Prve besede Tolokonikove (levo) iz zapora so bile nedvoumne. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Prve besede Tolokonikove (levo) iz zapora so bile nedvoumne. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Marija Aljohina
Po skoraj letu in pol je Aljohina znova na prostosti. Foto: Reuters
Po Putinovi milosti na prostosti

Obe je pomilostila ruska duma na pobudo predsednika Vladimirja Putina.

Marija Aljohina je v prvi izjavi Putinovo potezo označila kot "piarovski trik" in poudarila, da bi raje ostala v zaporu, če bi bila to ena izmed možnosti. "To po mojem mnenju ni bilo človekoljubno dejanje. V tem položaju sem bila le telo, ki ga premikajo, nič ni bilo odvisno od mene," je dejala in opozorila, da so pomilostili le nekaj najvidnejših obsojencev.

Po napovedih so nekaj ur pozneje iz zaporniške bolnišnice v Krasnojarsku v Sibiriji, kjer je bila zaradi nepojasnjene bolezni, izpustili tudi drugo članico Nadeždo Tolokonikovo.

"Čas v zaporu ni bil izgubljen"
Po izpustitvi iz zapora je novinarjem dejala, da je celotna Rusija zgrajena po modelu kazenske kolonije in da je zato tako pomembno, da se spremenijo kazenske kolonije, saj bi s tem od znotraj spremenili tudi Rusijo. Napovedala je, da se bosta z Aljohino osredotočili na boj za pravice zapornikov, pri tem pa uporabili svoje izkušnje v zaporu.

"Čas v zaporu ni bil izgubljen. Pridobila sem edinstvene izkušnje, ki mi bodo pomagale, da se bom resnično posvetila človekoljubnemu delu. Starejša sem, videla sem, kako ta mali totalitarni stroj deluje od znotraj," je dejala.

"Z ljudmi ravnajo kot s smetmi"
Dodala je, da ima še vedno ista politična stališča kot ob aretaciji, ter da bi morali z zaporniki v Rusiji ravnati kot z ljudmi in ne kot s smetmi. Po njenih besedah so še posebej slabe razmere v zaporniški koloniji v Mordoviji v osrednji Rusiji, kjer je prestala večino kazni. Po njenih besedah tam ljudi duhovno in fizično ubijajo.

O slabih razmerah v zaporniški koloniji je pisala že v svojem pismu septembra. V njem je obtožila zaporniške oblasti, da z zaporniki ravnajo kot s sužnji, da jim dajejo pokvarjeno hrano in da jim nočejo zagotoviti osnovnih pogojev za življenje ali zdravstvene oskrbe. Zaradi tega je tudi večkrat gladovno stavkala in so jo nato premestili drugam.

Jekaterino Samucevič izpustili že lansko leto
25-letno Aljohino in leto dni mlajšo Tolokonikovo so zaprli avgusta leta 2012 zaradi "huliganstva, ki ga je spodbudilo versko sovraštvo", potem ko so v osrednji moskovski katedrali posnele provokativno protestno pesem proti Putinu. Zaprta je bila tudi tretja članica skupine Jekaterina Samucevič, ki pa so ji ugodno rešili pritožbo in jo oktobra isto leto že izpustili.

Pravi motivi pomilostitev
Zaporni kazni bi se jima iztekli marca prihodnje leto, a prejšnji teden je postalo jasno, da bosta v sklopu Putinovih pomilostitev izpuščeni.
Eden izmed razlogov za to dejanje je bil po trditvah Kremlja tudi to, da imata obe majhnega otroka, toda oče Tolokonikove je prepričan, da gre za očitno predstavo za javnost pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju.

Med okoli 20.000 pomiloščenimi naj bi bili tudi člani okoljevarstvene organizacije Greenpeace.

Obsodba članic Pussy Riot je v mednarodni skupnosti sprožila veliko kritik.

Po Putinovi milosti na prostosti