Topel sprejem ameriških vojakov v Pragi Foto: Reuters
Topel sprejem ameriških vojakov v Pragi Foto: Reuters
Čehi so se množično zbrali ob poti, po kateri je potekal konvoj. Foto: Reuters
Nekateri vojaki so si v tem delu Evrope ustvarili družine. Foto: Reuters
Zeman med Putinom in Merklovo Foto: EPA

Zeman se namerava v nasprotju z več drugimi evropskimi voditelji, ki so se temu zaradi ukrajinske krize odpovedali ob dnevu zmage 9. maja udeležiti parade v Moskvi. Kot je pojasnil, želi na ta način izraziti hvaležnost Čehov, da jim ni treba več govoriti nemško. Pri osvoboditvi Češke v drugi svetovni vojni je namreč sodelovalo okoli 150.000 vojakov Rdeče armade.

Češki predsednik tudi ni podpornik evropskih sankcij proti Rusiji, ni pa javno podprl potez Kremlja v Ukrajini.

Ameriški veleposlanik je konec marca na češki televiziji dejal, da se utegne zgoditi, da bo Zeman edini evropski voditelj, ki bo sodeloval na paradi. Dodal je, da sicer ni njegova stvar, da češkemu predsedniku govori, kaj naj stori in česa ne.

Zeman je zdaj za portal ParlamentníListy dejal, da ne bo dopustil, da bi mu kateri koli veleposlanik ukazoval glede njegovih poti v tujino. Zaradi promoskovskih stališč je sicer kar nekaj ameriških politikov odpovedalo srečanje z Zemanom, ko se je ta nedavno mudil v Washingtonu.

Ameriško veleposlaništvo današnje Zemanove izjave še ni komentiralo, predsednik češkega parlamenta Jan Hamacek pa je odziv predsednika države označil za neprimeren. Zaradi načrtovane poti v Moskvo je Zeman deležen kritik češke opozicije, pa tudi dela vladajočih socialistov.

Čehi pozdravili ameriške konvoje
Večji del Čehov sicer do ZDA ne goji negativnih čustev in, v nasprotju z Zemanom, očitno nimajo težav z izražanjem podpore ameriškim vojaškim konvojem, ki so v začetku tedna prečkali Češko. Tri konvoje so ob njihovi trasi skozi državo z ameriškimi zastavicami in češkim pivom v rokah pozdravile navdušene množice. Kot piše Economist, gledalci tega razkaza ameriške vojaške moči niso samo kljubovali neprijaznemu vremenu, ki je spremljal povorko, ampak tudi Zemanu, čigar javno prokremeljsko simpatizerstvo ga je postavilo za ključnega zaveznika Moskve.

V t. i. operaciji "Dragoon Ride" so enote ameriške vojske med 29. marcem in 1. aprilom v zadnjem odseku 1.800 kilometrov dolge poti čez šest Natovih članic vozile čez Češko. Vojska se je po skupnih vojaških vajah na Poljskem in v baltskih državah vračala nazaj v oporišče Vilseck v Nemčiji. Konvoj je ideja generala Bena Hodgesa, poveljnika ameriških sil v Evropi, ki se mu je to zdel dober način za pomiritev (baltske) regije, kjer vlada prastrah pred Rusijo, hkrati pa je prisotnost ameriških sil na pragu "potencialno agresorske" Rusije že tradicionalno visoka.

Ruska zavezništva
Javno podporo ameriškim konvojem se je sicer na Poljskem in ob Baltiku pričakovalo, medtem ko je bila Češka večji vprašaj. Država ima namreč kar nekaj protiameriških volivcev, vključno z majhno, a glasno komunistično stranko in Zemanom. Predsednik ima sicer na Češkem bolj ali manj zgolj protokolarno vlogo, a Moskva Zemana šteje za zaveznika, in v ruskih medijih se pogosto navaja.

Rusi imajo retorične zaveznike tudi čez mejo na Slovaškem, kjer je tamkajšnji premier Robert Fico kritiziral protiruske sankcije kot kontraproduktivne za evropsko gospodarstvo. Slovaški predsednik Andrej Kiska se parade v Moskvi 9. maja sicer ne bo udeležil, razmišlja pa o tem Fico.

Anketa je pokazala, da kar 82 odstotkov Čehov podpira prehod Natovega konvoja čez njihovo ozemlje. Američani so kasneje povedali, da je bil sprejem konvoja v češkem mestu Nachod največji, kar so jih doživeli na poti. In tudi v vsakdanji politiki se mnenji Zemana ali Fica ne kažeta po zadnjih analizah namreč češka zunanja politika od ukrajinske krize dalje postaja vse bolj prozahodna, Slovaška pa ni nasprotovala marčevskemu podaljšanju protiruskih sankcij.

Za kakšne resnejše proruske politične poteze se je zato treba po mnenju analitikov raje ozreti proti Madžarski ali Grčiji. Grški premier Aleksis Cipras bo Vladimirja Putina obiskal prihodnji teden.