V Črni gori rojeni Vlahović, ki ima črnogorsko državljanstvo, je bil v preteklosti že večkrat obsojen. Foto: Reuters
V Črni gori rojeni Vlahović, ki ima črnogorsko državljanstvo, je bil v preteklosti že večkrat obsojen. Foto: Reuters
Veselin Vlahović
Leta 2010 so Vlahovića prijeli v Španiji. Foto: EPA

To je najhujša kazen za vojne zločine, ki jo je odredilo kakšno sodišče v BiH-u. Gre tudi za najvišjo zaporno kazen, ki je predvidena za tovrstne zločine.

44-letni Vlahović, ki si je zaradi storjenih grozodejstev med Sarajevčani pridobil naziv "pošast z Grbavice" in "gospodar življenja in smrti", je bil obsojen zaradi zločinov med letoma 1992 in 1995.

Usmrtitve, posilstva, mučenja in ropanja Bošnjakov in Hrvatov je Vlahović kot del paravojaških enot Beli angeli zagrešil v treh sarajevskih četrtih - Grbavica, Kovačiči in Vraca. V slednji je po poročanju sarajevskega Dnevnega Avaza organiziral javno hišo, kjer so posiljevali tako starejše ženske kot tudi trinajstletnice.

Sodišče je odločilo, da je Vlahović kriv uboja 31 ljudi, posilstva najmanj 13 žensk in mučenja več deset civilistov. Za ugrabljene civiliste je pogosto zahteval odkupnino v denarju ali zlatu.

Žrtve, ki niso bile zmožne plačila odkupnine, so po navadi odpeljali na Trebević, kjer so jih ubili s strelom v glavo, je pojasnil predsedujoči sodišču Zoran Božić.

Obsežna obtožnica
Po besedah Božića je Vlahović junija leta 1992 pregnal 13 članov neke družine iz njihovega domovanja in tri moške prisilil, da so tekli prek minskega polja.

Sodnik je tudi opisal, kako je posilil žensko v sedmem mesecu nosečnosti pred njeno hčerko v stanovanju na Grbavici. V nekem drugem primeru je posilil žensko in jo nato še prisilil, da je gledala, kako posiljuje še njeno mater.

Vlahovića, ki je znan tudi pod vzdevkom Batko, je BiH-u 26. avgusta leta 2010 izročila Španija, kjer so ga prijeli zaradi suma vrste ropov.

Obtožnico proti njemu, ki je imela 56 točk, so potrdili februarja 2011. Tožilstvo v BiH-u je takrat ocenilo, da gre za eno izmed najobsežnejših obtožnic tožilstva BiH, ki se nanaša na vojne zločine.