Sistem so razvijali kar 16 let. Foto: US Navy
Sistem so razvijali kar 16 let. Foto: US Navy
Pri Lockheed Martinu vztrajajo, da gre za najnaprednejši sistem za iskanje in uničevanje min. Foto: US Navy

Sistem iskanja min na daljavo (RMS) je bil razvit za najnovejšo bojno ladjo mornarice, a po navedbah urada za testiranje daljinsko vodeni tehnologiji med lanskimi testi ni uspelo konsistentno prepoznati in uničiti podvodnih eksplozivov.

"Mornarica ugotavlja, da RMS-jevo število neuspehov in nenehno ponavljanje teh ne zadostuje zahtevam sistema," je sporočila tiskovna predstavnica mornarice. Frank Kendall, ki je v Pentagonu zadolžen za dobavo, je že naročil revizijo programa, poroča CNN.

Sporni dron za iskanje min, ki ga je zgradil orožarsko-obrambni gigant Lockheed Martin, bi moral biti ključni element bojnih ladij mornarice. V teoriji bi morali dron izpustiti z ladje v morje na območju, kjer sumijo, da so podvodna minska polja. Dron bi moral nato prepoznati mine in v realnem času sporočiti ladje podatke, kjer so eksplozivi, da bi se jim posadka lahko ognila oz. jih uničila.

Lockheed Martin stoji za sistemom
A program se je že lani znašel na udaru kritik po vrsti testiranj, kjer so se nenehno pojavljale napake v sistemu, letos pa so se težave samo še nadaljevale. "Nedavna razvojna testiranja ne podajajo nobenih statističnih dokazov, da bi sistem kazal kakršne koli izboljšave ali večjo zanesljivost. Še več - testi nakazujejo, da je zanesljivost obstala že pred desetletjem," je v poročilu zapisal Michael Gilmore, direktor vojaške agencije, zadolžene za analizo rezultatov testov.

V poročilu je še zapisano, da so testiranja razkrila, da ladja sistema "ne more zanesljivo nadzirati ali z njim komunicirati, ko ta operira zunaj vidika ladje, sonar pa ne more konsistentno zaznavati min". Poleg tega je dron med testiranjem zanesljivo deloval le do 25 ur, preden so se pojavile okvare. Da bi testiranja prestal, bi moral brezhibno delovati 75 ur.

Kljub kritikam politikov, kritičnega poročila in dodatne, še potekajoče neodvisne preiskave, ki so jo naročili predstavniki mornarice, Lockheed Martin stoji za svojim sistemom.

"Lockheed Martin še naprej tesno sodeluje z ameriško vojsko pri projektu RMS-ja, ki ostaja najnaprednejša metoda iskanja min, ki jo ima ameriška flota na voljo," je zatrdil predstavnik Lockheed Martina Joe Dougherty. "Brezpogojno smo podprli neodvisno ekipo, ko so nas obiskali oktobra, in prikazali jasno pot naprej za RMS. Ostajamo trdno prepričani, da je RMS najbolj zrel sistem za iskanje in uničevanje min v zahtevnih pogojih, ne da bi pri tem spravil v nevarnost mornarje ali dragocene ladje."