Al Sadr, radikalni šiitski klerik, in njegova Mehdijeva vojska naj bi bila med glavnimi krivci za sektaško nasilje v Iraku. Foto: EPA
Al Sadr, radikalni šiitski klerik, in njegova Mehdijeva vojska naj bi bila med glavnimi krivci za sektaško nasilje v Iraku. Foto: EPA
Vojak v Karbali
Za nasiljem v Karbali naj bi stala Mehdijeva vojska in Najvišji iraški islamski svet. Foto: EPA

V tem času namerava Al Sadr prestrukturirati milico, ki jo je pozval, naj sodeluje z iraškimi varnostnimi silami in izvaja "samonadzor". Ukaz so prebrali med konferenco v Karbali, kjer je bilo med torkovimi silovitimi spopadi ubitih več kot 50 ljudi. Policija je za nasilje obtožila Mehdijevo vojsko, ki pa je odgovornost zanikala.

Mehdijevo vojsko je Al Sadr ustanovil poleti leta 2003, da bi varovala šiitske verske veljake v svetem mestu Nadžaf. Milica, ki ima po nekaterih ocenah 60.000 članov, ostro nasprotuje navzočnosti ZDA v Iraku in je sodelovala v dveh vstajah proti koalicijskim silam leta 2004.

Aprila letos je obrambno ministrstvo ZDA Mehdijevo vojsko razglasilo za največjo grožnjo iraški varnosti. Milica je tako v Iraku na vrhu najnevarnejših skupin zamenjala teroristično mrežo Al Kaida. Prekinitev dejavnosti naj bi po besedah Al Sadrovega pomočnika vključevala tudi prenehanje napadov na ameriške vojake v Iraku.

Test Al Sadrove moči
"Naš cilj je odstraniti slabe člane, ki so v Mehdijevo vojsko vključeni zaradi osebnih interesov /.../, da bi škodovali slovesu Mehdijeve vojske," je odločitev razložil Al Sadrov pomočnik. Analitiki menijo, da bo šestmesečni rok dober pokazatelj tega, koliko nadzora sploh še ima klerik nad svojo milico. Ta naj bi se namreč razdelila, nekateri njeni deli pa naj bi dobivali podporo in orožje iz Irana.

Policijska ura v Karbali
Iraški premier Nuri Al Maliki je obiskal Karbalo, kjer so med šiitskim romarskim praznikom izbruhnili srditi spopadi, in razglasil policijsko uro. Za izbruh nasilja v mestu z dvema najpomembnejšima svetiščema šiitov je Maliki okrivil "kriminalne tolpe, ki so podpirale strmoglavljen režim Sadama".