Latif Mehsud je v talibanskem gibanju začel kot voznik, a se je hitro povzpel po lestvici. Foto: EPA
Latif Mehsud je v talibanskem gibanju začel kot voznik, a se je hitro povzpel po lestvici. Foto: EPA
Afganistan
ZDA si prizadevajo, da bi ameriški vojaki ostali v Afganistanu tudi po letu 2014. Foto: EPA

Pentagon je sporočil, da so Mehsuda prijeli v vojaški operaciji, skladno z zakonom, ki omogoča uporabo sile proti pripadnikom teroristične mreže Al Kaida. Več podrobnosti niso navedli. Operacija je potekala že pred tednom dni, novica o njej pa je v javnost prišla v petek.

Za ZDA je Mehsud teroristični voditelj. Po aretaciji naj bi ga prepeljali v ameriško vojaško oporišče Bagram pri Kabulu.

A afganistanske oblasti imajo svojo plat zgodbe. Po njihovih besedah je bil talibanski poveljnik ugrabljen na vzhodu države, ko naj bi se vračal s srečanja z afganistanskimi obveščevalci, s katerimi se je dogovarjal o izmenjavi ujetnikov.

Ameriški in afganistanski mediji poročajo, da ga je Kabul skušal prepričati, da odigra vlogo posrednika v mirovnih pogovorih s talibani.

"Američani so ga odvlekli na silo in ga odpeljali v Bagram," je sporočil tiskovni predstavnik afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, ki naj bi ga aretacija močno razjezila. Mehsud naj bi v srečanje z afganistanskimi obveščevalci privolil po več mesecih pogajanj.

Pogovori o sporazumu
Incident naj bi predstavljal resno kršitev afganistanske suverenosti, in to v času, ko med Washingtonom in Kabulom potekajo občutljivi pogovori o varnostnem sporazumu, ki bi omogočal prisotnost manjšega števila ameriških vojakov v Afganistanu po odhodu tujih sil konec prihodnjega leta.

Mehsud je namestnik vodje pakistanskih talibanov Hakimulaha Mehsuda, s katerim sicer ni v sorodu. Organizacija Tahrik-e-taliban (TTP) si prizadeva za strmoglavljenje pakistanske vlade in je kriva za smrt tisočev civilistov v Pakistanu. Odgovorna je tudi za napade na ameriške sile v Afganistanu.

TTP naj bi tudi načrtoval napade na same ZDA. Tako naj bi pri izdelavi bomb in zbiranju finančnih sredstev pomagali pakistanskemu Američanu Fajsalu Šazadu, ki je skušal na trgu Times Square v New Yorku raznesti avtomobil bombo.