Svet

Poudarki

  • Žbogar upa, da se bo vprašanje manjšin rešilo do konca leta
  • Slovenija se šteje za naslednico v ADP-ju
Dvojezični napisi
Dvojezični napisi na avstrijskem Koroškem so še vedno nerešen problem. Foto: MMC RTV SLO
       Slovenija želi poudariti, da vprašanje človekovih pravic in pravic manjšin ni zgolj notranja zadeva posamezne države, ampak je hkrati tudi skrb mednarodne skupnosti.       
 Samuel Žbogar v pismu Michaelu Spindeleggerju
Werner Faymann in Borut Pahor
Slovenski premier Borut Pahor je med septembrskim obiskom avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna znova dejal, da je Slovenija jasna naslednica ADP-ja. Priznal je sicer, da Slovenija z noto pri depozitariju, ki je ruska vlada, nikoli ni notificirala svojega nasledstva, kar po njegovem mnenju na začetku 90. let prejšnjega stoletja ni bilo modro dejanje, a Avstrija je kljub temu dolžna spoštovati omenjeno pogodbo. Foto: Reuters

Dodaj v

55 let pozneje: Vprašanje manjšine še odprto

Žbogar: Slovenija je naslednica ADP-ja
15. maj 2010 ob 11:14
Dunaj/Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mineva 55 let od podpisa Avstrijske državne pogodbe, ki Dunaju nalaga tudi obveznosti do slovenske manjšine. Boštjan Žekš: "Slovenci na Koroškem so zgolj žrtve cenenega pridobivanja političnih točk."

Z Avstrijsko državno pogodbo (ADP) je Avstrija deset let po koncu druge svetovne vojne dobila povrnjeno polno suverenost in se podala na pot stabilnega demokratičnega in gospodarskega razvoja.

ADP so na dvorcu Belvedere predstavniki zavezniških okupacijskih sil in takratni avstrijski zunanji minister Leopold Figl podpisali 15. maja leta 1955, dobra dva meseca pozneje, ko je vseh pet pogodbenic deponiralo ratifikacijske listine, pa je začela veljati. Pet mesecev po podpisu pogodbe so Avstrijo zapustile še zadnje okupacijske sile, 14. decembra pa je bila država sprejeta v Združene narode.

Tolikokrat omenjeni 7. člen
Z dokumentom so bile obnovljenje avstrijske državne meje, za Slovenijo pa je še posebej pomemben 7. člen pogodbe, ki določa obveznosti Avstrije do slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Ker naša severna soseda teh obveznosti še vedno ni v celoti izpolnila, ostaja uresničevanje zaščite slovenske manjšine tudi 55 let po podpisu ADP-ja aktualno vprašanje v odnosih med Ljubljano in Dunajem.

Prav zato je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar v petek avstrijskemu kolegu Michaelu Spindeleggerju poslal pismo, v katerem je izrazil pričakovanje slovenske vlade, da bo Avstrija dosledno izvajala mednarodnopravne obveznosti do slovenske manjšine.

Žbogar: Vprašanje manjšin se mora rešiti še letos
Žbogar se je pri tem skliceval na 7. člen ADP-ja in druge mednarodnopravne instrumente o varstvu narodnih manjšin. Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina pa je kopije pisma posredoval tudi veleposla nikom Francije, Velike Britanije, ZDA in Rusije, ki so bile poleg Avstrije podpisnice pogodbe.

"Slovenija želi poudariti, da vprašanje človekovih pravic in pravic manjšin ni zgolj notranja zadeva posamezne države, ampak je hkrati tudi skrb mednarodne skupnosti, ki je v ta namen oblikovala številne mednarodne mehanizme, vključno z ustreznimi postopki za njihovo izpolnjevanje," je med drugim v pismu zapisal Žbogar in ponovno izrazil pričakovanje, da se bo še letos rešilo odprto vprašanje manjšine med državama.

Slovenija se ima za naslednico v pogodbi
Zunanje ministrstvo je ob 55. obletnici ADP-ja tako znova poudarilo, da je Slovenija država naslednica po nekdanji Jugoslaviji in se zaradi svojega pravnega interesa ter politične upravičenosti šteje za naslednico v pogodbi.

