Medijem in novinarjem ter novinarkam na obeh ameriških celinah grozi pregon, ki ga države upravičujejo z zakonodajo, ki kriminalizira obrekovanje, klevetanje in podobno. Foto: BoBo
Medijem in novinarjem ter novinarkam na obeh ameriških celinah grozi pregon, ki ga države upravičujejo z zakonodajo, ki kriminalizira obrekovanje, klevetanje in podobno. Foto: BoBo

V vseh državah imajo namreč zakonodajo, ki kriminalizira obrekovanje, le Jamajka pa je v celoti spremenila zakonodajo, ki bi omogočala pregon novinarjev zaradi njihovega poročanja, kaže poročila odbora (Committee to Protect Journalists - CPJ) in Fundacije Thomson Reuters.

Med državami Severne, Srednje in Južne Amerike jih kar dve tretjini redno uporablja te zakone za utišanje nezadovoljstva in onemogočanje informiranja svojih državljanov, poroča Reuters.

Tovrstna zakonodaja krši mednarodne standarde na področju svobode izražanja, njena uporaba pa preprečuje agresivno poročanje, ki je nujno za razpravo v svobodnih in odprtih družbah, ugotavlja poročilo. Pri tem so ti zakoni grožnja svobodi izražanja tudi, če se ne uporabljajo pogosto. Zakoni, ki se lahko uporabijo zoper novinarje, se med drugim nanašajo na obrekovanje, klevetanje, lažne obtožbe ter žaljenje države ali njenih predstavnikov.

Izkoriščanje zakonodaje za pregon novinarjev
Poročilo ugotavlja, da 32 od 33 držav na obeh ameriških celinah kaznuje obrekovanje z zakonodajo, ki se lahko uporabi za kaznovanje novinarjev. Jamajka pa je med letoma 2011 in 2013 spremenila svoje tovrstne zakone in ustavo na področju svobode izražanja.

Tovrstna zakonodaja je že pripeljala do zapiranj novinarjev v Argentini, Boliviji, Braziliji, Kanadi, Čilu, Kolumbiji, Kostariki, na Kubi, v Dominikanski republiki, Ekvadorju, Granadi, Gvatemali, na Haitiju, v Hondurasu, Mehiki, Nikaragvi, Panami, Paragvaju, Peruju, Surinamu, Združenih državah Amerike, Urugvaju in Venezueli, ugotavlja poročilo.

Pri tem Mehika in ZDA nimajo zakonodaje, ki kriminalizirajo obrekovanje, na zvezni ravni, jo pa imajo posamezne zvezne države. V obeh državah pa v nasprotju z drugimi ameriškimi državami obstaja nagnjenje k odpravi tovrstne zakonodaje.