Amano je Iran obiskal prvič, odkar je leta 2009 prevzel vodenje ZN-ove agencije za jedrsko energijo. Foto: Reuters
Amano je Iran obiskal prvič, odkar je leta 2009 prevzel vodenje ZN-ove agencije za jedrsko energijo. Foto: Reuters

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA) je po poročanju iranskih medijev povedal, da so bila pogajanja s Saidom Džalilom obsežna in intenzivna ter so potekala v dobrem ozračju. "Zagotovo bo napredek pogovorov pozitivno vplival na pogajanja med Iranom in šesterico," je v Teheranu dejal Amano, ki je z Džalilom govoril o jedrski razorožitvi, ustavitvi širjenja jedrskega orožja in o miroljubni uporabi jedrske energije. Pozornost sta namenila nadzoru ZN-a pri uresničevanju teh ciljev.

Iran in IAEA sta dosegla napredek pri doseganju okvirnega dogovora o tem, kako rešiti vprašanje jedrskih aktivnosti Teherana, a dogovora še vedno ni. "Ne bom navajal podrobnosti, a tako agencija kot Iran imata specifične poglede," je dejal Amano o dogovoru.

Teheran meni, da je tak dogovor treba doseči, preden sploh začne razmišljati o tem, da bi inšpektorji IAEA-ja obiskali objekt Parčin, za katerega na Dunaju sumijo, da tam izvajajo preizkuse, ki so povezani z vojaško uporabo jedrskega programa.

Prvi krog pogovorov "konstruktiven in koristen"
Šesterica, ki jo sestavlja pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov (ZDA, Velika Britanija, Francija, Kitajska, Rusija) in Nemčija, naj bi se z iranskimi predstavniki na pogajanjih sešla 23. maja v Bagdadu.

Šesterica in Iran sta se zaradi spornega iranskega jedrskega programa sešla sredi aprila v Carigradu. Visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton je bila zadovoljna s pogovori, ki jih je označila za "konstruktivne in koristne", kljub temu pa se vse glasneje govori o morebitnem napadu na iranske jedrske objekte, ki naj bi ga v sodelovanju z ZDA pripravljal Izrael.

Judovska država namreč (z jedrskim orožjem oboroženi) Iran vidi kot eno največjih groženj svoji varnosti. Teheran sicer zavrača sume zahodnih sil, da pod pretvezo miroljubnega jedrskega programa razvija jedrsko orožje.