Za Slovenijo je Avstrija prijateljska soseda, s katero živimo v zglednih in dobrih odnosih, hkrati pa tudi ena prvih držav, ki so priznale neodvisnost in suverenost Slovenije. Ob letošnji obletnici ADP-ja se zato Slovenija tudi pridružuje čestitkam ob jubileju. Obenem pa je slovensko ministrstvo ob tej priložnosti izrazilo pričakovanje, da se bosta v Avstriji, na avstrijskem Koroškem in Štajerskem izoblikovala ustrezna politična pripravljenost in primerno ozračje za dosledno in celovito izpolnjevanje njenih mednarodnopravnih obveznosti, ki izhajajo iz 7. člena ADP-ja, tako glede neposredne zaščite manjšine kot tudi drugih vprašanj, ki se v pogodbi nanašajo na manjšino in s tem na slovenske nacionalne interese.

Sem spada tudi vprašanje postavitve dvojezičnih krajevnih napisov, ki kljub obstoju pravne podlage ter številnim odločbam avstrijskega ustavnega sodišča v prid manjšini še vedno ostaja nerešeno. Skupno članstvo v Evropski uniji je odnose med Slovenijo in Avstrijo še okrepilo, z vstopom v schengensko območje pa so se tudi odprle meje med državama.

Manjšine odlična priložnost za nabiranje političnih točk
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je dejal, da je manjšina na Koroškem "danes zgolj žrtev cenenega pridobivanja političnih točk". V uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu so v zadnjih dneh že večkrat izrazili zaskrbljenost, da se pretekli dogodki v zvezi z bombnimi atentati na Koroškem v 70. letih prejšnjega stoletja izrabljajo za dnevnopolitične teme tako v Sloveniji kot v Avstriji. Po besedah ministra Žekša ta dejanja pomenijo odvračanje pozornosti od bistvenih nerešenih vprašanj položaja slovenske manjšine v Avstriji.

Obletnice podpisa pogodbe se bodo sicer v Avstriji spomnili s slovesnostjo na dvorcu Belvedere, kamor je kancler Werner Faymann povabil številne avstrijske politike, umetnike, predstavnike medijev in verske dostojanstvenike.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 16.05.2010 ob 08:55
Ja seveda, spet je vsega komunizem kriv, neonacistične stranke v Avstriji so pa čisto v redu, zgolj zaradi komunizma so tako naravnane do slovenske manjšine in vseh možnih tujcev v Avstriji. Imaš pa res bujno domišljija.
Plavžar_Rdeči
# 15.05.2010 ob 16:36
leta 1920 - so nam ljubljanski politiki (večina jih je bila iz klerikalnega tabora), navkljub vsem naporom generala Maistra - naivno zasrala Koroško in zibelko slovenstva potisnila v avstrijske roke.
Binder Dandet
# 15.05.2010 ob 14:39
stewie, nima smisla z dejstvi. Saj ta nič ne štejejo. Tudi sam sem debelo pogledal, ko sem prebral, da so slovenski komunisti od leta 1850 naprej.... hehehehe
Alchemist
# 15.05.2010 ob 20:22
Lobirat pri Rusih zato, da nam pustijo notificirat avstrijsko državno pogodbo. Avstrijo so v bistvu velesile ustanovile s to pogodbo in nima ona sama nič pri tem, glavno vlogo morajo besedo pri tej pogodbi morajo tudi danes imet tiste iste velesile, ki so takrat bile (Rusija, ZDA, VB, Francija) in mi bi se morali z njimi menit ne pa z Avstrijo! Vsaj tako bi načeloma moralo biti.
rush1
# 15.05.2010 ob 16:23
pozitiva
A leta 1920 so že bili komunisti pri nas na oblasti ali kaj? Lol, na tem forumu izveš marsikaj novega iz zgodovine, s strani zafrustriranih desničarjev, ki jim prirejanje zgodovine gre odlično od rok.
Plavžar_Rdeči
# 15.05.2010 ob 16:14
"nemški" Avstrijci so tako ali tako en čuden miks germanov in Slovanov - sploh na vzhodu in jugu Avstrije. Bi pa rekel, da so daleč najhujši ravno Korošci - ki so v precejšni meri slovenskega izvora - janičarski sindrom pač. Na severu - Dunaj npr. je situacija precej boljša in ljudje bolj odprti in ne tako sovražni. Koroška pa ostaja rjava trdnjava Evrope - dom najhujšega in najbolj umazanega nacionalizma in svojevrstna sramota Evrope. Sicer pa za vsako rit raste palica kot smo lahko videli že na primeru Haiderja. Mrtvo nabasan se je koroški pederast ubil na svoj najljubši dan v letu - za Slovence tako tragični deseti oktober - za nekatere riti pač ne rastejo samo palice - ampak GORJAČE!

