Abdeslam (levo) naj bi bil ključen člen pri organizaciji napadov. Foto: Reuters
Abdeslam (levo) naj bi bil ključen člen pri organizaciji napadov. Foto: Reuters
Bruselj
Abdeslama so iz bolnišnice prepeljali v pripor. Foto: Reuters
Sven Mary
Sven Mary zastopa Abdeslama. Foto: Reuters
Petkova aretacija Salaha Abdeslama. Foto: Reuters
Policija pred bolnišnico Saint Pierre, v kateri so oskrbeli strelno rano ujetnika. Foto: Reuters
Abdeslama so že izpustili iz bolnišnice, v kateri je preživel noč, policija ga je zdaj odpeljala na zaslišanje. Foto: Reuters
Abdeslam obtožen za napade v Parizu

Policiji je po štirih mesecih iskanja v petek le uspel veliki met, saj so ulovili ključnega osumljenca za novembrske teroristične napade v Parizu. Poleg 26-letnika so aretirali še štiri osumljence. Abdeslam in njegov domnevni sostorilec, ki so ju prijeli v petkovi operaciji v Bruslju, sta danes zapustila bolnišnico, kjer so ju oskrbeli zaradi strelnih ran.

Abdeslam je priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu, ko je v usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan umrlo 130 ljudi. Med zaslišanjem je povedal, da naj bi se po prvotnem načrtu sam razstreli pred nacionalnim stadionom v Parizu, a si je nato premislil, je sporočil pariški tožilec Francois Molins, a takoj dodal, da je treba biti do njegovih prvih izjav zadržan.

To so sicer domnevali že prej, ko so ugibali, zakaj je pobegnil s prizorišča in se ni razstrelil kot preostali napadalci.

Molins je še dejal, da je Abdeslam pri načrtovanju in izvedbi napada odigral ključno vlogo. Tako je oktobra in novembra potoval po Evropi, pri čemer je sodeloval pri prevozu drugih napadalcev. Prav tako je kupil sprožilce in material za bombe.

Njegov odvetnik Sven Mary je povedal, da Abdeslam v priporu sodeluje z belgijskimi pravosodnimi oblastmi. "Izročitev Franciji bo na tej stopnji zavrnil," je dejal Mary na sedežu bruseljske policije.

Pariz za hitro izročitev
Francoski predsednik Francois Hollande je v petek pohvalil aretacijo in napovedal, da bo Pariz, "kakor hitro bo mogoče", zahteval izročitev Abdeslama. Francoski premier Manuel Valls pa je na spletnem družbenem omrežju Twitter pohvalil "velik uspeh" belgijskih varnostnih sil ter visoko raven belgijsko-francoskega sodelovanja v boju proti terorizmu. Takojšnjo izročitev Abdeslama Franciji so zahtevali tudi svojci žrtev pariških napadov.

Belgijski premier Charles Michel je nakazal, da je belgijska vlada pripravljena izročiti Abdeslama, vendar pa bi lahko postopek zaradi pravnih ovir trajal več tednov. Pravni strokovnjaki trdijo, da nasprotovanje izročitvi francoskim oblastem le-to lahko zavleče, ne more pa je preprečiti. Podlaga je evropski nalog za aretacijo, ki ga je EU uvedel prav z namenom pohitritve tovrstnih primerov.

Olajšanje za družino
Odvetnica Nathalie Gallant, ki zastopa Abdeslamovega brata Mohameda, je za televizijo RTBF povedala, da družina občuti določeno mero olajšanja. "Najprej, ker so ga prijeli živega - družina je upala na to. Olajšanje pa tudi, ker je lova nanj končno konec. Morate razumeti, da je bila družina zadnje štiri mesece pod nenehnim pritiskom," je povedala Gallantova.

V Belgiji so sicer v petek aretirali še moškega, ki je poznan po lažnem imenu Amine Choukri oziroma sirskem lažnem imenu Monir Ahmed Alaaj, ter tri člane družine, ki je skrivala Abdeslama. Nastanjen je bil v stanovanju, ki je v lasti matere njegovega prijatelja. Skrivanje kriminalcev obtožujejo dva posameznika, eno osebo pa so izpustili brez obtožnice.

Abdeslam je v Molenbeeku prej vodil bar skupaj s svojim bratom Brahimom. Brahim Abdeslam se je razstrelil v pariških napadih in je bil v četrtek diskretno pokopan na bruseljskem pokopališču. Na čelu pogrebnega sprevoda je bil brat Mohamed, ki je novinarjem dejal: "Lahko opazujete in pišete zgodbe, prosim pa, iz spoštovanja do nas, brez fotografij."

Pajdaši na begu
Po petkovih aretacijah je na begu le še en osumljenec, ki naj bi bil vpleten v pariške napade, Mohamed Abrini, ki so ga kamere z Abdeslamom ujele dva dni pred napadi na bencinskem servisu ob avtocesti blizu Pariza. Interpol je izdal opozorilo vsem evropskim državam, naj bodo še posebej pozorne na mejne prehode, saj bodo Abdeslamovi pajdaši po vsej verjetnosti poskušali pobegniti iz Evrope.

Abdeslamova aretacija je "velik udarec" Islamski državi v Evropi, je danes ocenil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve. "Vojno proti terorizmu bomo zmagali brez premirja ali popuščanja," je poudaril po zasedanju francoskega obrambnega sveta, ki ga je vodil Hollande. Kot je dodal, je bilo od začetka leta v Franciji aretiranih 74 ljudi, povezanih s terorističnimi dejavnostmi. Od tega so proti 37 vložili obtožnice, 28 pa je pridržanih.

Abdeslam obtožen za napade v Parizu