Obama in Cameron verjameta, da se bodo ameriške in britanske enote do leta 2014 lahko umaknile iz Afganistana. Foto: Reuters
Obama in Cameron verjameta, da se bodo ameriške in britanske enote do leta 2014 lahko umaknile iz Afganistana. Foto: Reuters
Obama - Cameron
Cameronu v čast bodo pripravili tudi državniško večerjo, ki pa to uradno ne bo, saj je ta čast rezervirana za poglavarje držav, kar je v britanskem primeru kraljica Elizabeta II.. Foto: Reuters
Cameron na obisku pri Obami

Na skupni novinarski konferenci sta Obama in Cameron podala svoji oceni o trenutno najbolj perečih svetovnih vprašanjih, od dolžniške krize v evrskem območju, Irana, Afganistana, arabske pomladi in Sirije do vrhov skupine G8 ter zveze Nato.

Umik iz Afganistana l. 2014
Obama je na novinarski konferenci zagotovil, da zveza Nato v Afganistanu nedvomno napreduje, kljub tragičnim dogodkom, ki kažejo, kako težka je misija. Povedal je tudi, da se bo prihodnje leto skladno z načrti začel prenos varnostnih pooblastil na afganistanske sile, ki bodo konec leta 2014 z umikom mednarodnih enot prevzele odgovornost za svojo državo.

Obama ne pričakuje nobenih nenadnih premikov ali sprememb tega načrta. "Ljudje postanejo utrujeni od dolgih vojn, vendar pa Američani in Britanci razumejo, zakaj je treba nadaljevati boj," je dejal Obama. Tudi Cameron je zatrdil, da se varnost v Afganistanu izboljšuje, Obama pa je dodal, da se bodo o tranziciji v Afganistanu podrobneje pogovarjali na vrhu zveze Nato konec maja v Čikagu.

Sirija: Vojski pripravljata načrte
O Siriji sta se voditelja strinjala, da bi bilo mednarodno vojaško posredovanje proti režimu Bašarja Al Asada, ki od marca lani pobija lastne ljudi, preuranjeno, saj bi lahko vodilo v državljansko vojno. Čeprav sta oba potrdila, da vojski v njunih državah pripravljata načrte za vojaške možnosti, kot je na primer območje prepovedi letenja, pa sta se za zdaj osredotočila na iskanje rešitev za zagotavljanje takojšnjega dostopa humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva in prenehanje nasilja.

Iran: Še je čas za diplomacijo
V torek je Obama britanskega gosta z letalom Air Force One popeljal do Daytona v Ohiu na turnir univerzitetne košarke, danes zjutraj pa sta skupaj objavila prispevek za časopis Washington Post, v katerem sta, tako kot pozneje na novinarski konferenci, potrdila politiko "vse opcije so na mizi" o Iranu. Oba menita, da je še čas za diplomatsko rešitev iranskega jedrskega vprašanja, obenem pa zagotavljata, da so vse možnosti odprte, kar pomeni tudi vojaško.

Obama je iransko vodstvo posvaril, da se okno za diplomatsko rešitev oži, in ga pozval, naj izkoristi priložnost. "Odločeni smo, da Iran ne bo dobil jedrskega orožja. Teheran mora razumeti, da se ne bo mogel izogniti izbiri med mednarodnimi obvezami ali soočenjem s posledicami," je nedvoumno zatrdil Obama.

Cameron na obisku pri Obami