Belgijska policija je v petkovi protiteroristični akciji Salaha Abdeslama ustrelila v nogo in ga aretirala. Foto: Reuters
Belgijska policija je v petkovi protiteroristični akciji Salaha Abdeslama ustrelila v nogo in ga aretirala. Foto: Reuters
false
Zapor v belgijskem mestu Bruges, v katerem je Salah Abdeslam. Foto: Reuters

Francija je namreč že napovedala njegovo izročitev - francosko pravosodno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je za Abdeslamom izdan nov evropski zaporni nalog, kar naj bi izročitev pospešilo, tako da ta naj ne bi trajala več kot 90 dni.

Pred razstrelitvijo si je premislil
Glavni osumljenec logistične izvedbe terorističnih napadov v Parizu 13. novembra lani Salah Abdeslam je med zaslišanjem povedal, da naj bi se po prvotnem načrtu sam razstrelil pred nacionalnim stadionom, a si je nato premislil, je sporočil pariški tožilec Francois Molins, a takoj dodal, da je treba biti do njegovih prvih izjav zadržan. V usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan v Parizu je bilo ubitih 130 ljudi.

Preiskovalci predvidevajo, da je razstrelivo, ki so ga deset dni po napadih našli v nekem smetnjaku v pariškem predmestju Montrouge, pripadalo prav Abdeslamu. V bližini so takrat našli tudi njegov telefon. Molins je še dejal, da je Abdeslam pri načrtovanju in izvedbi napada odigral ključno vlogo. Tako je oktobra in novembra potoval po Evropi, pri čemer je sodeloval pri prevozu drugih napadalcev. Prav tako je kupil sprožilce in material za bombe.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders je povedal, da naj bi bil Abdeslam "pripravljen znova začeti nekaj v Bruslju", saj so preiskovalci našli veliko orožja, tudi težkega, ter novo mrežo ljudi, ki jo je v Bruslju spletel okoli sebe. Povedal je še, da so do zdaj v povezavi z novembrskimi terorističnimi napadi v Parizu našli več kot 30 vpletenih, a so prepričani, da nekateri še ostajajo na prostosti.

Abdeslam "je vreden zlata"
Njegov odvetnik Sven Mary je povedal, da Abdeslam v priporu sodeluje z belgijskimi pravosodnimi oblastmi. "Izročitev Franciji bo na tej stopnji zavrnil," je dejal Mary na sedežu bruseljske policije in se hkrati ostro odzval na izjavo francoskega tožilca. Napovedal je, da ga bo tožil, saj je javno razkril zaupne informacije z zaslišanja.

"Ne razumem, zakaj mora tožilec v Parizu na tej stopnji govoriti o preiskavi v Belgiji," je dejal za belgijski časopis Le Soir. Abdeslam "je vreden zlata", je poudaril Mary in dodal, da "sodeluje, komunicira, ne izkorišča svoje pravice do molka". Mary je sicer v soboto po Abdeslamovem zaslišanju povedal le, da je njegov klient priznal, da je bil na noč napadov v Parizu, da sodeluje s tožilstvom in da bo nasprotoval izročitvi Franciji, ki jo od Belgije zahteva Pariz.

Skrbel naj bi za logistiko
Abdeslam je po prepričanju preiskovalcev še edini preživeli od skupno desetih pariških napadalcev. Vsi drugi, vključno z glavnim organizatorjem, vidnim pripadnikom Islamske države (IS) Abdelhamidom Abaudom naj bi bili že mrtvi. Dan po napadih naj bi Abdeslam iz Pariza z avtomobilom pobegnil v Bruselj, kjer so ga v petek v zloglasni soseski Molenbeek tudi končno ujeli. Pri pripravi napadov naj bi skrbel za logistiko. Med drugim naj bi za teroriste najemal sobe na območju Pariza. Priskrbel naj bi tudi najmanj enega izmed avtomobilov, uporabljenih v napadih.

Opozorilo Interpola
Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je v soboto zvečer sporočil, da teroristična nevarnost v Franciji ostaja "ekstremno visoka", in odredil namestitev dodatnih policistov za okrepitev nadzora na mejah. Interpol naj bi vsem svojim 190 državam članicam svetoval okrepljeno pozornost na mejah, saj so morda na begu Abdeslamovi sodelavci.