Al Sisi je dejal, da ne more spregledati želje egiptovskega ljudstva in da se bo potegoval za mesto predsednika. Foto: EPA
Al Sisi je dejal, da ne more spregledati želje egiptovskega ljudstva in da se bo potegoval za mesto predsednika. Foto: EPA

"Da, odločitev je bila sprejeta in nimam druge izbire, kot da odgovorim na poziv egiptovskega ljudstva. Poziv ljudi je bilo slišati povsod in ne bom ga preslišal. Prek svobodnih volitev se bom potegoval za obnovitev zaupanja naroda," je kuvajtski časnik Al Sejasah povzel besede generala Al Sisija.

A se je na domnevne Al Sisijeve besede že odzvala egiptovska vojska, ki je sporočila, da si je novinar kuvajtskega časnika napačno razlagal njegove besede. Tiskovni predstavnik egiptovske vojske, polkovnik Ahmed Ali, je sporočil, da je kuvajtski časnik objavil zgolj novinarske interpretacije, ki niso neposredne izjave maršala Al Sisija. "Odločitev, ali bo kandidiral na predsedniških volitvah, je njegova osebna odločitev, ki jo bo sporočil osebno pred egiptovskim ljudstvom in nikomer drugim, z jasnimi in neposrednimi besedami," je še dodal polkovnik.

Znano je, da je egiptovski vojaški svet pred tednom dni odločil, da naj Al Sisi kandidira na predsedniških volitvah, ki naj bi jih izvedli aprila. A bo moral Al Sisi, preden bo uradno postal kandidat na predsedniških volitvah, odstopiti kot poveljnik egiptovske vojske. Na mestu poveljnika bi ga po pisanju tujih medijev lahko zamenjal general Sedki Sobhi.

Al Sisi med Egipčani izjemno priljubljen
Priljubljenost generala Al Sisija je med Egipčani močno narasla po strmoglavljenju predsednika Mohameda Mursija, sicer predstavnika Muslimanske bratovščine, julija lani. Tuji dopisniki iz Egipta poročajo, da bi Al Sisi zaradi te izjemne priljubljenosti z lahkoto zmagal na volitvah. Njegovi podporniki so prepričani, da je Sisi močan voditelj, ki bi lahko v državo vrnil stabilnosti, njegovi nasprotniki pa pravijo, da gre za vojaškega vodjo, ki bo v Egipt znova vpeljal represijo.

Odstavljeni predsednik Morsi je v priporu, proti njemu pa potekajo štirje ločeni procesi. Morsi in njegova Muslimanska bratovščina vojsko obtožujeta, da je lansko poletje izpeljala državni udar. Vojska je nato Muslimansko bratovščino označila za teroristično organizacijo in prepovedala njeno delovanje.