Albanci si želijo več pristojnosti na področjih šolstva, zdravstva, gospodarstva in prostorskega načrtovanja. Foto: Reuters
Albanci si želijo več pristojnosti na področjih šolstva, zdravstva, gospodarstva in prostorskega načrtovanja. Foto: Reuters

Svetniki občin Preševa, Bujanovac in Medveđa, kjer je med 114 svetniki 74 albanske narodnosti, so glasovali o ustanovitvi skupnosti občin, da bi bili deležni širše avtonomije v okviru srbske države.

Za predlog je glasovalo 68, večinoma etnični Albanci, zato izid ni presenečenje. V dolini Preševa naj bi živelo približno do 80.000 etničnih Albancev. V Preševu predstavljajo okoli 90 in v Bujanovcu okoli 50 odstotkov prebivalstva, v Medveđi pa so v manjšini.

Albanci si želijo več pristojnosti na področjih šolstva, zdravstva, gospodarstva in prostorskega načrtovanja. Kot vztrajajo, si zaslužijo enako avtonomijo v Srbiji kot Srbi na Kosovu, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Izenačitev pravic
Očitno gre za korak po zgledu kosovskih Srbov, ki naj bi v skladu z dogovorom med Beogradom in Prištino dobili skupnost srbskih občin in z njo širšo avtonomijo v okviru kosovske države.

Koordinator vlade v Beogradu Zoran Stanković je za tri večinsko albanske občine na jugu Srbije poudaril, da pogovori med Beogradom in Prištino do zdaj niso nikoli potekali v smeri primerjave Srbov na Kosovu in Albanci v Srbiji.

Vučić: Odločitev neresna in neodgovorna
Srbski premier Aleksandar Vučić je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia načrte albanskih občinskih svetnikov označil kot neresne in neodgovorne. A kot je dodal, se mora Srbija nanje odzvati premišljeno in pametno, ko bo prišel čas za to in brez hitenja.