ZDA imajo v Afganistanu okoli 32.000 vojakov. Od tega jih 14.000 deluje v okviru Nata, ki ima nameščenih 53.000 vojakov, ostalih 18.000 ameriških vojakov pa deluje samostojno in pomaga pri urjenju afganistanske vojske ter išče teroriste. Foto: EPA
ZDA imajo v Afganistanu okoli 32.000 vojakov. Od tega jih 14.000 deluje v okviru Nata, ki ima nameščenih 53.000 vojakov, ostalih 18.000 ameriških vojakov pa deluje samostojno in pomaga pri urjenju afganistanske vojske ter išče teroriste. Foto: EPA
Gojenje maka in pridelava opija so za številne revne afganistanske kmete edini način za preživetje. Foto: EPA

Poročilo, ki ga je pripravilo ameriško obrambno ministrstvo, ne prinaša optimističnih napovedi za prihodnost nemirnega Afganistana, kjer so pred skoraj sedmimi leti ameriške sile skupaj z zaveznicami strmoglavile talibanski režim, ker je nudil zavetišče teroristični mreži Al Kaida, odgovorni za napade na ZDA 11. septembra 2001.

ZDA in njene zaveznice so dosegle znaten napredek od padca talibanskega režima, pravijo v Pentagonu, a ob tem opozarjajo, da bo za trajen uspeh potrebno še nekaj časa, vsekakor pa se ga ne bo dalo doseči samo z vojaškimi sredstvi. Poročilo med glavne ovire za večji napredek uvršča korupcijo, kršitve človekovih pravic, počasno obnovo in proizvodnjo opija.

Afganistan zdaj že vsako leto podira rekord v proizvodnji opija in z več kot 90 odstotki svetovne pridelave ostaja trdno na prvem mestu med proizvajalci snovi, iz katere se pridobiva heroin. Trgovina z opijem je glavni vir financiranja talibanskih upornikov, ki so najbolj aktivni na jugu države, kjer je pridelana tudi večina afganistanskega opija.

Talibani bodo širili svojo dejavnost
Čeprav so Natove in ameriške sile ubile nekaj pomembnih talibanskih voditeljev in uspele uničiti talibanska zavetišča v Afganistanu, pa naj bi talibani ohranili svojo moč in letos celo povečali število napadov in bombardiranj. Še posebej je pričakovati, da se bodo osrednjim oblastem talibani najbolj upirali na podeželju na jugu in na vzhodu države, svojo prisotnost pa bodo poskušali povečati še na zahodu in severu države, kjer je do zdaj vladal sorazmeren mir.

Zavetišča v Pakistanu največja grožnja
Največjo grožnjo dolgoročni varnosti v Afganistanu predstavljajo zatočišča talibanskih upornikov v odročnih predelih sosednjega Pakistana, kjer se uporniki urijo in od koder izvajajo svoje napade ter se nato umaknejo nazaj.

Po besedah ameriških predstavnikov se je število zatočišč v Pakistanu še povečalo v zadnjih mesecih, ko so pakistanske sile ustavile vojaške operacije, medtem ko se je Islambad pogovarjal o premirju s krajevnimi klani, ki talibanom in skrajnežem nudijo zavetišča.

G. V.