Afganistanske varnostne službe so v Heratu aretirale pet osumljencev, ki naj bi pripravljali več napadov po prestolnici. Foto: EPA
Afganistanske varnostne službe so v Heratu aretirale pet osumljencev, ki naj bi pripravljali več napadov po prestolnici. Foto: EPA

Uspešno akcijo naj bi afganistanske varnostne sile izvedle že prejšnjo nedeljo, a je niso javno naznanile zaradi izredno napetih razmer v državi.
Poleg tega so aretirali tudi pet moških, ki naj bi delovali v pakistanski obveščevalni službi (ISI), napad pa naj bi izvedli pod poveljstvom talibanskih poveljnikov. Trije napadalci naj bi bili Pakistanci, dva pa Afganistanca.

Našli tudi načrt za izvedbo napadov
Kot je dejal tiskovni predstavnik afganistanske obveščevalne službe Šafikula Tahiri, je skupina napadalcev nameravala ubiti tudi podpredsednika Mohameda Kalila. V tovornjaku so med drugim našli načrt za izvedbo atentata in drugih napadov po prestolnici ter pasove za namestitev eksploziva, ki si ga na telo pripnejo samomorilski napadalci.
''Če bi takšno količino eksploziva tudi dejansko razstrelili, bi bile posledice zelo krvave,'' je še dejal Tahiri.

Razmere v državi vse ostrejše
Napadi talibanov v državi so se okrepili predvsem po nedavnih škandalih, ki so jih povzorčili Natovi vojaki – ti so se fotografirali z ubitimi talibanskimi vojaki, spomnimo se nesrečnih sežigov muslimanskih svetih knjig in še pred tem informacij, da so Natovi vojaki urinirali po truplih talibanov.
Prvi večji odgovor talibanov, tudi sicer eden večjih po letu 2001, ko so ZDA okupirale Afganistan, je bil pred tednom dni, ko so z nizom usklajenih napadov po Afganistanu talibani ubili 51 ljudi. Med drugim je bil tarča napada tudi parlament.