Martin naj bi NSA-ju odtujil kodo, s katero so vdirali v sisteme Kitajske, Rusije, Irana in Severne Koreje. Foto: Reuters
Martin naj bi NSA-ju odtujil kodo, s katero so vdirali v sisteme Kitajske, Rusije, Irana in Severne Koreje. Foto: Reuters
V ZDA aretirali sodelavca NSA-ja

Martin je delal za isto podjetje Booz Allen Hamilton kot do leta 2013 Edward Snowden, preden je prav tako odnesel zaupne informacije NSA-ja in se zatekel v Rusijo.

Pravosodno ministrstvo ZDA glede Martina ni razkrilo dodatnih podrobnosti. Javni del obtožnice govori le o tem, da je Martin priznal, da je nezakonito odnesel strogo zaupne informacije, ki jih je imel doma in v avtomobilu. Naprtili so mu tudi krajo premoženja za tisoč dolarjev.

Aretirali so ga konec avgusta na njegovem domu v tihem predmestnem naselju v državi Maryland. Njegova odvetnika po službeni dolžnosti James Wyda in Deborah Boardman sta medijem zagotovila, da Martin ni nevaren, da ni dokazov, da je izdal ZDA, "državo, ki jo nadvse ljubi", in da se veselita sodnega procesa.

Delal za isto podjetje kot Snowden
Za ZDA je nekoliko nerodno, ker naj bi Martin informacije odnašal domov vse od leta 2014, čeprav nihče ne trdi, da jih je tudi kje objavil ali komu predal. Še bolj nerodno je vse za Booz Allen Hamilton, isto podjetje prek katerega je za NSA delal Snowden.

New York Times, ki je o zgodbi prvi poročal, piše, da je Martin osumljen kraje NSA-jeve "izvorne kode", s katero so vdirali v sisteme Rusije, Kitajske, Irana in Severne Koreje. "Velik delež gradiva, zaseženega na Martinovem domu in avtomobilu, je označen kot last ZDA in vsebuje strogo zaupne ameriške podatke," je povedal FBI-jev posebni agent Jeremy Bucalo.

V ZDA aretirali sodelavca NSA-ja