolj dobičkonosni animirani film do zdaj je Ledeno kraljestvo iz leta 2013. Foto: Uradna stran filma
VIDEO
Ogled risank ima lahko koristi

Dodaj v

Številke in animirani filmi: dva milijona dlak, množica balonov, 202 zoba ...

Zanimivosti iz celovečernih risank
14. december 2017 ob 10:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ustvarjalci animiranih filmov, ki imajo na voljo visok proračun, pri izdelavi pogosto mislijo na najmanjše podrobnosti.

V prazničnem decembru na podkastu Številke govorimo o animiranih filmih. V tokratnem članku vam prinašamo pregled nekaterih komercialno najuspešnejših filmov, na katere smo pogledali z vidika številk (navajamo namreč številske podrobnosti).

Vabljeni k pregledu epizode o risankah v dveh različicah:
- spletna (od zgodovine, psihologije do sinhronizacije
- zvočna (kjer poleg vsega o risankah govorijo še prvošolci)


80 let od prvega celovečerca

Letos mineva 80 let od prvega animiranega celovečerca in ta ima v naslovu številko. Walt Disney je namreč leta 1937 v kinematografe poslal Sneguljčico in sedem palčkov, kar je pomenilo pravo revolucijo. Disney je leta 1939 za ta prvenec dobil častnega oskarja (in še sedem majhnih simboličnih kipcev, ki so predstavljali palčke).

Edina princesa z otrokom
Disney je leta 1959 izdal Trnuljčico, ki pa se je izkazala za velik neuspeh. V podjetju zato kar 30 let niso ustvarili filma, v katerem bi zgodbo spletli okrog princese - leta 1989 je bila to Mala morska deklica. Ta je, zanimivo, edina princesa v Disneyjevem svetu, ki ima otroka.

Dobri dve leti za prizor stampeda
Disney je leta 1994 navdušil z Levjim kraljem. Čeprav je bil to že 32. njihov film, je bil šele prvi, ki je ponudil lastno zgodbo in se ni nanašal na že prej obstoječe pravljice. Film je nastal pred bumom računalniške tehnologije. Primer neverjetnega dela kaže podatek, da je kar pet animatorjev dobri dve leti ustvarjalo triminutni prizor stampeda.

Pošast z dvema milijonoma dlak
Pixar je do zdaj izdal dva filma o pošastih, najprej Pošasti iz omare (2001), nato še Pošasti z univerze (2013). Eden izmed junakov obeh filmov je Sulley, ki velja za najuspešnejšo pošast, ki straši otroke. Animatorji so bili pri izdelavi turkizno modrega lika izjemno natančni, saj so posebej narisali več kot dva milijona njegovih dlak (2.320.413 dlak, če smo povsem natančni).

Bruce se ponaša z 202 zoboma
Leta 2003 je gledalce navdušil film Reševanje malega Nema. Oče naslovnega junaka se odpravi na potovanje, kjer sreča tudi morskega psa Brucea. Animatorji so ga obogatili z 202 zoboma.

Pikolovska priprava na kuharsko mojstrovino
V času številnih kuharskih oddaj ni presenetljivo, da obstaja tudi animirani film, ki je posvečen kuhanju. Gre za Ratatouille (2007), v katerem podgana izmojstri svoje kuharske sposobnosti. Ustvarjalci so se dobro pripravili na izdelavo filma, saj so pri pripravi v resnici skuhali več kot 270 jedi, ki so jih nato tudi fotografirali, da so lahko čim bolj ustvarili jedi na platnu.

Hišo v višave poneslo dobrih 20 tisoč balonov
Pixar je leta 2009 navdušil s filmom V višave, v katerem upokojeni prodajalec balonov na svojo hišo naveže balone, ki jo dvignejo (v višave). Animatorji so pri dvigu hiše uporabili 20.622 balonov, v preostalih prizorih pa 10.297 balonov. Znanstveniki so sicer izračunali, da bi v resnici za kaj takega potrebovali več milijonov balonov.

Poljub žabe v resnici ni nič kaj pravljičen
Disney je istega leta naredil priredbo pravljice Princesa in žabec, ki se razlikuje od klasične pripovedi. Ko princesa Tiana poljubi žabo, se namreč tudi sama spremeni v dvoživko. A dejanje v filmu je imelo neslutene razsežnosti. Ameriške bolnišnice so namreč v tednih po premieri sprejele več kot 50 otrok, ki so zboleli za salmonelo. In vzrok? Otroci so v resnici poljubljali žabe, večina med temi je bilo deklic, mlajših od deset let.

Merida se pojavi v 22 oblačilih
Junakinja Pixarjevega Poguma (2012) je Merida, ki ima skodrane lase. Če bi te zravnali, bi merili 1,2 metra (kar je le drobec v primerjavi z Zlatolasko). Glavna junakinja se v filmu pojavi v 22 različnih oblačilih.

Ledeno kraljestvo oralo v kategoriji "prvič"
Ena največjih uspešnic je nedvomno Ledeno kraljestvo (2013). V prvih osnutkih filma naj bi Elsa igrala vlogo hudobnice, a ustvarjalci filma so se zaradi potenciala pesmi Zaživim odločili, da zgodbo obrnejo na glavo. Elsa je tako z 21 leti edina princesa iz "uradnega Disneyjevega sveta", ki ni najstnica. Na drugi strani je Hans s 23 leti najmlajši zlobec v istem vesolju. In še nekaj je bilo prvič - film je ponudil prvi duet, v katerem sta grla skupaj odpirala junak (Ana) in antijunak (Hans).

