Sirski predsednik Bašar Al Asad zatrjuje, da njegov odstop ne pride v poštev. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad zatrjuje, da njegov odstop ne pride v poštev. Foto: EPA

"Če bi se želeli predati, bi to storili že na začetku," je Al Asad dejal ruskim poslancem, ki so na obisku v Damasku, in jim zatrdil, da bo branil svojo domovino.

Najmočnejša sirska opozicijska skupina Sirska nacionalna koalicija je v soboto sprejela odločitev, da se udeleži mirovnih pogovorov Ženeva II, ki bodo prihodnji teden potekali v Švici, poroča BBC. Njeno odločitev so že pozdravili ameriški državni sekretar John Kerry, ki je odločitev označil za pogumno, britanski in francoski zunanji minister William Hague in Laurent Fabius. "Gre za pogumno odločitev v prid vseh Sircev, ki trpijo pod brutalnostjo Asadovega režima in v državljanski vojni, ki divja brez konca," je Kerry zapisal v sporočilu za javnost.

Glavni namen pogovorov v Montreuxu prihodnji teden bo začetek procesa vzpostavitve prehodne sirske vlade in končanje prelivanja krvi v Siriji. V spopadih, ki trajajo že tri leta, je umrlo že več kot 100.000 Sircev, dva milijona jih je zapustilo domovino, še 6,5 milijona pa jih je razseljenih znotraj domovine.