Kruta realnost življenja v Alepu. Foto: Reuters
Kruta realnost življenja v Alepu. Foto: Reuters
Alep
Porušena soseska Al Salihen v Alepu. Foto: Reuters

Ta človekoljubna organizacije je v poročilu zapisala, da je vojska predsednika Bašarja Al Asada kot odgovor na ofenzivo upornikov še povečala intenzivnost bombardiranja mesta. Samo v nedeljo je v napadu z zažigalno bombo na neki vrtec umrlo najmanj deset ljudi, med njimi večina otrok.

Tarče so "namenoma civilisti"
V poročilu, ki zajema obdobje od januarja lani do marca letos, so pri Amnestyju zapisali, da so vladne sile v Alepu izvajale stalne napade z zažigalnimi bombami, ki so najmanj 14-krat eksplodirale na tržnici, 12-krat v prometnih središčih, 23-krat v mošejah, 17-krat v bolnišnicah, trikrat pa so padle na šole. Prav zato so bili velika večina žrtev v teh napadih prav običajni ljudje. Po podatkih aktivistične skupine Violations Documentation Center so zažigalne bombe v Alepu v enem letu ubile najmanj 3.124 civilistov in 35 uporniških borcev.

Združeni narodi bodo danes začeli ločene pogovore s sprtimi stranmi v Siriji. Cilj pogovorov je znova začeti zastala pogajanja o rešitvi konflikta, ki traja že več kot štiri leta.


Mučenje, pripor, ugrabitve ...
Amnesty International zato opozarja, da te številke kažejo na to, da so bili tarče zračnih napadov "namenoma civilisti in njihovi objekti", to, da se za tarče premišljeno izberejo ljudje, ki niso neposredno vpleteni v spopade, pa predstavlja vojni zločin. "Poleg tega gre za zločin proti človečnosti," so še zapisali in opozorili, da imajo dokaze tudi o primerih mučenja, samovoljnega priprtja in ugrabitev civilistov, ki sta jih zagrešili obe strani. "Mednarodna skupnost je obrnila hrbet civilistom v Alepu. Gre za hladnokrven prikaz brezbrižnosti, ki je postal človeška tragedija," pa je dejal direktor Amnestyja za Bližnji vzhod Philip Luther.

Vse te krute stvari so naredile življenje prebivalcev Alepa neznosno, eden izmed meščanov je dogajanje v mestu opisal kot "pekel na zemlji". "Ulice so prekrite s krvjo. Ljudje, ki so umrli, se sploh niso borili na nobeni strani," je dodal.