Kdaj res ta dolga borba bo končana?
Naj se mi nikdar ne zaceli rana,
naj peče me, naj spati mi ne da
ne izpustim iz srca Korotana.
Plavžar_Rdeči
# 15.05.2010 ob 15:06
Da ne bi še o tem kakšen avtogol je slovenski manjšini na Koroškem zabila S(D)S, ko je zaradi svojih ozkih interesov dala orožje v roke svobodnjakov in heimatdienstovcev ter spravila v zelo nezavidljiv položaj celo NSKS (ki je politično celo bolj na desni). Sicer pa to dejstvo sploh ne čudi, Beli in Nacisti so se že od nekdaj imeli radi. Me prav zanima kakšen komentar imajo Glanzkopf, Braunova, Grimasa in Čenčač na to glede na to, da jim jeziki vedno tako dobro tečejo.

Rož, Podjuna, Zila, venec treh dolin,
moja domovina, narod moj trpin.

Le duh dedov ponosnih nam pravi,
da naša je zemlja ob Zilji in Dravi!
Plavžar_Rdeči
# 15.05.2010 ob 21:38
@Alchemist
Hipotetično bi se moralo zgoditi tole - Avstrija ne izpolnjuje pogodbe - zato se mora pogodba anulirati - ko se pogodba Anulira - Avstrija kot država avtomatično preneha obstajati in jo morajo zavezniki znova okupirati...

Sicer si pa Avstrija te pogodbe nikakor ni zaslužila saj ni bila žrtev nacizma - ampak jedro nacizma. Je pa zanimivo, da so se Avstrijci preden se je podpisala pogodba sklicevali na boj slovenskih partizanom na Koroške - šlo se je namreč za očitek, da v Avstriji ni bilo odporniškega gibanja proti nacizmu.

Sicer pa, če v delu, ki se nanaša na slovensko manjšino - Slovenija ni dedič pogodbe - kdo potem je - mogoče Makedonija - teli Avstrijci so res loleki, ki sramotijo same sebe - vsakemu ki malo ve o pravu je jasno, da je lahko naslednica pogodbe v delu, ki se tiče slovenske manjšine samo Slovenija - oni bi se pa kar sprenevedali. Sicer pa sej pravim naj odstopijo od pogodbe in naj se jih okupira.
cairns
# 15.05.2010 ob 17:30
Za Slovenijo je Avstrija prijateljska soseda, s katero živimo v zglednih in dobrih odnosih, hkrati pa tudi ena prvih držav, ki so priznale neodvisnost in suverenost Slovenije.

Naši najvišji politiki imajo prav zanimivo mnenje o Avstriji. Realnost pa je nekaj čisto drugega. Še posebej na Koroškem, kjer se obnašajo do Slovencev tako kot med marcem 1938 in 09.05.1945. Tudi vlada Na Dunaju ne stori ničesar, da bi se uresničila določila Avstrijske državne pogodbe. Kako le saj je šele leta 1991 Avstrija priznala soodgovornost pri zločinih v nacionalsocializmu. Priznala, a nikoli popravila.
Glavno je, da imajo naši najvišji politiki lepo mnenje o Avstriji, da ne drezajo v probleme in da so pač takšni kot morajo biti unter Mensch.
rush1
# 15.05.2010 ob 16:19
matijček
Politika prejšnje vlade je bila tukaj drugačna: krepitev čezmejnega sodelovanja, dobrososedskih odnosov itd., kar objektivno slabi položaj koroških nacionalistov, saj jim to jemlje argumente za njihovo protislovensko retoriko.

Pa koga ti farbaš? Prejšnja vlada je bila od vseh do zdaj še najbolj neprijazna do manjšine. Še sam NSKS na čelu s Smolletom je leta 2006 obtožil slovensko vlado in MZZ na čelu z Ruplom, da se do slovenske manjšine obnaša mačehovsko in da se z Dunajem dogovarja za njihovim hrbtom.
Bivši uporabnik
# 15.05.2010 ob 12:41
@pozotiva

al pa ce so komunisti osvobodil primorsko, korosko in cleo slovenijo
pa je potem vele hvaljeni zahod zaradi lobiranja "skesanih" itačljanov prisiliv umik partizanov in osvobojenih podrocij....
stewie
# 15.05.2010 ob 12:28
Kaj so pa imeli komunisti pri izgubi slovenske Koroške? Takrat je bila ta stranka prepovedana.
manrose.
# 15.05.2010 ob 16:03
Sramota za Avstrijo, ki se ima za neko napredno in demokratično razvito državo. Verjetno po mišljenju (to je še vedno delno nacificirano) nemški Avstrijci ne zaostajajo preveč za Balkanci.
Domoljub
# 15.05.2010 ob 15:47
Evropa zna biti zelo demokratična in liberalna do vseh Neevropejcev, ki migrirajo v Evropo. Pred svojim pragom pa ne zna pomesti!!!

