Demokrat Doug Jones se je proslavil s pregonom kukluksklanovcev. Postal je prvi demokratski senator iz Alabame po četrt stoletja. Za televizijske oglase je porabil šestkrat več denarja kot Moore. Foto: Reuters
Demokrat Doug Jones se je proslavil s pregonom kukluksklanovcev. Postal je prvi demokratski senator iz Alabame po četrt stoletja. Za televizijske oglase je porabil šestkrat več denarja kot Moore. Foto: Reuters
Roya Moora je podprl tudi Donald Trump. Kljub številnim obtožbam o spolnem nadlegovanju mladoletnic, homofobiji in islamofobiji je na volitvah za mesto senatorja skoraj zmagal. Na fotografiji Moore ob prihodu na volišče s svojo kobilo Sassie. Foto: Reuters
Alabama
Poročevalec ZN-a za skrajno revščino opozarja na hude razmere v Alabami. Foto: Reuters

Demokrat Doug Jones je na volitvah zmagal, a s tesnim izidom. Dobil je le dober poldrugi odstotek oziroma dobrih 20.000 glasov več od republikanca Roya Moora. Jonesa so v velikem številu podprli temnopolti volivci in volivke. Kot poroča BBC, v torek zvečer po preštetih 99 odstotkih glasov Moore ni želel priznati poraza.

Mediji so novembra razkrili, da naj bi imel danes 70-letni Moore pred desetletji spolne odnose z mladoletnicami, zaradi česar njegova zmaga ni bila več sama po sebi umevna. Ena od žensk, ki Moora obtožujejo, pravi, da jo je nadlegoval, ko je imela 14 let, druga pa pravi, da jo je spolno napadel v avtu, ko je bila še najstnica.

Proti homoseksualcem in muslimanom
Moore je bil v Alabami dvakrat izvoljen za predsednika vrhovnega sodišča države, a je bil, kot je za Televizijo Slovenija poročal Edvard Žitnik, obakrat odstavljen zaradi nespoštovanja ustave in zakonov. Prvič zaradi postavitve spomenika desetim božjim zapovedim v sami avli sodišča, drugič pa zaradi nespoštovanja legalizacije porok med istospolno usmerjenimi.

Moore je dejal, da verjame, da bi morala biti homoseksualna dejanja nezakonita. Dejal je tudi, da muslimani ne bi smeli biti kongresniki.

Jones je imel na volitvah sicer veliko podporo Demokratske stranke, tudi nekdanjega predsednika Baracka Obame. V Alabami je najbolj zaslovel s pregonom pripadnikov Ku Klux Klana, ki so leta 1963 požgali cerkev v Birminghamu, v požaru pa so umrle štiri temnopolte deklice.

Izgubila tako Moore kot Trump
Jonesova zmaga ali – morda bolje – Moorov poraz je hud politični udarec za predsednika Donalda Trumpa in njegovega volilnega stratega in nekdanjega visokega uslužbenca Bele hiše Steva Bannona. Čeprav se je zaradi spolnih škandalov Republikanska stranka od Moora distancirala, ga je finančno podpirala, podpiral pa ga je tudi Trump.

Volitve v Alabami so zato prerasle v svojevrsten referendum o Trumpovi politiki. V tej zvezni državi je Trump lani na predsedniških volitvah zanesljivo s skoraj 30 odstotki prednosti premagal demokratko Hillary Clinton. Čeprav Moore ni priznal poraza, je Trump na družbenem omrežju Twitter že čestital Jonesu.

Jonesova zmaga pomeni, da imajo republikanci po novem v zveznem senatu le še glas večine. Po zmagi v Alabami demokrati lahko z več optimizma pričakujejo kongresne volitve prihodnje leto, ko bodo imeli možnost prevzeti večino v obeh domovih ameriškega kongresa, še poroča Žitnik.

Huda revščina v Alabami
Britanski Independent medtem navaja posebnega poročevalca ZN-a za skrajno revščino Philipa Alstona, ki je pred volitvami obiskal Alabamo. Dejal, da je tam ena od najhujših revščin v razvitem svetu. Takšnih razmer, še posebej na področju kanalizacije, po njegovih besedah drugje na Zahodu ni. Nekateri ljudje so namreč prerevni, da bi imeli septične jame, in sami izdelujejo kanalizacijski sistem. To med drugim povzroča izbruhe parazitskih bolezni, za katere so mislili, da so v ZDA izkoreninjene že več kot 100 let.

Najhuje je v t. i. črnem pasu, ki je dobil ime po rodovitni zemlji, a je izraz dobil povsem drugačen pomen z vzpostavitvijo suženjskih plantaž. Ta del Alabame je dolgo žrtev revščine in rasne diskriminacije.

Revščina je bila tudi ena od predvolilnih tem, a so jih zasenčile obtožbe o spolnem nadlegovanju mladoletnic zoper Roya Moora.