Aids prizedane tudi številne otroke, predvsem v podsaharski Afriki. Foto: EPA
Aids prizedane tudi številne otroke, predvsem v podsaharski Afriki. Foto: EPA
Aids
Veliko novorojenčkov se okuži, ko se virus nanje prenese z mame. Foto: EPA
Aids
Števlni okuženi v Afriki nimajo prav nobene možnosti, saj država nima dovolj denarja niti za najbolj osnovno zdravljenje. Foto: EPA

Zaradi pandemije aidsa, ki jo povzroča virus HIV, je v svetu umrlo že več kot 25 milijonov ljudi. Vsak dan se z virusom HIV okuži približno 16.000 ljudi, med njimi pa je najmanj 7.000 mladih, starih med 10 in 24 let. To pomeni, da se vsako minuto okuži 5 mladih ljudi, po ocenah strokovnjakov pa je z virusom HIV okuženih že skoraj 40 milijonov oseb po vsem svetu. Kar dve tretjini ljudi, ki so okuženi z virusom HIV, prihaja iz podsaharske Afrike, pa čeprav v tej regiji živi manj kot 10 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Samo leta 2007 je v podsaharski Afriki zaradi aidsa umrlo 1,5 milijona otrok in odraslih, številka je vsako leto višja, bolezen pa prizadene vse več ljudi. Vpeljava antiretrovirusnih zdravil je sicer malce ustavila širjenje bolezni, a revne afriške države preprosto nimajo dovolj denarja, s katerim bi zagotovile uspešno in stalno zdravljenje.

Najbolj prizadeta je Južnoafriška republika
Najhuje je v Južnoafriški republiki, kjer je z virusom HIV okužen vsak peti prebivalec. Od 5,7 milijona okuženih jih zdravila prejema le 600.000, saj država nima sredstev, s katerimi bi lahko zagotovila ustrezno zdravljenje za vse okužene. Število okuženih vsak dan strmo narašča, zadnja raziskava pa je pokazala, da se virus HIV in aids najhitreje širita med homoseksualnimi moškimi.

Najpogostejši način širjenja virusa HIV in aidsa so spolni odnosi, saj se na ta način okuži med 75 in 85 odstotki odraslih. Izmenjava okuženih igel med intravenskimi uživalci nedovoljenih drog je kriva za med pet in deset odstotki okužb pri odraslih, nekoliko nižji odstotek (od 3 do 5 odstotkov) okužb pa nastane zaradi transfuzije okužene krvi oziroma krvnih pripravkov. Prenos okužbe od matere na otroka je vzrok za 90 odstotkov okužb z virusom HIV pri novorojencih in otrocih.

Strah pred aidsem še povečuje gospodarska kriza
V sredo se je ravno v Južnoafriški republiki končala 5. konferenca International Aids Society, kjer so udeleženci izrazili strah pred vplivom globalne recesije na dolgoročno bitko s to boleznijo. Znanstvenikom še vedno ni uspelo najti učinkovitega preventivnega cepiva oz. preventivnega zdravila, s katerim bi lahko preprečili širjenje te kuge moderne dobe. Zahteve po aktivni udeležbi politikov, znanstvenikov, mednarodnih in finančnih organizacij, so letos, v luči gospodarske krize, ki bo najbolj prizadela prav najrevnejše prebivalce, še glasnejše.

Tudi v Sloveniji je prijavljenih 300 ljudi, ki so okuženi z virusom HIV, 20 med njimi so jih odkrili letos. Zdravila prejema 260 ljudi, ta pa stanejo med 600 in 1.000 evri mesečno.