Femen nasprotuje stališčem Vatikana do splava. Foto: EPA
Femen nasprotuje stališčem Vatikana do splava. Foto: EPA
Femen je skupina, znana po goloprsih protestih aktivistk. Nastala je v Ukrajini leta 2008, zdaj pa ima sedež v Parizu. Foto: EPA

Da je ukrajinska aktivistka Jana Aždanova na prostosti, je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Ob izpustitvi so ji pojasnili, da ni več dobrodošla na območju države Vatikan, v baziliki sv. Petra in na drugih ozemljih v lasti Svetega sedeža.

Do jaslic se je aktivistka prebila skozi ograjo. Na ta način je protestirala proti odnosu Vatikana do splava. Med akcijo je imela na prsih napisano "Bog je ženska". Aktivistka je kipec Jezusa dvignila nad glavo in vpila slogane proti Cerkvi, a jo je vatikanski stražar hitro zaustavil in jo pokril s plaščem ter predal policiji, poroča rt.com.

V skupini Femen so na družbenem omrežju Facebook zapisali: "Katoliška cerkev je stoletja zatirala ženske in čas je, da feministke proti temu povzdignemo glas."

Kot je dejal Lombardi, so aktivistko aretirali zaradi "kaljenja miru, nespodobnega vedenja na javnem mestu in kraje". V petek zvečer je bila še vedno pridržana na policijski postaji in je čakala na zaslišanje.

Vatikan za "primerno strogo" kazen
Kot izpostavljajo tuje tiskovne agencije, gre za najostrejše postopanje Vatikana proti članicam Femena doslej. Lombardi je še dejal, da je tokratna akcija "posebej resna zaradi prostora in okoliščin", v katerih se je zgodila. Aktivistka naj bi namreč namenoma žalila verska čustva številnih ljudi, zato mora po besedah Lombardija slediti "primerno stroga" kazen.

Vatikan ima sicer možnost prestopnikom soditi na svojem ozemlju, lahko jih pa tudi prepusti v obravnavo italijanskim sodiščem.

V Vatikanu trenutno zadržujejo tudi italijanskega poslovneža Marcella di Finizia, ki je bil aretiran v petek, ko se je znova povzpel nad vhod v baziliko sv. Petra. To je sicer storil že petič, s svojim protestom pa opozarja na evropsko zakonodajo, zaradi katere naj bi ostal brez posla.