"Med čakanjem na pravico sem umrl," piše na transparentih aktivistov pred Belo hišo. Foto: EPA
Aktivisti, ki opozarjajo na krivičnost zapora Guantanamo. V ozadju turisti. Foto: EPA
Protestniki Obamo znova pozvali k zaprtju Guantanama

Aktivisti skupine Codepink so bili oblečeni v oranžne zaporniške obleke, na glavah pa so imeli črne kapuce, kot jih imajo zaporniki v Guantanamu. Zbrali so se pred Belo hišo v Washingtonu in pozvali k zaprtju zapora. Ta je "nemoralen, nezakonit, neučinkovit," opozarjajo.

Izvršni direktor Nacionalne verske kampanje proti mučenju Richard Killmer je dejal, "da so leta pridržanja brez obtožbe ali sojenja ustvarila občutek brezupa med možmi v Guantanamu, kar je 100 izmed njih pripravilo do sodelovanja v gladovni stavki."

Peticijo je Beli hiši predal polkovnik Morris Davis, nekdanji vojaški tožilec v Guantanamu. Aktivisti so imeli s seboj tudi podobo ameriškega predsednika Baracka Obame, s čimer so spomnili na njegovo obljubo o zaprtju tega zapora.

Prisilno hranjenje kot mučenje
V Guantanamu je trenutno zaprtih 166 ljudi. Od tega 102 gladovno stavkata, 30 izmed njih pa prisilno hranijo. En zapornik je hospitaliziran, a uprava zapora trdi, da njegovo življenje ni ogroženo. Zaporniki so privezani in prisilno hranjeni s cevko, ki jo skozi nos porinejo v želodec, kar so Združeni narodi označili za način ravnanja, podoben mučenju.

Doktor Otmar Kloiber, generalni sekretar Svetovnega zdravniškega združenja, je za Al Džaziro dejal, da je prisilno hranjenje "ponižujoče in nečloveško".

Protestniki Obamo znova pozvali k zaprtju Guantanama