Demonstracija vojaških sil ZDA obrambnemu ministru Leonu Panetti v ameriški bazi v Kolumbiji aprila letos. Foto: EPA
Demonstracija vojaških sil ZDA obrambnemu ministru Leonu Panetti v ameriški bazi v Kolumbiji aprila letos. Foto: EPA
Barack Obama je Kolumbijo obiskal aprila, nato pa se več časa ukvarjal z neprimernim obnašanjem svojih vojakov. Foto: EPA

Ameriški vojaki in člani tajne službe, ki so bili aprila v Cartageni predhodnica uradne delegacije na čelu s predsednikom Barackom Obamo, so v prostem času izkoriščali usluge prostitutk. Škandal je izbruhnil, ko agent tajne službe dekletu ni plačal dogovorjenega zneska, ta pa je poklicala hotelsko osebje in policijo.

Preiskava v vrstah tajne službe se je končala z odpustitvijo osmih agentov, oprostitvijo treh, eden pa je izgubil varnostna pooblastila. Vojaška preiskava je bila prizanesljivejša, saj je sedem pripadnikov kopenske vojske in dva marinca dobilo administrativne kazni. Trije so kazen zavrnili in zahtevajo vojaško sodišče, pripadnik zračnih sil je bil oproščen krivde, o dveh mornarjih pa še odločajo.
Osebje je vojake prijavilo
Vojaška preiskava je odkrila, da je 12 pripadnikov oboroženih sil v svoje sobe hotela Karibe 11. aprila pripeljalo prostitutke, pri čemer so si prislužili prijavo hotelskega osebja nadrejenim. Pravila hotela namreč določajo, da lahko prostitutke pridejo v sobe šele po 23. uri, oditi pa morajo pred šesto uro zjutraj naslednji dan.

Prostitucija je v Kolumbiji dovoljena, vendar pa hoteli nočejo izgubljati družinskih gostov, zato sta za prostitutke določena "policijska ura" in plačilo posebne takse. Vojaki se tega niso držali, hotelsko osebje pa so posebej razburili pasji iztrebki na posteljnini in po hodnikih hotela.

Vojaki so se izognili ostrejšim kaznim, ker ni bila nikoli ogrožena nacionalna varnost, prostitutke pa so bile starejše od 18 let in so se s tem poklicem ukvarjale prostovoljno. Po treh mesecih se je pomiril tudi politični vihar v Washingtonu.