Mannes Ubels iz Nizozemske se je takole razveselil izpustitve iz zapora. Foto: EPA
Mannes Ubels iz Nizozemske se je takole razveselil izpustitve iz zapora. Foto: EPA
Arctic Sunrise
Ruske oblasti so zasegle ladjo Greenpeacea. Foto: EPA

Rusija je v sredo v skladu z napovedmi tudi uradno umaknila obtožnice proti aktivistom okoljevarstvene organizacije, ki so jih prijeli med protestom proti ruskemu črpanju nafte v Arktičnem morju. Ob morebitni obsodbi jim je grozilo do sedem let zapora.

Iz službe za imigracije so sporočili, da je za izstopni vizum že zaprosilo več kot 20 članov Greenpeacea, ki so jih oprostili obtožb o huliganstvu, vendar pa ni mogoče zagotoviti, da bodo lahko vsi še pred koncem leta zapustili državo.

"Nismo prepričani, kako se bodo izšle stvari. Toda upamo, da se bodo stvari obrnile v korist Greenpeaceovih aktivistov," je dejal tiskovni predstavnik službe za migracije.

Od 26 neruskih članov Greenpeacea, ki so se septembra z ladje Arctic Sunrise skušali povzpeti na rusko naftno ploščad, peterica vizuma za odhod iz države ne potrebuje.

"To je bil dan, ki smo ga čakali, odkar so na našo ladjo pred skoraj tremi meseci vdrli oboroženi komandosi," je dejal kapitan Peter Willcox, ki je poveljeval ladji Arctic Sunrise, s katero so aktivisti izvedli protest na ruski naftni ploščadi.

Putin blaži napetosti
Z množično amnestijo, s katero so poleg aktivistov Greenpeacea izpustili še članice pankovske skupine Pussy Riot in protivladne protestnike, hoče ruski predsednik Vladimir Putin zmanjšati napetosti v odnosih z zahodnimi državami pred zimskimi olimpijskimi igrami v ruskem črnomorskem letovišču Soči, ki bodo potekale februarja.

"Zadovoljen sem in oddahnil sem si, da so umaknili obtožbe, a že na začetku nas sploh ne bi smeli obtožiti," je še dejal Willcox.

Putin je po drugi strani izrazil mnenje, da mora biti ruski odziv na protest aktivistov lekcija, in napovedal, da bo Moskva sprejela ostrejše ukrepe za zaščito pred vmešavanjem v njen razvoj regije.

Rusija je aktiviste obtožila, da so ogrozili življenja in lastnino v protestu na naftni ploščadi, ki je v lasti državnega energetskega velikana Gazprom in velja za izhodiščno točko za ruski razvoj v Arktičnem morju.

Greenpeace meni, da je bilo vkrcanje pripadnikov posebnih ruskih enot na njihovo ladjo nezakonito, saj je bil njihov protest miroljuben.