Časnik je objavil nekatere od 18 fotografij. Foto:
Časnik je objavil nekatere od 18 fotografij. Foto:
Afganistan
Ameriški vojaki v Afganistanu skoraj vsak mesec sprožijo kakšen škandal. Foto: EPA
Protest
Afganistanci so se z ogorčenjem odzvali na incidente ameriških vojakov. Foto: EPA

Glavni poveljnik Natovih sil v Afganistanu, ameriški general John Allen, je še pred objavo fotografij v ameriškem časopisu LA Times pohitel z njihovo obsodbo.

"Ravnanje posameznikov na fotografijah ne predstavlja politike Isafa ali ameriške vojske," je v sporočilu za javnost zapisal Allen ter pojasnil, da ima Isaf stroga pravila, po katerih je treba s posmrtnimi ostanki sovražnika ravnati dostojanstveno, kot je mogoče.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta se je opravičil za fotografije in dejal, da bi lahko njihova objava spodbudila napade tako na ameriške kot tudi na afganistanske varnostne sile.

Ameriški predsednik Barack Obama je zahteval preiskavo in kaznovanje odgovornih. Za fotografije je dejal, da so zavržene.

Na spornih fotografijah je mogoče videti ameriške vojake s trupli napadalcev, ki so se leta 2010 ubili v samomorilskih napadih. Allen je povedal, da incident že preiskujejo ameriške oblasti. LA Times je prejel 18 fotografij, ki jih je časopisu posredoval ameriški vojak iz enote, v kateri so vojaki, ki so pozirali ob truplih.

Časopis zavrnil prošnjo vojske
Omenjeni vojak, ki je želel ostati neimenovan, je za časopis povedal, da so imeli vsi vojaki na fotografiji kakšnega prijatelja, ki je bil ranjen ali ubit v samomorilskem napadu ali v eksploziji doma izdelanih bomb. Po njegovih besedah fotografije kažejo na razpoke v vodenju in disciplini, kar ogroža varnost vojakov.

Ameriška vojska je časopis prosila, da ne objavi fotografij, vendar so se uredniki odločili, da je njihova dolžnost nepristransko predstaviti vse plati ameriške misije v Afganistanu.

To je letos že četrti incident, ki bi lahko še dodatno zaostril napete odnose med ameriškimi silami in Afganistanci. Najprej je januarja afganistansko javnost vznemiril posnetek, na katerem ameriški vojaki urinirajo po truplih talibanov, nato so v ameriškem vojaškem oporišču Bagram pri Kabulu zažgali izvode Korana, kar je privedlo do številnih protestov, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve.

Najbolj tragičen dogodek se je zgodil marca, ko se je poblazneli ameriški vojak na jugu Afganistana sredi noči odpravil na strelski pohod in ubil 16 civilistov, med njimi ženske in otroke.

SLOVENSKA MISIJA V AFGANISTANU
Zadnji val napadov v Afganistanu nas opozarja na to, da je pred mednarodno skupnostjo še precej dela za končanje dolgoletne in vse bolj kritizirane vojne v Afganistanu. Kako naprej, te dni razpravljajo tudi zunanji in obrambni ministri zveze Nato, ki pa se v času finančne krize srečujejo s klestenjem obrambnih izdatkov, zato pogovori potekajo tudi v smeri racionalizacije zavezniških zmogljivosti. Kaj to pomeni za naše nadaljnje sodelovanje v misijah, tudi ob zahtevah dela javnosti po umiku iz Afganistana, v četrtkovem Studiu ob sedemnajstih na prvem programu Radia Slovenija.