Ljudje, ki zakrivijo pokol, kakršen se je zgodil v Virginiji, ponavadi grozovite stvari počenjo, da bi se maščevali za krivico, ki naj bi se jim zgodila. Foto: EPA
Ljudje, ki zakrivijo pokol, kakršen se je zgodil v Virginiji, ponavadi grozovite stvari počenjo, da bi se maščevali za krivico, ki naj bi se jim zgodila. Foto: EPA
Dylan Klebold in Eric Harris
Zelo veliko prahu sta s svojim napadom v črnih plaščih dvignila tudi mladoletnika, ki sta napadla v Littletonu. Foto: EPA
Napis v Minnesoti
Opozorilo, da lahko orožje v Minnesoti nosijo le tisti, ki imajo zanj dovoljenje varnostnih oblasti. Foto: EPA
Film Matrica
Ali na šolarje vplivajo tudi nasilni prizori iz filmov? Foto: www.kolosej.si

Najbolj odmeven primer je Columbine v ameriški zvezni državi Kolorado, saj je za mnoge sinonim za streljanje na šoli. Tam sta leta 1999 najstnika ubila 12 vrstnikov, učitelja in še sebe. Dogodek je režiserja Michaela Moora spodbudil k ustvarjanju z oskarjem nagrajenega dokumentarnega filma o orožju in nasilju v ZDA.

Moore je v filmu kot glavnega krivca za tako tragedijo prikazal pravico do orožja, ki je zapisana celo v ameriški ustavi. V ZDA je namreč med vsemi državami največ orožja v zasebni lasti. Vsako leto zaradi strelnih ran umre kar 30.000 Američanov.

To je verjetno tudi glavni razlog, da se večina oboroženih napadov na šole in univerze zgodi prav v ZDA. Američani so po tragediji Columbine začasno prepovedali najbolj smrtonosno orožje, a kongres pred dvema letoma prepovedi ni podaljšal.

Napadi na šolah v ZDA
Če pogledamo, kako je bilo s takimi napadi v zadnjih desetih letih, potem ne moremo mimo dogodka v Arkansasu leta 1998. Marca tega leta sta 11- in 13-letnik v šoli sprožila lažni alarm zaradi požara, nato pa iz bližnjega gozda s pištolko streljala na učence, ki so bežali iz šole. Ubila sta štiri deklice in učitelja.

Maja istega leta je v Springfieldu 15-letni dijak Kip Kinkel streljal v šolski jedilnici in ubil dva dijaka, več kot 20 pa jih je ranil.

Aprila leto pozneje je sledil primer Columbine. 17-letni Dylan Klebold in 18-letni Eric Harris sta oblečena v dolge črne plašče vstopila v srednjo šolo in ubila 12 dijakov ter učitelja, nato pa še sebe.

V Virginiji je januarja 2002 neki študent, ki so ga izključili z univerze, na kateri je študiral pravo, ustrelil dekana, profesorja in študenta ter tri ljudi ranil.

Marca 2005 je 16-letni dijak v Minnesoti na šoli v indijanskem rezervatu ustrelil pet dijakov, učitelja in varnostnika. Hkrati je ubil tudi svojega dedka in njegovega prijatelja.

Oktobra 2006 pa je dostavljalec mleka Charles Carl Roberts napadel neki razred v amiški šoli in pri tem streljal na deset deklic. Pet jih je ubil, nato pa je sodil še sebi.

Pred letošnjim napadom v Virginiji, ki je poleg napadalca terjal tudi življenja 32 ljudi, je bil najbolj krvav napad iz leta 1966 v Teksasu, v katerem je umrlo 16 ljudi. Študent Charles Whitman je najprej ubil svojo mater in ženo, nato pa se naslednjega dne povzpel na 27-nadstropni stolp in streljal na mimoidoče. Na koncu je podlegel policijskim kroglam.

Svet zaostaja, a ne preveč
Nekaj odmevnih primerov se je zgodilo tudi drugod po svetu. Marca 1996 je v Veliki Britaniji oboroženi moški vdrl v neko osnovno šolo na Škotskem in ubil 16 učencev ter učitelja, potem pa še sebe. Natanko leto pozneje je v Jemnu moški, oborožen z avtomatsko puško, napadel dve šoli in ubil šest otrok in dva starejša človeka. Naslednji dan je bil obsojen na smrt.

Na Japonskem je junija 2001 z nožem oboroženi moški napadel neko osnovno šolo pri Osaki in ubil osem otrok. Njegova smrtna kazen je bila izvršena septembra 2004.

Miha Raičevič