Avstrijski kancler je konec avgusta v Ljubljani obljubil, da bo Dunaj kljub težkim gospodarskim razmeram povečal sredstva za slovensko manjšino. Foto: Reuters
Avstrijski kancler je konec avgusta v Ljubljani obljubil, da bo Dunaj kljub težkim gospodarskim razmeram povečal sredstva za slovensko manjšino. Foto: Reuters

Pahor je dejal, da Slovenija pogodbe, katere podpisnica je bila tudi Jugoslavija, sicer nikoli ni notificirala, se pa kljub temu "imamo za naslednico pogodbe in imamo zato tako pravico kot dolžnost" paziti na spoštovanje sedmega člena ADP-ja, ki varuje pravice slovenske manjšine.

Priznal je sicer, da Slovenija z noto pri depozitariju, ki je ruska vlada, nikoli ni notificirala svojega nasledstva, kar po njegovem mnenju na začetku 90. let prejšnjega stoletja ni bilo modro dejanje. Pahor pa je izpostavil, da je Avstrija kljub temu dolžna spoštovati omenjeno pogodbo.

Treba je vztrajati
Dodal pa je, da je slovenska vlada pred leti tudi pri vladah drugih držav podpisnicah preverila, kakšen bi bil odziv na slovensko notifikacijo, a ta pričakovano ne bi bil dober, kakršnega si želimo. Zato Pahor meni, da je "bistveno vztrajati na drugačen način", med drugim tako, kot je sam ravnal med nedavnim obiskom avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, ko je vztrajal, da se Slovenija šteje za naslednico ADP-ja.

Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger je pred dnevi v pogovoru za časopis Die Presse zanikal, da bi bila Slovenija pravna naslednica po avstrijski državni pogodbi. Dodal pa je, da to ne spreminja dejstva, da ima Avstrija obveznost izpolniti pogodbo. Rešitev naj bi našli s konsenzom na avstrijskem Koroškem.