Ameriško veleposlaništvo v Jemnu bo ostalo zaprto tudi po nedelji. Foto: EPA
Ameriško veleposlaništvo v Jemnu bo ostalo zaprto tudi po nedelji. Foto: EPA
Ajman Al Zavahiri
Vodja Al Kaide Ajman Al Zavahiri naj bi po podatkih ameriških obveščevalcev vodji arabske celice Al Kaide ukazal, naj izvede teroristični napad. Foto: EPA
ZDA odpirajo svoja veleposlaništva

Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je sporočila, da bodo v nedeljo, ki je v muslimanskih državah delovni dan, odprli 18 od 19 že teden dni zaprtih veleposlaništev in konzulatov. "Veleposlaništvo v glavnem mestu Jemna, Sani, bo ostalo zaprto, saj še vedno obstaja zaskrbljenost zaradi grožnje morebitnih terorističnih napadov Al Kaide na Arabskem polotoku," je povedala Psakijeva.

Zaprt bo ostal tudi konzulat v pakistanskem mestu Lahore, ki so se ga odločili zapreti zaradi poznejših ločenih terorističnih groženj. "Še vedno bomo ocenjevali grožnje v Sani in Lahoreju in se v skladu s podatki sproti odločali o ponovnem odprtju veleposlaništva in konzulata," je še povedala Psakijeva in dodala: "Sprejeli bomo tudi ustrezne ukrepe za zaščito našega osebja, ameriških državljanov in obiskovalcev naših objektov".

Svoja vrata bodo tako odprla predstavništva v Abu Dabiju, Amanu, Kairu, Riadu, Dhahranu, Džedi, Dohi, Dubaju, Kuvajtu, Manami, Maskatu, Tripoliju, Antananarivu, Bujumburi, Džibutiju, Kartumu, Kigaliju, Port Louisu, v Burundiju, Ruandi in na Mauritiusu.

Prestregli pogovor o napadu in zaprli veleposlaništva
ZDA so se konec prejšnjega tedna odločile za zaprtje številnih veleposlaništev na Bližnjem vzhodu in na severu Afrike, saj so njihove obveščevalne službe prestregle komunikacijo predstavnikov teroristične mreže Al Kaida, ki je nakazovala na možnost terorističnega napada. Prestregli naj bi elektronsko komunikacijo med vodjo Al Kaide Ajmanom Al Zavahirijem in vodjo arabske celice Al Kaide, Naserjem Al Vuhajašijem. Al Zavahiri naj bi svojemu sogovorniku naročil, naj takoj izvede napad, podrobnosti o lokaciji in tarči pa niso znane.

Ker naj bi bil napad po neuradnih informacijah usmerjen na Jemen, so ZDA v torek večini svojega osebja na veleposlaništvu v Sani ukazale, naj zapusti Jemen, vse ameriške državljane pa je pozvalo, naj zaradi teroristične grožnje nemudoma odidejo iz države.

Največja nevarnost trenutno Al Kaida na Arabskem polotoku
Kot je na novinarski konferenci v petek dejal ameriški predsednik Barack Obama, se trudijo ZDA okrepiti sposobnost držav za boj proti lokalnim vejam Al Kaide, ki je po ukrepih po napadih 11. septembra 2001 sicer res oslabela, a je ob tem izpostavil nevarnost, ki jo predstavlja predvsem veja Al Kaide na Arabskem polotoku s sedežem v Jemnu.

ZDA odpirajo svoja veleposlaništva