Sodnica Marie-France Keutgen je Abdeslamu in Ayariju dosodila najvišjo možno kazen za očitana dejanja. Foto: EPA
Sodnica Marie-France Keutgen je Abdeslamu in Ayariju dosodila najvišjo možno kazen za očitana dejanja. Foto: EPA
Salah Abdeslam in Sofiane Ayari
Salah Abdeslam in Sofiane Ayari ob začetku procesa 5. februarja. Na izrek sodbe ju ni bilo. Foto: EPA

Sodišče je odločilo, da sta 28-letni Abdeslam in soobtoženi 24-letni Sofien Ayari, ki je prav tako dobil 20-letno zaporno kazen, kriva poskusa umora teroristične narave. To je najvišja zagrožena kazen za očitana dejanja. Sodnica Marie-France Keutgen je v obrazložitvi sodbe med drugim dejala, da ne more biti dvoma o vpletenosti obeh v skrajna gibanja.

Abdeslam v pismu materi: Moral sem se bojevati proti Alahovim sovražnikom
V sodbi je omenjeno tudi Abdeslamovo pismo materi, v katerem je zapisal, da ga je Alah izbral med svojimi služabniki, da mu utre pot. "Zato sem se moral z vsemi močmi bojevati proti Alahovim sovražnikom," je poudaril. Za svojega brata Brahima, ki se je razstrelil med napadi v Parizu, pa je zapisal, da ni naredil samomora, temveč je junak islama.

Obsojenih ni bilo v dvorani
Niti Abdeslama, francoskega državljana, ki se je rodil v Belgiji, niti 24-letnega Tunizijca Ayarija ob ponedeljkovem izreku sodbe ni bilo v sodni dvorani. Prvi je v zaporu v Franciji, drugi v Belgiji.

Strelski spopad s policijo
Dvojica je skupaj s še enim pomagačem 15. marca 2016 streljala na policiste, ki so hoteli preiskati stanovanje, v katerem so se skrivali po napadih v Parizu. Tretji teroristični osumljenec je bil v streljanju ubit, štirje policisti pa so bili ranjeni. Abdeslam in Ayari sta bila nato prijeta tri dni po strelskem obračunu v bruseljski četrti Molenbeek.

Abdeslam se je ob začetku sojenja 5. februarja na sodišču branil z molkom. Sodišče je obtožil pristranskosti do muslimanov in zatrdil, da zaupa v Alaha. Njegov soobtoženec Ayari je priznal povezave s skrajno skupino Islamska država, zanikal pa streljanje na policiste. Na izreku sodbe nista bila prisotna.

Novembra 2015 v Parizu umrlo 130 ljudi
Abdeslam je edini preživeli od džihadistov, ki so novembra 2015 v Parizu izvedli niz napadov, v katerih je umrlo 130 ljudi. Po napadih so ga iskali po vsej Evropi, prijeli pa v Bruslju štiri mesece pozneje. Sojenje proti njemu v Franciji naj se ne bi začelo pred letom 2019.

Abdeslamu in Ayariju po 20 let zapora
Abdeslamu in Ayariju po 20 let zapora