Slavko Jerič
Prijavi napako
Komentarji
Roky89
# 14.12.2017 ob 13:01
Obožujem vsakršno obliko animacije - od starih Disneyevih kratkih filmov in celovečercer iz 40. in 50. do animejev in današnje 3d animacije. Z animacijo se da pripovedovati tako lepe in srčne zgodbe (spet Disney, Pixar, Studio Ghibli,... najbolj aktualen primer je Your Name.), ali pa enostavno nore in prekomerne dramatizirane pustolovščine (predvsem mislim animeje - Tengen Toppa Guren Laggan, One Punch Man, Red Line ipd.). Atmosfero, ki jo je mogoče ustvariti z barvami, glazbo in efekti, ki nikoli ne zgledajo vsiljeni, saj so del resničnosti sveta, ki ga gledamo, je nemogoče poustvariti na filmu. Pa da ne bo pomote - seveda obstajajo izjeme (Blade Runner (2047)) in seveda so mnoge zgodbe bolje predstavljene na filmu (kako bi pa gledal Saving private Ryan v animirani obliki, grozote vojne se bi verjetno izgubile v pompu animacije) , ampak dejstvo ostaja, da je animacije še vedno eden najbolj versitilnih medijev in po mojem mnenju najbolj primeren za pripovedovanje dobrih zgodb.

@ nevtrino
Vsekakor je pri ustvarjanju modela dlake, postavljanje posameznih dlak in programiranju realističnega obnašanja in videza dlak, potrebno zelo zelo veliko truda. Še posebej veliko ga je bilo potrebno pri prvih 3d animiranih filmih v 90ih in v začetku 2000ih (Toy story, Monster Inc.)
neutrino
# 14.12.2017 ob 12:18
Še kratki video o tem:
http://video.disney.com.au/animating-fur
neutrino
# 14.12.2017 ob 12:17
"saj so posebej narisali več kot dva milijona njegovih dlak"

In kako točno RIŠEŠ dlake v animiranem filmu, kjer so liki 3D računalniško modelirani?!
Slavko, od tebe pričakujem precej večjo kvaliteto, sorry. Tukaj ne samo, da si napisal totalno bedarijo, ampak še hkrati v koš vržež velik tehnološki dosežek na področju 3D modeliranja in animiranja, kjer so ustvarili sistem, ki sam poskrbi, da se dlake premijako, kot se morajo.
lahk
# 14.12.2017 ob 11:45
Frozen je zakon! Nič kolikorat je pri živanih nečakinjah pomagal za varstvo! So pa res to vrhunski izdelki v celoti - zgodba, izrisani liki ki so potem mojstersko animirani, vrhunski glasovi, pesmi... ni naključij.
313
# 14.12.2017 ob 16:29
@dharma

Ah, daj no, ker če ti ne bi nekdo ta "sex" čez napisal, a bi tudi videl/a?

To je kot tista skrita sporočila v pesmih, ko jih zavrtiš v nazaj in ko jih slišiš šele, ko ti napišejo, kaj moraš slišati.
oziris.va
# 15.12.2017 ob 17:59
3D animirani filmi niso risani, to niso risanke. Isto kot animirani filmi z lutkami, iz plastelina, ipd. To so animirani filmi, niso pa risanke.

Risanke (fuj, ne maram ta izraz!) so RISANE, na papirju, direktno na cel-filmu ali kakršnikoli drugi podlagi/površini, celo računalniškem ekranu/tablici z digitalnim svinčnikom/prstom. Vseeno. Tehnično spadajo še med risane filme zadeve, ki so direktno risani z npr. peskom ipd.Faza animacije je tisto, ko te risbe povežeš v "gibajočo obliko" s kakršnokoli tehniko že...
Slovenščina je en velik kakec za strokovne pojme. Potem je že boljše namesto risanke uporabljat izraz risani film, ki pove bistvo.

V slovenskem prostoru je recimo klasični "celovečerni risani film" Socializacija bika. Ej, če smo že pri tem, dajmo linkat še en vaš starejši dokumentarec na to temo:
montebuba
# 14.12.2017 ob 11:44
medvedja brata 1&2 tudi odlična filma <3
DREADLORD
# 14.12.2017 ob 10:47
Kje pa je zeleni Rooney?
slovenkaaaa
# 14.12.2017 ob 13:19
Big Foot je super. :)
Aggressor
# 14.12.2017 ob 12:57
Ja, tam bi bil pravilnejši izraz "izrisali" (render).
ljuba_ana
# 14.12.2017 ob 16:49
brezvezen članek. kot ena seminarska na ravni osnovne šole.
Mitko
# 15.12.2017 ob 08:55
A niste že prerasli risank? :P
dharma
# 14.12.2017 ob 13:26
Slavko, lahko bi seveda omenili tudi vse prikrite finte, ki si jih animatorji oz. bolje studiji dovolijo. Recimo pri Levjem kralju se v sceni, ko se dvigne prah iz skale izpiše sex. In še malo morje teh in drugačnih subtilnih informacij.
vesela veverica
# 14.12.2017 ob 13:23
meni ameriške risankev naših kinih niso všeč.
vsi glavni liki so vedno lepi, brezhibno oblečeni,
osebe vedno dosežejo, kar si zamislijo.

kvaliteta v otroški umetnosti (filmi, literatura ...) je men itak porazna.
Kazalo