Ameriška brezpilotna letala so najbolj dejavna v Jemnu, Pakistanu in Somaliji. Foto: EPA
Ameriška brezpilotna letala so najbolj dejavna v Jemnu, Pakistanu in Somaliji. Foto: EPA

Prvi napad ameriškega brezpilotnega letala se je zgodil na območju Mariba vzhodno od prestolnice Sana. Ubitih je bilo šest ljudi. Drugi napad so izvedli blizu kraja Gajl Bavazir na jugu Jemna, kjer sta bila ubita dva človeka, še štirje pa so bili ubiti v noči na petek na istem območju. Vsi trije napadi so se zgodili v zadnjih 24 urah.

ZDA so v zadnjih dneh okrepila napade z brezpilotnimi letali in od 28. julija so jih izvedli že osem, v katerih je bilo skupno ubitih že 36 ljudi.

Do napadov je prišlo sredi groženj Al Kaide, zaradi katerih so ZDA, Nemčija, Francija in Velika Britanija začasno zaprle svoja veleposlaništva v Sani in drugod po Bližnjem vzhodu. Jemen je v sredo tudi sporočil, da je preprečil napad Al Kaide na tuj naftni terminal.

Varnostne razmere v Jemnu niso pomembne samo za regijo, ampak imajo po mnenju poznavalcev pomen za ves svet. V najrevnejši arabski državi je namreč dejavna krajevna veja Al Kaide, ki trenutno velja za najbolje organizirano in nevarno izpostavo mednarodne teroristične mreže.

Iz Savdske Arabije so medtem sporočili, da so prijeli dva pripadnika Al Kaide, ki naj bi načrtovala napade na tuja veleposlaništva. Eden naj bi imel jemensko, drugi pa čadsko državljanstvo, oba pa naj bi bila povezana z Al Kaidino vejo na Arabskem polotoku, je sporočilo savdsko notranje ministrstvo.