Domnevno novi vodja pakistanskih talibanov Han Said Sajna (levo) in ubiti Hakimulah Mehsud. Foto: EPA
Domnevno novi vodja pakistanskih talibanov Han Said Sajna (levo) in ubiti Hakimulah Mehsud. Foto: EPA

Tako meni pakistanski notranji minister Čaudhri Nisar Ali Khan, saj je bil napad na vodjo talibanov izveden le dan pred napovedanim začetkom mirovnih pogajanj med pakistansko vlado in talibani. Z njimi naj bi končali desetletje dolg konflikt, ki je v Pakistanu zahteval več kot 40.000 ljudi.

Pakistanska vlada je najstrožje obsodila napade z brezpilotnimi letali v državi, saj po njihovem mnenju ZDA kršijo suverenost Pakistana. Tiskovna predstavnica Bele hiše Caitlin Hayden vpletenosti ZDA v napad ni komentirala. Prav tako ni potrdila njegove smrti, dejala je le, da je to resna izguba za talibane.

Pakistan je po uboju Hakimulaha Mehsuda iz strahu pred povračilnimi napadi razglasil visoko stopnjo pripravljenosti in povečal stopnjo varovanja v okolici letališč in drugih pomembnih prizorišč.

Po do zdaj znanih podatkih so bili poleg vodje talibanov ubite še štiri osebe, med njimi dva osebna varnostnika. Mehsuda so talibani pokopali v plemenskem okrožju Severni Vaziristan.

Prav tako so že izbrali novega vodjo. To naj bi bil Han Said Sajna, tesni zaveznik ustanovitelja in voditelja gibanja pakistanskih talibanov Tehrik E Taliban Pakistan (TTP) Bajtulaha Mehsuda.

To je bil že drugi resen napad ZDA na talibane - pred kratkim so ujeli enega pomembnejših poveljnikov talibanov v Afganistanu.

Hakimulah Mehsud je prevzel vodenje skupine po uboju Bajtulaha Mehsuda, ki ga je leta 2009 ubilo brezpilotno letalo. FBI je za njegovo glavo razpisal nagrado pet milijonov dolarjev.

Uboj vodje talibanov spodkopal mirovni proces
Uboj vodje talibanov spodkopal mirovni proces