Bernanke se po 31. januarju poslavlja z mesta predsednika FED-a, kjer ga bo zamenjala Janet Yellen. Foto: EPA
Bernanke se po 31. januarju poslavlja z mesta predsednika FED-a, kjer ga bo zamenjala Janet Yellen. Foto: EPA
Janet Yellen
Na čelo FED-a prihaja Janet Yellen. Foto: EPA

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) bo zmanjšanje obsega stimulacijskih ukrepov v obliki odkupovanja državnih obveznic in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek začel januarja.

Ključna obrestna mera, po kateri si banke čez noč med seboj posojajo denar, bo ostala pri sedanjih od nič do 0,25 odstotka še precej časa po padcu stopnje brezposelnosti na 6,5 odstotka, kar bo sicer odvisno tudi od inflacije, za katero centralni bankirji pričakujejo, da bo tudi v letu 2014 nižja od dveh odstotkov.

FOMC v izjavi po dvodnevnem zasedanju pravi, da so se za zmanjšanje obsega stimulacije, ki ohranja nizke dolgoročne obrestne mere, odločili, ker se gospodarski položaj še naprej počasi, a vztrajno izboljšuje. Poraba za odkup vrednostnih papirjev in obveznic se bo zmanjševala še naprej, če se bo okrevanje nadaljevalo.

Skrb vzbujajoča brezposelnost
Predsednik FED-a Ben Bernanke je na novinarski konferenci v Washingtonu povedal, da okrevanje ameriškega gospodarstva še zdaleč ni končano, pri čemer ga najbolj skrbi dolgoročna visoka stopnja brezposelnosti. Bernanke je govoril na svoji zadnji četrtletni novinarski konferenci na položaju predsednika FED-a kmalu po koncu dvodnevnega zasedanja FOMC-a.

Vse od septembra 2012 FED odkupuje obveznice in hipotekarne vrednostne papirje v vrednosti 85 milijard dolarjev na mesec. Januarja se bo znesek znižal na 75 milijard dolarjev. Od takrat naprej se bo v letu 2014 zniževal naprej, vendar pa bo spet vse odvisno od okoliščin. Bernanke je dejal, da če se bo gospodarsko okrevanje ustavilo, bodo morda izpustili kakšen mesec, če pa se bo pospešilo, pa bodo morda stimulacijo znižali hitreje.

Program, ki ohranja nizke dolgoročne obrestne mere, naj bi se končal do konca prihodnjega leta. Ker se gospodarstvo še vedno ni popolnoma postavilo na noge po zadnji hudi krizi, pa stimulacija centralne banke z nizkimi kratkoročnimi obrestnimi merami ostaja na mestu.

FOMC se je odločil, da bo ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ostala na med 0 do 0,25 odstotka precej časa tudi po tem, ko se bo stopnja brezposelnosti spustila pod 6,5 odstotka.

Na vprašanje, zakaj je okrevanje tako počasno, je Bernanke odgovoril, da tudi zaradi nesrečnih okoliščin. Evropska dolžniška kriza naj bi izbruhnila ob nepravem času, in to je okrevanje zavrlo. Poleg tega pa je nepremičninski sektor doživel hud udarec, javna poraba pa se je zmanjšala na vseh ravneh vlade. Glede na vse gre ZDA v primerjavi z nekaterimi drugimi državami precej dobro, je menil Bernanke.