Bush je v Afriki v sklopu kampanje proti aidsu in rakavim obolenjem. Foto: EPA
Bush je v Afriki v sklopu kampanje proti aidsu in rakavim obolenjem. Foto: EPA

Bush je med svojima dvema mandatoma od leta 2001 do leta 2009 odobril uporabo različnih tehnik zasliševanja, ki jihimajo Amnesty in druge organizacije za mučenje.

"Mednarodni zakon jasno pravi, da mora tiste, odgovorne za mučenje, doleteti kazen. Etiopija, Tanzanija in Zambija morajo izkoristiti priložnost ter izpolniti svoje obveze in odvzeti Georgeu Bushu imuniteto, ki jo je do zdaj užival," je povedal višji pravni svetovalec Amnestyja Matt Pollard. Namen Bushevega obiska Afrike je sicer promocija ozaveščanja o aidsu in raku.

Februarja so organizacije za zaščito človekovih pravic sporočile, da je Bush odpovedal obisk Švice prav zaradi možnosti, da bi proti njemu sprožili pravni postopek. Organizatorji dogodka so sporočili, da so vzroki za odpoved varnostni razlogi, ne pa prijava.

"Katero koli državo, ki jo predsednik Bush ali podpredsednik Cheney obiščeta, skušajo prepričati, naj ju nadleguje, kamor koli gresta," pa je o Amnestyjevih prizadevanjih povedal nekdanji odvetnik pravosodnega ministrstva John Yoo.