Napad v vojaškem oporišču na nevojake je bil eden večjih po letu 2001, ko so ZDA začele okupacijo države z željo po zmanjšanju moči talibanov. Foto: EPA
Napad v vojaškem oporišču na nevojake je bil eden večjih po letu 2001, ko so ZDA začele okupacijo države z željo po zmanjšanju moči talibanov. Foto: EPA
Afganistan
Po uboju desetih afganistanskih civilistov v provinci Kumar so se v Afganistanu začeli številni protesti. Moški drži napis: 'Nehajte nas ubijati!' Državljani so za napad krivili zvezo Nato. Foto: EPA

Na jugovzhodnem delu Afganistana je v samomorilskem napadu umrlo osem ljudi. Washington je potrdil, da so bili vsi agenti Cie.

Samomorilski napadalec je vstopil v ameriško vojaško oporišče Chapman Base v provinci Host, ki meji na Pakistan, in se razstrelil. Kot poročata BBC in Reuters, so odgovornost za sredin napad prevzeli talibani.
"Smrtonosen napad je izvedel pogumen član afganistanske vojske, medtem ko so bili agenti Cie zaposleni s pridobivanjem informacij o mudžahidih," je sporočil talibanski tiskovni predstavnik Zabihula Mudžahid.

Cia je povečala število svojih enot v Afganistanu, saj želi "stopiti na prste" talibanom in Al Kaidini vojski. Svoje enote so okrepili predvsem na meji med Afganistanom in Pakistanom.

Eden večjih napadov na tuje civiliste po letu 2001
Omenjena medija tudi poročata, da je bilo letošnje leto najbolj smrtonosno za tuje civiliste v Afganistanu po letu 2001, ko se je začel boj ZDA proti skrajnežem. Del novega načrta ameriškega predsednika Baracka Obame je namreč ta, da z vojsko tako v bazi kot na terenu sodeluje več civilistov.

Napad na vojaško oporišče se je zgodil kmalu po torkovem napadu, v katerem je umrlo deset ljudi. V afganistanski provinci Kandahar so ubili štiri kanadske vojake in novinarja. Štirje drugi kanadski vojaki in civilist so ranjeni.

Afganistanci na ulicah
Krvavi teden se je začel že v nedeljo, ko je bilo v provinci Kumar ubitih deset civilistov, med njimi osem fantov, starih od 13 do 18 let. Afganistanci so menili, da je za napad odgovorna zveza Nato, ki pa je to zanikala in zatrdila, da so bili tarča njenega napada uporniki, žrtev med civilisti pa ni bilo. 30.000 protestnikov je v nedeljo zavzelo ulice, saj se bojijo, da bo prihod dodatnih 30.000 ameriških vojakov v državo pomenil le še več civilnih žrtev.