Slovenska diplomacija bi že zdavnaj morala orng po mizi udarit in narediti nekaj. Tako je pa leto za letom Slovencev na Koroškem vse manj, medtem ko si naši vrli politiki izmenjujejo mnenja in pisma z Jodlarji in ne nardijo NIČ.

Slovenski smo fantje pri Zilji doma, pri Zilji doma, pri Zilji doma,
slovenskega duha slovenskega srca, slovenskega srca prav zares.

In vsak naj propade kdor rod svoj taji, kdor rod svoj taji.
Še zemlja ne bo pila njegove krvi, njegove krvi prav zares.
semaino
# 15.05.2010 ob 14:46
55. let nesposobne politike do severa, kakor 20. let nesposobne politike do juga.

Ni čudno, če nas vodijo akademiki in pisatelji, dramaturgi, kumrovčani in podobni japiji. Zemlje svoji državi še nikoli ni obdržal ali ohranil kakšen pesnik "poput" Rupla niti kakšen potomec komunistov,ki so nam zapravili severno Istro "poput" Pahorja oz trojčka.

Zemljo so nam ohranili hrabri ljudje, ki so stavili na lastne, ne na tuje poteze kot so bili Rudolf Maister in slični. Nič kaj dobrega se nam ne piše pod temi umetniki, ki nikoli niso "držali lopate v roki" (beri delali v realnem sektorju).
sestraodperle
# 15.05.2010 ob 15:36
samo pali po avstrjicih.......grdobe jedne...
MACBETH
# 15.05.2010 ob 13:41
No - po Hrvaški že spet en sosed, do katerega se obnašamo strahopetno in hlapčevsko. Kakor je našemu nacionalnemu značaju primerno ...
ultimojan
# 15.05.2010 ob 13:19
iz besede slovan pride ven ena zelo lepa izpeljanka v angleškem jeziku - in tak je tudi odnos zahodnih do nas!
pozitiva
# 15.05.2010 ob 12:25
Slovenski komunisti so bili in so še nagnjeni k prodaji lastnega ozemlja. Tako je bilo in bo. Kdor koli pogleda zemljevide od 1850 pa na vsakih 20 let do 2010 bo slika videti kot led na Antarktiki. vsakih 20 let je manjša. In še manjša bo, če referendum po kakšnem čudežu uspe. Resnično mi je žal Koroške, ki je tako čudovita...
skcaminoreal
# 16.05.2010 ob 00:28
Boštjan Žekš: "Slovenci na Koroškem so zgolj žrtve cenenega pridobivanja političnih točk."

Ali isto, le bolj naravnost povedano: Koroški Slovenci (in ne "Slovenci na Koroškem") so žrtev ideološkega boja, ki je bil sprožen in sistematično podpihovan iz Slovenije.
Ta boj in podpihovanje, ki sili Slovence v raznarodovanje, še kar traja.
matijček
# 15.05.2010 ob 13:38
Slovenski postkomunisti in koroški nacionalisti se obmetavajo s sovražno retoriko, na račun tega pa izgublja slovenska manjšina.
matijček
# 15.05.2010 ob 13:35
Kadar so v Sloveniji na oblasti postkomunisti, se tudi na Avstrijskem Koroškem krepi glas nemških nacionalistov (kot je to primer sedaj).

Pravzaprav je tako, da drug drugega spodbujajo (ko v javnosti rohnijo en čez drugega), žrtev pa je slovenska manjšina.

Politika prejšnje vlade je bila tukaj drugačna: krepitev čezmejnega sodelovanja, dobrososedskih odnosov itd., kar objektivno slabi položaj koroških nacionalistov, saj jim to jemlje argumente za njihovo protislovensko retoriko.
PONOS
# 15.05.2010 ob 12:15
Slovenija želi tukaj spoštovanje mednarodnega prava oziroma avstrijske državne pogodbe,pri Hrvaški se je pa boji...
Bivši uporabnik
# 15.05.2010 ob 12:32
Treba je razumeti, da velja na Zahodu bo vzhodnjakov velika mera nezaupanja na račun kriminala in zaostalosti, če upoštevamo še 50 let življenja v strahu pred komunistično ekpanzijo, ki je grozila Zahodni Evropi, so problemi slovenske manjšine več kot jasni. Tukaj bi morala ključno vlogo odigrati slovenska vlada in si pridobiti zaupanje naših Zahodnih partnerjev v okviru evroatlantskih integracijskih harmonizacij in ostalih elitnih klubov katerih smo postali člani od padca komunizma.
Kazalo