Japonski premier Šinzo Abe na novinarski konferenci ob peti obletnici nesreče v Fukušimi. V ozadju japonska zastava s črnim trakom. Foto: Reuters
Japonski premier Šinzo Abe na novinarski konferenci ob peti obletnici nesreče v Fukušimi. V ozadju japonska zastava s črnim trakom. Foto: Reuters
Pet let po jedrski katastrofi v Fukušimi

Spomnimo, 11. marca 2011 je potres z magnitudo 9,0 povzročil cunami, ta pa je nato zalil jedrsko elektrarno v Fukušimi na vzhodni obali Japonske. Okvare na opremi so povzročile taljenje reaktorjev in uhajanje radioaktivnih snovi. Potres in cunami sta zahtevala več kot 16.000 žrtev, še 2.600 ljudi pa so pogrešali.

Japonci zaprli vseh 48 reaktorjev, zdaj delujeta dva
Japonske oblasti so po nesreči zaprle vseh 48 jedrskih reaktorjev. Z energetskimi viri revna Japonska za oskrbo z energijo zato uporablja draga fosilna goriva. Po dveh letih premora so na Japonskem avgusta in oktobra lani znova zagnali dva reaktorja, in sicer v okrožju Kagošima. Pred kratkim pa so zagnali še reaktorja številka tri in štiri v jedrski elektrarni v Takahami, približno 350 kilometrov zahodno od Tokia. Vendar je japonsko sodišče v sredo odredilo zaprtje teh dveh reaktorjev, čeprav so pristojni organi ugotovili, da sta varna oziroma v skladu z varnostnimi pravili.

Zahtevo za zaprtje reaktorjev so vložili prebivalci okrožja Šiga, ki so trdili, da ogrožata jezero Biva, glavni vodni vir na tem območju. Po njihovih trditvah bi ob morebitni nesreči prišlo do onesnaženja jezera.

Abe: Stabilnost oskrbe z energijo ključna
Abe je v sredo zatrdil, da njegova vlada ne bo spremenila svoje politike in se bo še naprej zavzemala, da se ponovno zaženejo reaktorji, ki izpolnjujejo nove varnostne standarde. "Naša z viri revna država ne zmore brez jedrske energije, da bi zagotovila stabilnost oskrbe z energijo," je dejal Abe, ki je prepričan, da je nadaljevanje izkoriščanja jedrske energije ključno za japonsko energetsko stabilnost. Hkrati pa je obljubil, da bo vlada zmanjšala odvisnost države od jedrske energije.

Pet let po jedrski katastrofi v Fukušimi